A nagy esküvő téma #11 - A meghívó és a meghívás

Orbán Szilvi | augusztus 01, 2013
Nos, miután már megvan a helyszín és kitaláltuk a dekorációt is, jöhet a meghívó megtervezése. Eldönthetjük, hogy megbízunk vele valakit (neten is lehet rendelni, de némely papírboltok is foglalkoznak ilyenekkel, csak utána kell érdeklődni) vagy ezt is mi magunk készítjük el. Ez csak akkor kivitelezhető szépen, ha nem sok vendéggel számolunk, hiszen kinek van annyi energiája, no meg pénze 100-nál több meghívót legyártani? Nekem nem biztos, hogy lenne. De mivel mi kb. 60-80 fővel számolunk, így ezt is szeretném, ha MI készítenénk el, így mégiscsak személyesebb :)

Manapság már nagyon sokféle típus közül választhatunk, van hosszúkás (mint pl. egy sárga csekk), négyzet alakú, de láttam már kör alakút is. Mindegy milyen alakja van, de azt tudnunk kell, hogy nem egyszerű borítékokat találni az egyedileg elkészített meghívókra :)

Jó, ha a meghívó tükrözi a pár személyiségét, s finoman utal az esküvő hangulatára, dekorációjára is. Egy-egy dekorációs elem a meghívón is nyugodtan visszaköszönhet :) Érdekes, hogy én nem nagyon szeretném követni a hagyományokat, legalábbis, ami a meghívókat illeti. Nekem nem tetszik az egyszerű fehér papír, fekete cirádás betűkkel, gyönggyel, csipkével, stb. Én valami meglepőbbet, kreatívabbat szeretnék alkotni, s a helyszín dekorációjánál is erre szeretnék törekedni.

Különböző technikák közül választhatunk, ha az sk. megoldás mellett döntünk: 

Nyomdatechnika

Kép innen.

Radíros ceruza: biztos van a házban (főleg, ahol vannak gyerekek) ilyen ceruza, lehetőleg olyan, aminek nincs lerágva a vége (én gyerekkoromban mindig lerágtam...rossz szokás...) :)
Bármilyen alakzatot, füzért, szívet nyomathatunk vele a papírunkra, minél színesebb, annál jobb :)
 
Kép innen.

Parafadugó + dekorgumi: ehhez sem kell sok és drága felszerelés, a hobbiboltokban, de még a papírboltokban is könnyen beszerezhetünk dekorgumit, s az ára sem olyan vészes, pláne, hogy nem kell belőle sok. Válasszunk ki mintát, amit majd a meghívón szeretnénk látni, másoljuk rá a gumira, vágjuk ki, majd ragasszuk rá a parafadugóra. 

Kép innen.

Zöldségek: bármilyen zöldséget felhasználhatunk erre a célra, ami szép mintákat eredményez a papíron.

Mintalyukasztók

Kép innen.

Ég áldja azt az embert, aki ezt kitalálta, imába kellene foglalni a nevét. E masinák segítségével gyönyörű mintákat lyukaszthatunk a meghívóra, vagy egy papírra, amit ráragaszthatunk :) Alkothatunk így csipke mintázatokat is, tök egyszerűen. Sokféle lyukasztót lehet kapni, a Lidl-ben és az Aldiban is szokott akciós lenni, de papírboltokban és hobbiboltokban, webshopokban is könnyen beszerezhetjük őket. 

 Scrapbook technika

Kép innen.

Ha nem lennének olyan drágák ezek a papírok, mindig scrapbook-oznék :)) Hihetetlen, hogy mire képes néhány színes papír, szalag, gomb, masni, stb. Rengeteg csomag közül választhatunk, könnyű elcsábulni :) Észre sem vesszük és már egy kisebb vagyont költöttünk el :)

Nekem ezek a kedvenceim, ezek nagyon megihlettek :)

Képek innen, innen, innen és innen.

Mikor és hogyan küldjünk meghívót?

A legideálisabb kb. 3-4 hónappal az esküvő előtt elküldeni illetve személyesen átadni őket, nehogy valaki épp arra a napra tervezze a nyaralását, vagy még időben intézkedni tudjon a szabadságolással kapcsolatban (vannak, akik szombaton is dolgoznak, mert olyan a beosztásuk). 
Az a legjobb, ha személyesen adjuk át, mivel így könnyebben és gyorsabban tudunk választ adni a felmerülő kérdésekre. Mi még nem tudjuk, hogy ezt hogyan fogjuk megoldani, hiszen autó nélkül lehetetlen olcsón és gyorsan megúszni ezt a procedúrát. Majdnem az ország minden pontján élnek rokonok, ahova el kellene utazni, s ez rengeteg pénzt és időt emésztene fel. Ezért valószínűleg csak a nagyon közeli családtagoknak adjuk majd át személyesen a meghívókat, a többieknek a posta marad, de előtte természetesen odatelefonálunk, hogy mégiscsak személyesebb legyen a meghívás, nehogy azt higgyék, hogy csak udvariasságból küldtük el nekik, de valójában nem szeretnénk, ha ott lennének. Csak olyan rokonokat és barátokat hívunk majd meg, akiket mindenképpen szeretnénk, ha velünk együtt ünnepelnének a nagy napon. 
Hallottam már olyat is, hogy a pár a Facebook-on hozott létre eseményt (az esküvő dátumával), s ott hívta meg a vendégeket. Na ez számomra kicsit sem személyes vagy humánus megoldás. 

A meghívó szövege

A szöveget mi magunk is megfogalmazhatjuk, ha rendelkezünk némi írói vénával, vagy eszünkbe jut valami frappáns megfogalmazás :) Ha nem jut eszünkbe semmi sem, a Family Event oldaláról puskázhatunk a szövegek közül, némelyik elég vicces :)) Íme néhány példa:

.................... és ...................... Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk vadházasságunknak és 2008. .........-től már hivatalos formában is összetartozunk. Ezúton meghívunk - csatolt részeiddel együtt - hogy szem- és fültanúja légy 16 órakor a polgári (Bp. VI. Teréz krt. 11-13.), majd 17 órakor a katolikus esketésnek a budavári Mátyás templomban. Ezt követően féktelen mulatozásba kezdünk pilisszentiváni birtokunkon. A megjelenés kötelező! (Ezért táviratcím nincs. Addig is elérhetsz minket új számunkon: 123-4567)
*
 Miután meggyőződtünk arról, hogy nekünk együtt a legjobb a legjobb, a sikeres folytatás érdekében (dátum) összeházasodunk. Reméljük velünk osztozol e nap izgalmaiban és megtisztelsz minket jelenléteddel a ceremónián, majd az azt követõ dínomdánomon. Program: - Polgári esküvő (idõpont) a .........Házasságkötő teremben - Templomi esküvő (időpont) a ........ Templomban - Ünnepi vacsora az ..... étteremben Visszajelzést kérünk a ..... telefonszámon.
 *
Tudjuk, hogy sok férfit és nőt taszítunk ezzel a kétségbeesésbe, de úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk. E jeles esemény ...............-n ......... órakor lesz a kisbéri Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében, majd a római katolikus templomban. Szeretettel várunk Benneteket az esküvőre, és az azt követõ vacsorára!
A meghívón helyet kap még egy idézet is, ez is rajtatok áll, hogy mit választatok, lehet egy vers, vagy egy filmes idézet is, itt sem muszáj a hagyományokat követni :) 

A meghívó mellé csatolhatunk ültető-és menükártyát is. Az ültetőkártyára akkor van szükség, ha az esküvőn ültetési rend van, s nem árt, ha tudjuk, hogy kivel is ülünk majd egy asztalhoz :) Legalább tudnak majd reklamálni, ha valakik nem kedvelik egymást. Igaz ezzel újabb fejfájást okozhatunk magunknak, de inkább még előbb derüljön ki a dolog, minthogy a nagy napon balhézzanak. De nagyon remélem, hogy ilyen nem fog előfordulni, s nagyon nem is tudok olyan rokonainkról vagy barátainkról, akik rossz viszonyban lennének egymással. Meg különben is, ez a mi napunk lesz, legyenek szívesek visszafogni magukat! :) 
Menükártyát akkor praktikus küldeni, ha több menü közül lehet választani, s szükségünk van a rendelésnél a pontos (vagy megközelítőleg pontos) mennyiségre. Tüntessük fel a választási lehetőséget, valamint az itallapot is. 

Nektek melyik megoldás tetszik? Követtétek / követni fogjátok a hagyományokat? Személyesen vagy postán adjátok/adtátok át, illetve külditek/küldtétek el a meghívókat? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése