Karácsonyfadíszek #4 - Gyurmából

Orbán Szilvi | november 27, 2013
A sorozat ezen részében saját készítésű díszt hoztam, amit a napokban készítettem el, s mint azt a cím is mutatja, gyurmából. Azonban nem a hagyományos só-liszt féléből, s nem is a tavalyi recept alapján. A mostani egyszerűen mennyei, isteni gyúrni, tapintani, rendkívül lágy, selymes, puha és gyönyörűen szép fehér és nagyon könnyű vele dolgozni. Arra azonban figyeljünk, hogy nyújtás után azonnal szaggassuk, lyukasszuk ki (amennyiben fel szeretnénk tenni a fára), esetleg dekoráljuk nyomdával vagy más dekoráló eszközzel (én száraztésztával csináltam) mert nagyon gyorsan szárad, s hiába gyúrjuk össze újra, a megszáradt darabkák már nem mutatnak olyan jól a tésztában :/ Szóval lényeg a gyorsaság, s ha ügyesek vagyunk gyönyörű, minimál díszt kapunk :) 

Hozzávalók:
2 bögre szódabikarbóna (nekem 240 ml-s bögrém van)
1 bögre kukoricakeményítő
1 és 1/4 bögre víz (ha az enyémet nézem, akkor 3 dl)

Egy kisebb lábasba (fagy fazékba, tök mindegy) öntsük össze a hozzávalókat (ha színezni szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket is) és közepes lángon, folyamatosan keverve kezdjük el melegíteni. Kb. annyi idő kell neki, mint a pudingnak, hogy besűrűsödjön (5-10 perc), s olyan állagúnak kell lennie, mint a krumplipürének.



Ha elérte azt az állagot, tegyük át egy tálba és egy nedves konyharuhával takarjuk le (ne a tálat, hanem közvetlenül a masszát) és hagyjuk magára, míg ki nem hűl teljesen. 
Ha kihűlt, kukoricakeményítővel megszórt  gyúródeszkán jó alaposan gyúrjuk át, amíg olyan nem lesz, mint pl. a fondant. Nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra és sütikiszúrókkal szaggassuk ki. Nyugodtan újra lehet gyúrni, s addig szaggatni, míg el nem fogy. Ha fel szeretnénk akasztani, azonnal lyukasszuk ki egy szívószállal vagy hurkapálcával, mert ha már áll egy kicsit, a teteje megkeményedik és megrepedezik, amikor belenyomjuk a szívószálat. Ugyanez érvényes a dekorálásra is, még akkor nyomjuk bele a sütinyomdát, gombot, csipkét, stb. amit csak találunk otthon, míg nincs megszáradva a teteje. Ha ezzel megvagyunk, egy tálcára vagy más egyenes felületre tegyük át őket, s rakjuk el olyan helyre, ahol nyugodtan ki tudnak száradni. Nekem egy napot állt a szekrény tetején, s tökéletes lett az eredmény :) 
A kész díszeket hagyhatjuk így fehéren is, de be is festhetjük, vagy használhatunk alkoholos filcet, lakk filcet is. Ha szeretnénk, hogy csillogjon, beszórhatjuk glitterrel is :)

Bár a képeken nem látszik, hogy hófehér, de higgyétek el, hogy az, próbáljátok ki és Ti is meggyőződhettek róla ;)
Én nagyon szerettem vele dolgozni, legközelebb is ezt a receptet fogom használni, bátran ajánlom mindenkinek! :)

Tipp: ha maradt meg gyurma, egy légmentesen zárható dobozban vagy zipzáras zacskóban hűtőbe téve sokáig eláll :)

12 megjegyzés:

  1. Ezek nagyon szépek lettek. Beleillenének az én idei koncepciómba:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Készítsd el te is, nagyon egyszerű és mégis látványos az eredmény :)

      Törlés
    2. Én már készítettem kb egy hónapja a lányommal. Nem ennyire szépek, mind csillag, de teret kellett hagyni neki, had alkosson. Még le szeretném festeni oket fehérre.

      Törlés
    3. Amit a gyerekek készítenek, az csak szép lehet ;)

      Törlés
  2. Ezek nagyon tetszenek. Milyen száraztésztát használtál a dekoráláshoz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még anyától kaptam, de szinte mindenhol lehet kapni, karácsonyi tészta :) van benne fenyőfa, halacska, virág, szív, hullócsillag :) láttam már színezettet is, abból szép dísz lehet a fán, ha összeragasztod őket :)

      Törlés
    2. Ja a hópihe az egy műanyag girlandról van, 2 éve elszakadt és darabokra szedtem, jó lesz dekoráláshoz :)

      Törlés
  3. Jövőre lehet, hogy kipróbálom, köszi :)

    VálaszTörlés
  4. Horváth Zsanidecember 13, 2014

    Sziaa! Neked ebből a 2 és fél decis egységből hány darab forma jött ki? Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez függ a kiszúró nagyságától is, de ha egy normál formát veszünk, akkor kb. 20-30 db, sajna nem számoltam :D

      Törlés
    2. Horváth Zsanidecember 13, 2014

      Jó, köszönöm. :) Nem is pontos számot vártam egyébként, ez így teljesen megfelel. :) Köszi a leírást!

      Törlés