"Mert ez nem katasztrófa, csak Karácsony...."

Orbán Szilvi | október 25, 2012
Hihetetlen, hogy milyen indulatokat képes kiváltani egy szó, egy fogalom az emberek között. Mióta elkezdtem a Nagy karácsonyi készülődés programot, kaptam hideget és  meleget egyaránt. Nagyon sokan vannak, akik felháborodtak, hogy MIÉRT, HISZEN MÉG CSAK OKTÓBER VAN???!!!! Azzal én is egyet értek, hogy ami a boltokban folyik ilyenkor, az idegesítő, az engem is zavar. Tök feleslegesnek tartom, hogy már októberben tele legyenek a boltok szaloncukorral, mikulással és a többiekkel. 
Nálunk sem szól még karácsonyi zene, nem öltöztetem ünnepi díszbe a lakást, én is kiélvezem az őszt, élvezem a napsütést, a hulló falevelek színkavalkádját, az avar illatát. 
A karácsonyi készülődés nálam azt jelenti, hogy előre felkészülök rá, hogy ne minden egyszerre szakadjon a nyakamba, ne legyek egy használhatatlan idegroncs az ünnepekre, ne utáljam meg. Nagyon sokan vannak, akik azért utálják, mert állandóan csak a balhé megy ilyenkor, a párkapcsolatok, házasságok is ilyenkor mennek tönkre. Ennek oka főleg abban leledzik, hogy az emberek kifáradnak, mire az asztalhoz kerülnek, mindenki kapkod, ha segítenek az a baj, ha nem segít senki, az a baj. Nos, én ezt próbálom elkerülni ezzel a programmal. 
Persze akadnak olyanok is, akik azért nem szeretik, mert szomorú élmény fűződik hozzá, pl. családtagok elvesztése. Őket teljes mértékben megértem. Én szerencsés vagyok ebből a szempontból. 

Így, hogy minden hétre jut egy helyiség, amit alaposan kitakarítunk, nem szakad ránk az utolsó napokra, s utána már elég csak szinten tartani. (Sokan ezt is feleslegesnek tartják, a modern kor egyik hülyeségének.)

De sokan végig sem olvassák, hogy miről is szól valójában, csak meglátják, hogy Karácsony és máris fel vannak háborodva. Ha végig olvasnák legalább a heti feladatokat, akkor látnák, hogy maga a dekoráció, az igazi készülődés november 26-án kezdődik. Vagy még akkor sem lehet vele foglalkozni?? 

Én mindenesetre folytatom a programot, én legalább nyugodt leszek, mert tudom, hogy mindennel időben készen leszek. (Persze ember tervez, Isten végez, de én legalább tervezek és nem mindent az utolsó pillanatra hagyok, mert legyünk őszinték, azok kárognak a legjobban, akik abba a csoportba tartoznak...) 

Ha valakinek nem tetszik, ne olvassa, aki meg olyan beállítottságú, mint én, szeret tervezni, az tartson velem és a Rendteremtővel :) 

Félreértések elkerülése végett, a programot nem én találtam ki, én csak a követője vagyok, a részletes programot a Rendteremtő oldalán találhatjátok. 

3 megjegyzés:

  1. Ó, én mindig azt bánom, hogy nem tudok időben ráhangolódni az ünnepre. Szerintem jó ez, hogy szép kényelmesen elkezdi felépíteni az ember, ilyen apró dolgokkal, mint hogy nem az utolsó hétvégére hagyja a nagytakarítást.
    A kedvesem anyukája már elkezdte télire öltöztetni a házat - nem karácsonyra, télire. Előkerült egy-két téli díszpárna huzat, színt váltott a terítő, ilyesmik. Karácsonyra szép apránként díszbe öltözik a ház.
    Szeretném majd ezt is megtanulni.

    VálaszTörlés
  2. Ugye, hogy jó? Pedig nagyon le hurrogtak miatta :( Ahogy látom, azok vannak többségben, akik korainak tartják ezt az egészet, és a végén ők kapkodnak a legjobban, s szerintem pont emiatt nem szeretik a karácsonyt.
    Örülök, hogy egyet értünk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem én azt is, hogy az emberekben visszás érzéseket kelt az, hogy már októberben elkezdik villódzó fényekkel meg reklámokkal sulykolni, hogy vásárolj-vásárolj-vásárolj. De a baj ezzel éppen az, hogy elmarad az a csendes, fokozatos felkészülés, ami lelkileg (nem feltétlen lelki folyamatokon át - tehát az alapozáshoz tartozik a dekorálás és a takarítás is) elvezet az ünnep meghitt állapotába. Erről vonja el a figyelmet az a nagy hacacáré, ami miatt amúgy az emberek mérgesek a korai készülődésre.

      Törlés