Polaroid életérzés - Instax mini 9

Orbán Szilvi | július 20, 2018
Biztosan állíthatom, hogy egy nagy álmom vált valóra, amikor végre megvehettem az első Instax fényképezőgépemet, amire már nem is tudom, mióta vágytam. Mindig is nagyon vonzottak az Polaroid típusú gépek, de valljuk be, nem olcsó dolgokról van szó, még nem is a gép az, ami drága, hanem inkább a filmek. Engem is jobbára ez tartott vissza, hiszen ha nem ismerjük ki teljesen a masinánkat, könnyen eltapsolhatunk több ezer forintot a semmire, ugyanis a megfelelő beállítások nélkül a képeken semmi sem látszik, túl-vagy épp alulexponáltak lesznek. 

Én egy Instax mini 9 típusú gép mellett döntöttem, ez az Ice Blue szín valami gyönyörű, ezt érzem leginkább a magaménak, de kapható még Cobalt Blue, Flamingo Pink, Smokey White és Lime Green színben is. A 8-as szériában volt sárga is, korábban biztosan azt választottam volna, de ez a kék is meseszép, i-má-dom!

Az ok, amiért nagyon szerettem volna egy ilyen gépet az az, hogy egy teljesen más megvilágításba helyezi a fotózást, a képek sokkal nagyobb értéket képviselnek - legalábbis számomra -, hiszen ezzel remekül elkaphatjuk a spontán pillanatokat, amit lefotózunk, azt azonnal a kezünkbe is foghatjuk, míg a többi digitális fényképezőgépnél készíthetünk több száz képet is, amiből talán 10-20 kép lesz jó, addig ennél a gépnél egy lehetőségünk van arra, hogy elkapjuk a megfelelő pillanatot, de ebben pont ez az izgalmas :) Amíg a telefonon filterekkel érhetünk el Polaroid hatású képeket, addig ezzel a masinával azonnal ilyen képet kapunk. 

Egy kicsit a gépről...

Maga a gép úgy néz ki, mint egy játékkamera, nem is gondolnánk, hogy ez egy valódi fényképezőgép :) A használata nagyon egyszerű, nincs sok beállítási lehetőség, csak kiválasztjuk a lefotózandó témát, belenézünk a kis ablakba, megnyomjuk az exponáló gombot és már jön is ki a kép a gép tetején. Mindig izgalommal tölt el, ahogy szépen lassan előtűnik a kép a filmen, na vajon milyen lett?
 5 beállítás közül választhatunk:
- beltéri
- felhős (borult)
- napos
- nagyon napos/verőfényes napsütés
- Hi Key

Bekapcsolni az objektív jobb oldalán található gombbal lehet, kikapcsolni pedig úgy, hogyha visszanyomjuk az objektívet. 
A 9-es szérián helyet kapott már egy selfie tükör is, amit bevallok őszintén nem sűrűn fogok használni, hiszen ahogy az az instagramomból kiderül, nem vagyok egy selfie királynő, nem szeretem magam fotózni (nem is értem azokat, akik naponta töltenek fel magukról ilyen képeket), de azért egy-egy kép erejéig biztosan kipróbáljuk majd. 

A vaku mindig aktív, ezt a funkciót nem lehet a gépen kikapcsolni, de szerintem nem vészes, a szobában készült képekhez kell is, valamint ez is hozzáad a polaroid életérzéshez.
A gép elején található még a fény mérő is, ami abban segít a megfelelő kép elkészítésénél, hogy beméri a fényviszonyokat, majd felvillan egy fény a szerinte megfelelő beállításnál. A neten azt olvastam, hogy nem feltétlenül kell ezt figyelembe venni, pl. ha nagyon világos van a lakásban, akkor nyugodtan használhatjuk a felhős beállítást is, így is jól fog sikerülni a kép.
A filmet hátul lehet betölteni, ebben sincs semm ördöngősség, kinyitjuk a gép hátulját, kicsomagoljuk a filmet (ügyelve, hogy ne tapogassuk össze, nem nyomjuk be ott, ahol ezt egy piktogram jelzi), s ahol látható egy sárga jel, az ugyanoda kerüljön, ahol a gépen levő sárga pont található, szóval semmit sem lehet elrontani. Amire a használat során figyelni kell, hogy addig ne vegyük ki a filmet, amíg el nem használtuk az összeset, ugyanis ahogy a régi analóg típusú gépeknél is lenni szokott, ha fényt kap a film, azonnal megsemmisül és használhatatlanná válik. 
A filmek számát egy kis ablakon keresztül ellenőrizhetjük, ez is a régi fényképező gépek emlékét hozza vissza számomra, rengetegszer elfog a nosztalgia :) Amikor betettünk egy új filmet, egy S betű látható ebben az ablakban, kapcsoljuk be a gépet, nyomjuk meg az exponáló gombot és a tetején kijön egy fekete lap, ami valójában a film borítója, ezt nyugodtan eldobhatjuk. Ezután az ablakban a filmek tényleges száma látható, azaz ha 10-es film van benne, akkor 10, ha 20-as akkor 20, stb. 
A kereső ablak nem ugyanaz, mint pl. egy DSLR gépnél, fényképezésnél arra kell figyelni, hogy a keresőben látható O jel a fotózandó témánknak NE a közepén helyezkedjen el, hanem egy kicsit jobbra fel, így lesz a középpontban a fókusz. Ez azért van, mert a kereső az objektívtől feljebb, jobb irányban található és az objektív nem ugyanúgy látja a témát, ahogy mi a keresőben. Nem tudom, ez mennyire volt érthető, de a gép mellé kapott használati utasításban egy grafika is segít abban, hogy tökéletes képet készítsünk. 
 
A film a fényképezőgép tetején bújik elő, szinte azonnal, ahogy megnyomtuk az exponáló gombot , még mindig meglepődök, hogy milyen hirtelen kezdi el kiadni a filmet.
Ahogy említettem, a hozzá kapható filmek nem olcsóak, még ebay és társai viszonylatban sem, éppen ezért nem árt, ha tudatosan fotózunk. Egy 10-es csomag 2-3000 Ft között van (a 20-as kb. 5000 és 6000 Ft között), szóval mielőtt ész nélkül kattintgatnánk, legyünk ezzel tisztában :D Persze, ha valakinek nem jelent gondot ez az összeg és nem véges a pénztárcája, azok nyugodtan vessék bele magukat a fotózás ezen típusába, én alaposan meggondolom, hogy miket fotózok le, szeretném, ha minden egyes képhez fűződne egy kis történet, egy szép emlék, amit felidézhetek, valahányszor a kezembe veszem a képet. Úgy terveztem, hogy a nyaralásra 30 db filmet (vettem egy 10-es monokróm filmet is) viszek magammal, de azt hiszem még egy (vagy kettő...) tizes csomagot beszerzek, ugyanis már 4 képet ellőttem... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése