Karácsonyi készülődés 6. hét | Konyha

Orbán Szilvi | december 08, 2014

⛄ Eleged van abból, hogy karácsony előtt pár nappal (vagy éppen pont előtte) romokban áll a lakás, sírhatnékod van, mert azt sem tudod, mihez fogj hozzá? Szeretnél stresszmentesen és kapkodás nélkül készülni az ünnepekre? Szeretsz mindent megtervezni? És listát írni? Ha mindenre IGEN volt a válasz, akkor itt a helyed! Ne legyen katasztrófa a karácsony! ⛄   

Szépen lassan a finishbe érkezünk, ha mindent a tervek szerint csináltunk, most a konyha van soron. A nagy sütés-főzések előtt nem árt egy kicsit rendbe tenni, hogy ismét felforgassuk, de valljuk be, sokkal hamarabb és fellelkesültebben fogunk hozzá sütni vagy főzni, ha a konyha rendben van ;) 

Lomtalanítás

A konyhában is nagyon fontos, ha figyelmet szentelünk erre, hiszen a fürdőszoba után itt vagyunk a leghajlamosabbak a gyűjtögetésre, felhalmozásra. Sokan alaposan bevásárolnak, sok olyan élelmiszert halmoznak fel, amit végül nem eszik meg senki, bekerül a hűtő hátuljába, elbújik és csak akkor kerül elő, ha már mászik. Éppen ezért mi inkább úgy vásárolunk, hogy csak azt vesszük meg, ami nagyon fontos, és csak akkor, ha nagyon muszáj vagy épp borzasztóan ráéheztünk. Ha valaki benézne a hűtőnkbe, biztos azt hinné, hogy éhezünk, pedig egyáltalán nem erről van szó :) 

Nézzünk szét a hűtőben, válogassuk ki azokat, amik már nem jók, amik közel vannak a lejárathoz, vagy még éppen nem romlott, vegyük előre és minél hamarabb használjuk fel. Romlott élelmiszert még a kutyának/macskának se adjunk! Ilyenkor a kamrát se hanyagoljuk el, mivel úgyis ki kell pakolni mindent, így egy füst alatt letudhatjuk a selejtezést is :) Itt is a lejárathoz közeli élelmiszerek kerüljenek előre. 

Takarítás

Nekem valahogy a konyha a mumusom, itt valahogy mindig sokat időzök, ha takarításról van szó, pedig nem sok mindent kell megcsinálni, viszont a szennyeződések sokkal makacsabbak. Ha végig szinten tartjuk, akkor nincs szükség erős vegyszerekre, de ha kissé elhanyagoltuk, akkor bizony be kell vetni őket, különben órákig görnyedhetünk a foltok felett. Ha nagyon ráégett az étel a gáztűzhelyre, akkor én is szívesebben nyúlok a hideg zsíroldó után, azzal pikk-pakk lerobbanthatom a szennyeződéseket. 

Az én listámon a következők szerepelnek:
❆ pókhálózás
❆ ajtó lemosása
❆ villanykapcsoló lemosása
❆ lámpaburák lemosása
❆ konyhaszekrény le-és kimosása
❆ radiátorok lemosása
❆ ablakpucolás
❆ függönymosás és vasalás
❆ mosogató "kifényesítése"
❆ szemetes kimosása
❆ kamra kitisztítása
❆ kamra alatti rész rendbetétele
❆ hűtő le és kimosása
❆ gáztűzhely letakarítása
❆ felseprés
❆ felmosás

Karácsonyi előkészületek

❆ Ha kézzel készített képeslapokat szeretnénk feladni, akkor még a héten lássunk neki az elkészítésnek, jövőhéten már mindenképp fel kell adni, ha azt szeretnénk, hogy időben odaérjen. 
❆ Lassan nem árt, ha befejezzük az sk. ajándékok készítését, így ha még van hátra, akkor minden nap foglalkozzunk vele (a tervezőben lehet rajzolgatni, hogy hol tart a projekt).
❆ Ha eddig nem tettük meg, elkészíthetünk valamit a menüből. 
❆ Lehet járni a vásárokat, üzleteket ajándékok után kutatva, ha pedig internetről rendelünk, már inkább csak onnan, ahonnan 5-6 munkanap alatt tudják biztosítani, hogy megérkezik az áru.
❆ Kotorjuk elő a karácsonyi izzósort, próbáljuk ki és ha égőt kell pótolni - vagy újat kell venni -, akkor pótoljuk (Lehetőleg ne egy darabbal, hanem inkább vegyünk többet, ha pedig új izzósort kell venni, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy csak jó minőségűt vegyünk!).
❆ Vegyél meg mindent, ami még a csomagoláshoz kell, jövőhéten már csomagolunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése