12 ok, hogy még több gyümölcsöt együnk

Orbán Szilvi | június 03, 2013
Kép innen.
Itt a nyár (valahol legalábbis biztos, itt októberi időjárás tombol...), tobzódunk a sok gyümölcsben, ideje jól
feltankolni vitaminokból :) Mindenféle fogyasztási módszer megengedett, úgy mint nyersen, salátában, smoothie formájában, levesben, süteményben, fagyiban vagy gyümölcslében. Rajtunk múlik, melyik formát választjuk :)

De azt tudjuk pl. hogy melyik gyümölcsnek milyen pozitív hatása van? Nem? Ebben talán tudok segíteni, összegyűjtöttem 12 népszerű gyümölcsöt, jótékony hatásukkal együtt :) Jó olvasgatást!

1.) Cseresznye: vér és vesetisztító, segít a köszvény és más ízületi megbetegedés megelőzésében, enyhíti a reumát, akik szorulással küzdenek, nyugodt szívvel fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert, gátolja a szív-és érrendszeri problémák kialakulását. Rugalmassá teszi az érfalat, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét. Fontos A, B1, B2, B6 és C vitamin forrás, valamint kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, nátriumot és kobaltot is tartalmaz.

2.) Szőlő: bőrszépítő, salaktalanító hatású, vitaminban gazdag, így remek immunerősítő gyümölcs hírében áll. Magjainak hatóanyagai tisztítják a májat, ápolják a szívet és az érrendszert. A szőlőmagolaj segít megelőzni az érelmeszesedést, megvédi az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat. Vértisztító hatású.

3.) Barack: a sárgabarack gazdag A, B1, B2 és C vitaminban, jó kalcium, kálium, foszfor és nátrium forrás. Máj és érvédő hatású, késlelteti a látásromlást, segít a rák megelőzésében, optimalizálja az anyagcserét és segíti a bőr regenerálódását. Az őszibarack jó A és C vitaminforrás. Magas a kalcium, a szelén és magnézium tartalma. Méregtelenítő, vértisztító hatású, ő is segít a rák megelőzésében, optimalizálja a hormonszintet, segíti az emésztést és remek vízhajtó. A nektarin alias kopaszbarack sok káliumot, magnéziumot és szelént tartalmaz, valamint nem elhanyagolható az A és B vitamin tartalma. Csökkenti a vérnyomást, serkenti az emésztést, helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, gyulladáscsökkentő. Hatékonyan segít a légzőszervi megbetegedések, gyulladások megszüntetésében.

4.) Alma: remek C vitamin forrás, emellett tartalmaz még B vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Jótékony hatása van az agyműködésre, az emésztésre. Csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának lehetőségét. Vízhajtó, fertőtlenítő és vértisztító hatású.

5.) Narancs: nem árulok el nagy titkot azzal, hogy rengeteg C vitamint tartalmaz. Hatásos az étvágytalanság ellen, serkenti az emésztést.

6.) Kivi: C vitamin tartalma kiemelkedően magas. Segít a bélrenyheség ellen.

7.) Eper: A és C vitaminban gazdag, emellett tartalmaz még nátriumot, vasat, kalciumot, káliumot, cinket és B6 vitamint. Csökkenti az időskori demencia és a rák kialakulásának lehetőségét.

8.) Banán: nagy mennyiségű B6 és C vitamint tartalmaz, valamint mangán, kálium, vas, foszfor található benne. Védi az emésztőrendszert, természetes savlekötő. Normalizálja a vércukorszintet és a vérnyomást is.

9.) Ananász: bromelint tartalmaz, ami a zsírégetésért felelős, így tökéletes kiegészítője a fogyókúrának és a diétának :) Segít a szív-és érrendszerei megbetegedések megelőzésében, a fehérjebontásban. Gyulladáscsökkentő. Folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat, A-, B- és C- és E-vitaminokat tartalmaz. Rendkívül magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztőrendszerre.

10.) Áfonya: A, B1, C és D-vitamint tartalmaz, magas a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, és a vas tartalma. A szem különleges betegségeire, úgy mint: szürke- és zöldhályog, cukorbetegség miatt keletkező látási zavarok ellen használják lé vagy lekvár formájában. Az A vitamin tartalma miatt a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga is. Magas antioxidáns-tartalma a kötőszövetek és a bőr egészségét segíti.Serkenti a keringést, valamint antioxidáns hatása is ismert. Csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben, megőrzi az agy frissességét. Serkenti az immunrendszer védekezőképességét, leveleinek teaként fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, emellett vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó. A levelekből készült tea, a termés frissen, szárítva, teának, esetleg gyógypálinkaként fogínygyulladás, szájbetegségek, gyomorbajok, epe-, hólyagproblémák, hasmenés esetén vagy vesetisztításhoz ajánlott. Frissen viszont a bogyók éppen hashajtó hatásúak. De bármilyen italként elkészítve csodás a bélflórára!

11.) Mangó: jó hatással van a szívre, vérképző, segít a rák megelőzésében, antibakteriális, óvja a bőrt. Gazdag A, B1, B2, C és E vitaminban, de emellett jelentős a kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is. Gyógyítja a gyulladásokat, magas C vitamin tartalma miatt véd a skorbuttól.

12.) Görögdinnye: vitaminban, ásványianyagban és vízben rendkívül gazdag. Máj és vese tisztító, szoptatós anyáknál fokozza a tejtermelést. Visszaállítja a sav-lúg egyensúlyt, serkenti a bélmozgást.

Forrás: mindmegette.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése