XMAS TAG 10. | Szervezettség és káosz, avagy az ajándékbontás szeánsza nálunk

Orbán Szilvi | december 10, 2015

Én is csatlakoztam Suz'n kezdeményezéséhez, miszerint karácsonyig minden nap egy adott témával kapcsolatban mindenki leírja a gondolatait, egy kicsit olyan, mint a VKP :) Kifejezetten a karácsonnyal kapcsolatosak a témák, szóba kerülnek a kedvenc dalok, filmek, csomagolás, sütés-főzés, mézeskalács, egyszóval minden, ami ebben a gyönyörű időszakban csak szóba kerülhet. Ha esetleg még nem hallottál róla - meg úgy az MBBK csoportról egyáltalán -, akkor ajánlom figyelmedbe EZT a linket, ahol megtalálod a csoportot, illetve ITT van Suz'n infós posztja is, amiben felsorolja az összes témakört. 

Miután tegnap becsomagoltuk az ajándékokat, ma "átadjuk" az illetékeseknek, azaz a mai nap arról kellett mindenkinek írnia, hogy hogyan is zajlik az ajándékozás, ajándékbontás náluk, így nálunk is. 

Az ajándékozás vagy ha úgy tetszik, az ajándékbontást mindig 24-én, a karácsonyi menüsor kivégzése - ami vagy az ebédet, vagy a vacsorát jelentette, attól függően, hogy épp mi mellett döntött a család - után ejtettük meg. Mi nem is próbálkoztunk azzal, hogy előbb ajándékozunk, mert anyáék biztosak voltak benne, hogy az ajándékozás után igás lovakkal sem tudtak volna bennünket kihúzni a fa alól, az ajándékok mellől, és szerintem is sokkal jobb teli pocakkal, kicsit bepunnyadva bontogatni az ajándékokat. Mellesleg így kevésbé agresszívabb az ember, ha nem tetszene az ajándék...Vagy csak én vagyok agresszív kismalac, ha éhes vagyok? :D 

Az ajándékozás először mindig szervezetten történik. A család bevonul a nappaliba, mindenki helyet foglal, egy perces néma csenddel bámulja a fát és arra vár, hogy valaki végre elkezdje a csomagok szétosztását - amíg gyerekek voltunk, egyenesen megrohantuk az ajándékokat :) Aztán valaki megfogja az első csomagot és Boldog karácsonyt! motyogással, egy kicsit megilletődve átadja az ajándékozottjának a csomagot, majd szépen megvárja, hogy mi a reakció. Mindig megbeszéljük, hogy egyszerre egy valaki ossza ki az ajándékait, s így megyünk végig sorba. De aztán beüt a krach, az ajándékozás káoszba megy át, mindenki bontogat, miközben még mindig van olyan, aki nem adta oda a sajátját. Jó esetben még van köszöntés, de többnyire már csak elejtett '- Itt a te ajándékod is' '- Ó, köszönöm szépen!' - miközben még az előzőt szabadítja ki a csomagolásból - mondatfoszlányok hallatszódnak a helyiségben. Na meg persze a papírcsörgés, doboztépés, örömujjongás, ha épp egy régi álom válik valósággá :) 

Miután alábbhagyott az izgalom, már csak a szétdobált papír és széttépett csomagolás emlékeztet a karácsony eme várva várt eseményére, mindenki pihegve tévézik, aki könyvet kapott az már bele is kezdett, aki játékot, az játszik, s vannak, akiknek ennél rosszabb sors jut, a mosogatás és a káosz felszámolása...

Nálatok hogy zajlik az ajándékozás? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése