Pomodoro, de mégsem a paradicsom

Orbán Szilvi | október 07, 2012
Illetve mégis. Vagy legalábbis közvetve :) Na, hogy érthető legyen, elmondom, miről is van szó.

Egy technikáról fogok írni, ami megtanít bennünket beosztani az időnket, hogy végig hatékonyan és kihasználtan tudjuk végezni a napi feladatainkat. Ez a módszer azoknak nyújt nagy segítséget, akik még, vagy már megint tanulnak, illetve olyan munkát (általában szellemi) végeznek, ami megköveteli a figyelem 100%-át.

A Pomodoro rendszert 1992-ben fejlesztette ki egy akkori francia diák, Francesco Cirillo. Megelégelte, hogy ha leült tanulni, egy idő után nem a tanulásra figyelt, hanem az értékes idő legnagyobb részét a telefonálgatás, a kávéfőzés, stb. vitte el. Mi lett volna, ha akkor már létezett volna a Facebook, Twitter, Pinterest, stb.? :) Így kidolgozott egy olyan rendszert (persze ezt az időt is a tanulás idejéből vette el), amely keretek közé szorítja az időt, így sokkal hatékonyabban, sokkal összeszedettebben tudjuk végezni a munkát.

Ennek a technikának a lényege az időzítés, illetve az Időzítő. A nevet egyébként Cirillo anyukájának konyhai időzítőjéről kapta, amely egy paradicsom volt. Innen a Pomodoro.

A Pomodoro használata

Első feladatunk az, hogy a nap elején - ezt meg lehet tenni már előző nap este is, az esti rutin feladataként – írjuk össze az aznapi feladatok listáját (igen, itt is listaírás), állítsuk őket fontossági sorrendbe s írjuk fel azt is, hogy kb. mennyi időbe telik egy-egy feladat elvégzése. Ha meg van, összesítsük az egészet.
Pl. Ha van 5 feladatunk a napra, s az kb. 15 percet vesz igénybe, akkor az összesen 75 perc. Mivel egy Pomodoro az 25 perc, így ezt a 75 percet 3 Pomodoro-ra kell felosztanunk.

A legfontosabb szabály, hogy a Pomodoro alatt egyfolytában, megszakítás nélkül dolgoznunk kell, 100%-ban a munkára kell odafigyelni. Kb. ennyit bír az agyunk is koncentrálni egyhuzamban. Próbáljuk meg ezalatt az idő alatt elvégezni az adott feladatot, amit erre a 25 percre szántunk. Ha végeztünk a feladattal, húzzuk ki a listáról, majd pihenjünk 5 percet. Ezalatt az idő alatt lehet menni wcre, kávézni, telefonálni, vagy bármit, amit kell. Vannak, akik ilyenkor rendet tesznek, port törölnek, így a lelkükben is rend van, mert valljuk be, sokkal könnyebb egy rendezett, tiszta környezetben tanulni vagy dolgozni, s nem stresszel a kupi körülöttünk :)

Ne felejtsük el a szünetre is beállítani az időzítőt, mert sokszor nem tudjuk, hogy mennyi is az az öt perc, így hajlamosak vagyunk hosszabb szünetet tartani, és akkor már borul a rendszer. A szünetet azonban NE CSALJUK EL, kötelező megtartani! :) Sokszor az a legnehezebb, hogy pihenőt tartsunk, de muszáj.

A szünet után ismét 25 perc és ismét egy újabb feladat következik. Általában a negyedik Pomodoro (tehát 100 perc) után kell egy nagyobb, 20-30 perces szünetet tartani.

Fontos, hogy a Pomodoro alatt tilos telefont felvenni (csak ha vészhelyzet van), ilyenkor nem smsezünk, nem olvasunk e-mailt. Persze ha csengettek, az ajtót ki kell nyitni :) Ilyenkor az időzítőt megállítjuk, vagy ha nem lehet, akkor a kiesett idővel megtoldjuk a 25 percet. Ha pedig nem sürgős, akkor egy vonallal jelöljük, hogy újabb feladatunk van, és egy újabb Pomodorot szánunk neki, de csakis az 5 perces szünet után.  

A szünetben lehet visszahívni, ha esetleg nem fogadott hívásunk van, lehet e-mailt ellenőrizni, de fontos, hogy NE AZ ADOTT FELADATTAL, MUNKÁVAL foglalkozzunk, hanem teljesen mással. Ha nem muszáj, ne a gép előtt maradjunk, sétáljunk, tornázzunk egy kicsit, mozgassuk meg a végtagjainkat, nyissunk ablakot, stb. A cél, hogy felfrissüljünk és újult erőbedobással fogjunk a következő feladathoz. :)

Ha pontosan betartod a Pomodoro szabályait, egy idő után észre veszed majd, hogy sokkal hatékonyabban tudod elvégezni a feladatokat, a nap végén büszkeséggel tölt majd el, amikor végignézed a listát és meglátod azt a sok-sok kipipált feladatot :)
Az a jó ebben a technikában, hogy könnyű elkezdeni, hiszen elsőre csak 25 percet kell dolgoznod, majd utána szünet. Persze, mint azt már mondtam, a 25 perc alatt el kell végezned az adott feladatot. Közben észrevétlenül kedvet kapsz majd a folytatáshoz és már alig várod, hogy elkezdhesd az újabb feladatot/Pomodorot.  

Mindenkinek sok sikert hozzá :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése