Karácsonyi készülődés 1. hét - Tervezés, listaírás és hagyományok

Orbán Szilvi | november 01, 2013
Mivel ez a hét csak idézőjeles - hiszen már csak 3 nap van hátra ebből a hétből -, ezért nagy feladatba már nem is fogunk bele :) Most csak listákat írunk és ha szeretnénk új hagyományokat bevezetni, akkor azokat gyűjtjük össze. Ezeket a listákat írhatod sima papírlapra, de akár letöltheted Via karácsonyi tervezőjét (a 2013-as évi még nincs fenn, de hogy tudd, miről beszélek, a 2012-es tervezőt itt megtalálod) illetve a Rendteremtő oldalán is remek listákat találsz :) Vaaaagy, beszerezhetsz egy külön a karácsonyi készülődésre, szervezésre szabható A5-ös gyűrűsmappát, feltöltheted lefűzhető lapokkal, genothermekkel, s ide gyűjtheted a készülődés alatt talált inspirációkat, menü ötleteket, s ide lefűzheted a listáidat is, hogy minden egy helyen legyen :) Ha szeretsz kreatívkodni, alkotni, akár ki is díszítheted, a neten már rengeteg ötletet lehet találni erre, tudom ajánlani a Pinterestet ;)

Miért kell a lista? 

Először: mert imádok listát írni. 
Másodszor: mert sokkal nyugodtabbnak és összeszedettebbnek érzem magam, ha látom leírva is a dolgokat. Harmadszor: mert könnyen követhető, hogy éppen hol tartok, mi van már meg és mit kell még beszerezni, megcsinálni.
Negyedszer: mert imádom légies mozdulatokkal lehúzni, kipipálni az elvégzett feladatokat.

Milyen listákra van szükség? 

1. Ajándéklista: kinek milyen ajándékot szánsz, kézzel készíted-e vagy veszed, s végül mennyit szánsz rá. 
2. Címlista: én még azon kevesek közé tartozom, aki képeslapokat szokott küldözgetni, szerintem sokkal személyesebb, mint e-mailt küldeni, s én is szívesebben kapok ilyeneket, mint egy kósza üdvözletet a FB-n. :)
3. Menü: mi lesz az előétel, főétel, desszert Szenteste, illetve mit fogtok enni az ünnepek alatt. (Nem, egyáltalán nincs korán a menüvel foglalkozni, minél hamarabb összeáll, annál könnyebb lesz hozzá bevásárolni. No meg nálunk mindig ez jelenti a legnagyobb kihívást, ha ez megvan, egy nagy gonddal kevesebb :))
4. Bevásárlólista a menü alapján: ha már megvan a menü, már egyszerű dolgunk van, csak a hozzávalókat kell összeírnunk. Ilyenkor magam elé szoktam venni a reklámújságokat, s van, hogy útvonaltervet is készítek, ha esetleg több boltból tudom beszerezni a dolgokat.
Tipp: Ha megvan a lista, mától minden héten vásárolhatunk valamit róla, lehetőleg olyat, ami sokáig eláll, ill. fagyasztható. Rendszeresíthetünk erre egy dobozt vagy dobozokat, amibe összegyűjthetjük a hozzávalókat, s nem esünk abba a hibába, hogy a már előre megvett alapanyagokból használunk fel, s csak a sütés-főzéskor szembesülünk vele, hogy hiányos a készlet :) 
+1. Idén nem megyünk sehova és hozzánk sem jönnek, de ha Ti mentek illetve vendégeket fogadtok, írjatok egy esetleges menetrendet, hogy mi hogyan lesz. 

Új hagyományok

Eddig még nem volt lehetőségünk kialakítani a saját karácsonyi hagyományainkat, mindig összehasonlítottuk, hogy melyikőnk családjában mik a szokások ilyenkor, s hol az egyiket, hol a másikat valósítottuk meg. De így 4 év után már itt az ideje, hogy mi is megteremtsük a saját hagyományainkat, amikkel meghitté, romantikussá tehetjük ezt az ünnepet. Természetesen gyerekkel ez teljesen másképp menne, akkor nyilván olyan hagyományokat vezetnénk be, amibe be tudjuk őt/őket vonni :) 
Pár ötletet elcsentem Viától, aki 4 esetre gyűjtött össze lehetséges ünnepi elfoglaltságot. Külön van azok számára, akik valami okból kifolyólag egyedül töltik a karácsonyt, külön a pároknak, külön a baráti társaságoknak és végül azoknak, akiknél már csemete is csücsül a fa alatt :) 
Olyanokat válogattam össze, amik nagyon tetszettek és könnyen megvalósíthatóak, s nem kerülnek sok pénzbe :) Nagyon bízom benne, hogy sikerül mindet megvalósítani, ezáltal kicsit tartalmasabbá, emlékezetesebbé tenni a karácsonyt :) Ezek pedig a következők:

♥ Kilátogatni a karácsonyi vásárba és idén végre már venni adventi bögrét, amiből fini forraltbort vagy forrócsokit szürcsölgetünk, miközben kézenfogva sétálgatunk a belvárosban. 
♥ Közös habfürdőt venni, miközben forralt bort iszogatunk, s kipróbálunk pár karácsonyi illóolajat is.
♥ Naplemente a Rába (vagy a Duna) mellett. 
♥ Venni karácsonyi bögréket és teákat, amiket csak a készülődés alatt fogunk inni. 
♥ Kürtőskalácsot enni a karácsonyi vásárban, miközben a fényjátékot nézzük. 
♥ Az ünnepek alatt az ágyban reggelizni. 
♥ Égősort tenni az ágy fölé hangulatvilágításnak és dekorációnak.
♥ Együtt készíteni karácsonyfadíszeket. 
♥ Egy napot kinevezni Monopoly napnak és társasozni :) 
♥ Egyik este gyertyafénynél vacsizni és közben jót beszélgetni (nálunk ez amúgy is megszokott dolog, mármint a beszélgetés). 
♥ Elmenni egy játékboltba, vagy egy hipermarket játékosztályára és elképzelni, hogy ha most lennénk gyerekek, akkor milyen ajándékokat szeretnénk. 
♥ Kis édességeket rejteni el pár kedves sorral szerte a lakásban, majd együtt megkeresni őket (mindenki a párja által eldugott apróságot keresi meg). 

Egyelőre ennyi van meg, de ha még eszünkbe jut valami, frissíteni fogom a listát ;) 

Ennyi lett volna erre a hétre, a következő héten már több teendőnk akad :) Tartsatok velem akkor is :)

Nektek vannak hagyományaitok, amikhez ragaszkodtok? Szoktatok a készülődés alatt listákat íni? Szoktatok még képeslapot küldeni?

3 megjegyzés:

  1. Képeslapot kuldok. Olyan formában, hogy a lányomat lefotózom otthon, semmi muterem, idén már két modellem lesz :-D Készítunk grimaszolós karácsonyos képeket, pl fehér usanka sapkában van, játszik az égosorral. Ebbol karácsonyi udvozletet készítek, kihívatom a képet és borítékba zárva elkuldom a családnak, ismerosoknek. a borítékra arany tollal írok.Ez hagyomány. az idén beszerzek egy helyes kis karácsonyi pecsétet is és azt is rátesszuk a borítékra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát a fényképes üdvözlőlap sokkal személyesebb :) Ha nekünk is lesz majd csemeténk, mi is bevezetjük ezt a szokást, hiszen a nagyszülők messze laknak :)

      Törlés
  2. Jó ötlet a háziképeslap, mi emailben szoktunk ilyet küldeni, de hagyományos bolti képeslapot küldök most már csk egy szem megmaradt nagyszülőmnek és távol élő nagynénéméknek. Listám túl sok van, de idém lájtosabb lesz a Karácsony, nem lesz sok dolgom. Hagyományból meg inkább vágyak vannak -pl adventi vásárba eljutni- de nem szokott összejönni (rohanás, sok dolog, betegeskedések szoktak helyette lenni). Persze akad pár, ami összejön -pl adventi minden napra egy ajándék a gyerekeknek, stb

    VálaszTörlés