"Honnan van a vidám lendület, amivel a biciklit hajtod?" - Avagy Ti kérdeztetek és én válaszolok #2

Orbán Szilvi | november 13, 2015
http://lifeandmarshmallow.tumblr.com/post/95171780161

Amint azt ebben a bejegyzésben írtam, olyan sok kérdést kaptam tőletek - és amikre nem csak egy szóval lehetne válaszolni -, hogy szétszedtem őket külön posztra, mert egyben nagyon nagyon sok lett volna (nekem megírni, nektek pedig elolvasni). Ez sem lett rövid, igyekeztem minden kérdésre a lehető legkielégítőbb, legnormálisabb választ adni :D Hogy sikerült-e, azt döntsétek el ti :P :)

1. Van esetleg néhány jó tanácsod/ötleted kezdő bloggereknek?

Négy szó, bár biztos mindenkinek a könyökén jön ki: türelem, kitartás, őszinteség és szenvedély. Ez a négy szó bűvös erővel bír a blogger világban, ha ezek megvannak benned, akkor akár még sikereket is elérhetsz a blogolással kapcsolatban :) De ha nincsenek komoly terveid vele, hanem csak a magad örömére írsz - ahogy én is -, akkor sok boldog és izgalmas percet hozhat számodra. A siker és az olvasók nem azonnal jönnek, a blogolás van, hogy sok lemondással, munkával jár, így aki mindezt nem tudja vállalni, szerintem neki se kezdjen, mert könnyen kudarc lehet a vége. Őszinteség nélkül pedig szintén nem lehet messzire menni, előbb vagy utóbb kiderül a simlisség, hiszen sokáig nem lehet egy látszatot fenntartani, könnyen kibukik az igazi személyiség ;)

2. Honnan van a vidám lendület, amivel a biciklit hajtod? 

Nem hiába került be ez a kérdés a címbe, ez tetszett a legjobban az összes közül, nem tudom, hogy ki kérdezte :) Régebben nem voltam ilyen pozitív szemléletű ember, nagyon sokáig csak azzal foglalkoztam, hogy nekem vajon miért nem sikerül semmi sem, miért éri a családunkat mindig valami. Aztán 2011-ben megműtöttek az epémmel, ami rutinműtétnek számított, ám nekem járt egy bónusz műtét is, amit ha nem végeznek el, könnyen az életembe is kerülhetett volna. Ha akkor nem sétálok(!) vissza a kórházba, akkor ma már nem itt pötyögnék nektek, legyen elég ennyi :) Szóval akkor egy kicsit megváltozott a hozzáállásom az élethez, onnantól kezdve nemcsak a fájdalomküszöböm lett magasabb, hanem a pozitív gondolkodásom is :D Szerintem másképp nem is lehet ezt csinálni, s ez főleg a trolloknál jön jól :) 

3. Hogy van energiád a nap végére az otthoni teendőkre? Hogy viseled a távolságot, ami a családodtól elválaszt?

Az első kérdésre a válasz az, hogy s e h o g y. Vannak napok, amikor olyan vagyok, mint a mosott sz@r, amikor a munkából hazajövet csak arra van erőm, hogy az ágyig eljussak és aludjak egy keveset. De vannak olyan napok is, amikor mintha egy pók csípett volna meg és pikk-pakk puccba vágom a lakást. Persze ezt igyekszem összehangolni, minden nap egy keveset megcsinálni a házimunka terén, de nem mindig jön össze... 
Az, hogy távol vagyok a családtól akkor a legnehezebb, ha valami bajom van - mint pl. most is, hogy kiújult a sérvem -, vagy nagyon magányosnak érzem magam (igen, még annak ellenére is, hogy Ő itt van nekem). Néha olyan jó lenne, ha csak átmennék hozzájuk, meginnánk egy bögre teát, miközben jókat beszélgetünk. Ha elakadok a főzésben milyen jó lenne, ha anya átjönne gyorsan segíteni, de sajna így marad a telefonos segítség és vagy sikerül, vagy nem :D Szerencsére a mai korban már van Skype, telefon, amiken keresztül tarthatjuk a kapcsolatot, így valamivel könnyebb, nem vagyunk elszigetelődve egymástól :) Na meg mindig igyekszünk legalább 3 havonta személyesen is találkozni, vagy ők jönnek hozzánk, vagy pedig mi (vagy csak én) utazunk haza egy kis időre :) 

4. Milyen érzés az, hogy immáron 3 éve blogolsz? Mit gondolsz, miben változtál a legtöbbet azóta, hogy vezeted a blogot? Szerinted mit kell tennie egy blognak/bloggernek ahhoz, hogy folyamatosan el tudja azt érni, hogy sokan olvassák? Tartod más blogerekkel a kapcsolatot, tudtál kialakítani barátságot a blogod által? Mi a véleményed a negatív (és nem építő jellegű) kommentekről, a trollokról?

Hű mennyi kérdés, ezt szeretem ;) Az lesz a legjobb, ha szépen, sorban haladok, így talán nem marad ki egy sem :) Az, hogy 3 éve blogolok számomra nagyon hihetetlen, de nagy örömmel tölt el, hogy már ennyi ideje jelen vagyok ebben a különös világban :) Sosem tudtam ennyi ideig fenntartani egy oldalt sem, hamar kihalt belőlem a lelkesedés :/ de ez valami más. Itt végre sikerült megtalálnom önmagam, olyan témákról írhatok, amik engem is érdekelnek, foglalkoztatnak. Visszanézve, nem is tudom, hogy akkoriban miről is írhattam volna egyáltalán, nem is csodálom, hogy abbahagytam a blogolást még azelőtt, hogy komolyabban elkezdtem volna :D 
Nálam a legnagyobb változás az, hogy elkezdtem blogokat olvasni, ugyanis eddig egyáltalán nem olvastam ilyeneket, akkoriban teljesen idegen volt számomra ez a fogalom. Via blogja volt az első, talán pontosan ezért is érezhető annyira, hogy mennyire inspirál (és kapom meg sokszor, hogy az egész oldalam egy nagy urban:eve koppintás...). Sokkal nyitottabb lettem az emberekkel kapcsolatban, egy új oldalamra derült fény, ami még számomra is rejtve volt nagyon sokáig :) 
Azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennie egy blognak/bloggernek ahhoz, hogy sikeres legyen, azt hiszem nem jó embert kérdezel :) Az én oldalam nem népszerű, az oldalletöltések száma még a 300.000-ez sem éri el, s még csak most sikerült elérni a 220-as feliratkozói számot. Szemben az olyan oldalakkal, amik egy vagy másfél év alatt olyan forgalmat bonyolítanak le, hogy én csak a számat tátom :) Ahhoz azonban a mai napig ragaszkodok, hogy ne nyereményjátékkal "vásároljak" magamnak olvasókat. Éppen ezért ha valamilyen játék van a blogon, sosem feltétel, hogy legyenek feliratkozva a blogra, kövessenek itt meg ott meg amott... Csakis miattam és a blog miatt tegyék ezt meg. Ezt még akkor is tartom, hogy így, 3 év elteltével is még csak ilyen számokat produkál a blog :) De hogy azért válaszoljak a kérdésre is, folyamatosan fenn kell tartani az olvasók figyelmét, rendszeresen jelen kell lenni a különböző platformokon (de főleg a blogon), amint lehet válaszolni a kommentekre, s ami a legfontosabb, hitelesnek kell maradni :)
Személyesen nem, de online tartom a kapcsolatot más bloggerekkel is, erről volt egy VKP-s poszt is, egyszer pedig talán kibújok a csigaházamból és személyesen is találkozhatunk a lányokkal :)
A negatív kommentekkel kapcsolatban volt egy posztom, amiben konkrétan egy hozzászólásra reagáltam. Szerintem ebben a posztban megtalálod a választ a kérdésedre, ha mégsem, szólj ;)

5. Mi az az étel, amit sosem ennél meg? Kik a kedvenc bloggereid (külföldi és hazai is jöhet)? Hogy látod magad 5 év múlva? És a blog még mindig meglesz?

Ami azonnal az eszembe jut, az a tökfőzelék. Ezt valahogy sosem sikerült megszerettetni velem, egyszer még kiütést is kaptam tőle, annyira undorral ettem... De nem eszem meg még a kelkáposzta főzeléket és a káposztás tésztát sem, valamint a zöldbabfőzeléket sem, de a tökfőzelék az, amit semmi pénzért sem :)
5 év hosszú idő, remélem addigra már anyuka leszek, s be tudok illeszteni egy újabb témát a blog menüsorába ;)

6. Mennyi időt szoktál egy nap vagy egy héten összesen a blogra, blogolásra fordítani? Mindent leírsz, ami eszedbe jut, ill. mennyire befolyásol az írásban az, hogy milyen népszerűségre számíthat egy-egy írás? Befolyásolnak a trendek, másutt népszerű írások? 
 
Sajnos közel sem annyit, amennyit a blog megérdemelne és amennyit én szeretnék. Amikor aktívabb voltam, volt, hogy 2-3 órát is a blogra szántam, de amikor pl. új modult, új funkciót (pl. menüsor) bizony több napon keresztül napi 4-5 órát is a gép előtt ültem miatta. Amikor megjön az ihlet, akkor van, hogy 1 óra alatt megvan a poszt, de van, hogy napokig írok egyet, mert elfogy az írnivaló (volt, hogy csak egy mondatig jutottam :D), amikor fotózni is kell, akkor bizony gyorsan rámegy egy egész nap is, pláne ha vadászni kell a fényt is. Szóval nagyon változó, hogy mennyit sikerül a bloggal foglalkoznom, a kommentekre is igyekszem minél hamarabb válaszolni, a Facebookon is egy kicsit aktívabb lenni, de nem mindig sikerül.
Az elején szinte percenként frissítettem a statisztikákat, hogy érkezett-e komment már a bejegyzésekhez, stb. De azóta egy kicsit megkomolyodtam, ma már élvezetből írom a posztokat - természetesen az elején is, csak akkor a véleményekre jobban adtam -, ha nekem tetszik kiteszem, ha nem, akkor a piszkozatok között csücsül addig, míg jót nem faragok belőle. Már nem érdekel, hogy mekkora népszerűségnek örvend majd, én szerettem megírni, s ez a lényeg. Aztán, ha másnak is tetszett, hasznosnak találta, nagyon örülök neki :) Én sosem azért írtam egy témáról, mert más blogon annyira népszerű, hiszen nem biztos, hogy én is ugyanolyan jól meg tudom írni, mint a többiek. Csakis azért, mert engem szórakoztat, érdekel, szeretem máshol is olvasni az ilyen típusú bejegyzéseket. Így akkor sem keserít el a dolog, ha esetleg nálam nincs olyan nagy érdeklődés ezek iránt. Jómagamat sem tartom egy trendi emberkének, s ez pontosan így van a bloggal is, nem követem a trendi, letisztult, hófehér hátterű sablonokat, szeretem, ha látszódik az egyéniségem a blogon is, s ehhez ragaszkodom is :)

Nos, ennyi lett volna, remélem sikerült mindenkinek válaszolni a kérdésére, ha esetleg még kíváncsiak vagytok valamire, nyugodtan kérdezhettek, van ask.fm fiókom is ;)

2 megjegyzés:

  1. Azt a bicikliset azt hiszem én írtam 😊Csak így tudtam kifejezni mire gondolok 😊 Egyébként nagyon szeretem az optimista embereket 👍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszett a kérdés, kreatív volt :) mindig próbálok optimista lenni, de ugyanakkor a realista énemet sem háttérbe szorítani :)

      Törlés