Tavaszi nagytakarítás 3. rész - Nappali

Orbán Szilvi | március 31, 2014
Forrás
A múlt hetet a hálószobára, ezt a hetet pedig a nappalira fogom/fogjuk szánni. Mivel karácsonykor már írtam tennivaló listát, s egy kedves olvasóm szerint is jobb volt ömlesztve, így most is úgy fogom összefoglalni, hogy mit is kell a nappaliban megcsinálnom, hogy rend és tisztaság legyen :) 

Nálunk a nappali a legnagyobb helyiség, ha épp nem tévézünk vagy alszunk, akkor ott töltjük a szabadidőnk legnagyobb részét. Ha pedig vendégek jönnek és esetleg itt alszanak, akkor őket is ott szállásoljuk el a két vendégágynak köszönhetően. Mivel nincs szobabútorunk - amikor ideköltöztünk, a győri Közélet c. magazinban volt egy nyereményjáték, amin szobabútort, ágyat, laptopot és pénzt lehetett nyerni. Mi a szobabútorra gyúrtunk, ehelyett a laptopot nyertük meg, amit persze cseppet sem bántam :D Laptop lett, szobabútor pedig azóta sem, de nem is nagyon hiányzik, nincs annyi cuccunk, most mindennek meg van a saját helye.
Ha lenne, akkor pedig kicsit bonyolultabbá válna a vendégek itt alvása, hiszen akkor meg kell szabadulnunk az ágyaktól, mert akkora hely nincs, hogy minden elférjen... - így ez a tétel kimarad a takarításból, de felteszem sokaknak van, ezért ezt ne hagyja ki senki sem :D

Megnéztem Via beszélgetését az RTL Klubon, amelyben azt mondta, hogy nincs konkrét szabály arra, hogy hogyan kell takarítani, fentről lefelé, balról jobbra, kintről befelé, stb. Mindenki ott kezdi el és arra halad, ahonnan és amerre akar, nincsenek írott szabályok és ő sem áll ostorral az ember mellett, ha nem úgy csinálja :)) Én fentről lefelé és kintről befelé szoktam, nem tudom miért, így szoktam meg :) 
Először mindenhol lepókhálózok, majd letörlöm a villanykapcsolókat és az ajtókat (a nappaliból nyílik egy ajtó a hálószobába - tipikus panel megoldás), majd az ajtó melletti kis radiátort is lemosom. 
Ezután következik az étkező kezelésbe vétele. Lemosom a lámpát, letörölgetem a képeket a falon és az órát is. Ezután jön a hifi, az ülősarok, az asztal és a székek. Az ülősarok egyben tárolóként is funkcionál, felhajtható az ülőke része, ami alatt elég nagy "fiókok" vannak. Itt tartjuk a fontosabb papírokat, iratokat, de ide gyűjtöm anyának a Lakás és kert c. magazint is :) Itt havonta szoktam lomtalanítani, mert van hogy csak bedobom a befizetett csekket, számlát. Ezeket a tárolókat is kitakarítom, majd szépen rendben visszapakolok mindent. Ezzel az étkező készen is van, jöhet a nappali többi része. 
Itt is a fentről lefelé elvet használom, úgyhogy először a csillárral kezdem, majd a csöveket porolom le, a szekrény tetejét (egy kicsi szekrényünk van, abban tartom a kreatív cuccaimat, Beni ágyneműit, szájkosarát és azokat a könyveket, amik nem fértek már fel a könyvespolcra), a függönykarnist és a képet a falon. Ő mindig kihúzza nekem a szekrényt, hogy le tudjam törölni a hátulját is és alatta is fel tudjak takarítani. S ha már kinn van a helyén és ki van belőle pakolva minden (hiszen amúgy meg sem tudnánk mozdítani), átnézem a kreatívos dolgaimat, megnézem, hogy száradt-e be festék, egy kicsit összerendezem a színes, mintás papírjaimat, stb., és szépen rendben visszapakolok mindent a helyére - természetesen miután már a helyére tettük és kimostam belülről is. 
A következő, amit rendbe teszek, az az íróasztal lesz. Letörlöm a tetejét és mindent, ami rajta van, majd a fiókot is rendbe rakom, kitörölgetem. A hozzátartozó széket is áttörlöm. 
Az asztal mellett, a sarokban van a szobabiciklim is, amit hébe-hóba szoktam használni. Ezen is végigmegyek a mikroszálas kendőmmel. 
Ezután következne az ablak, de ezt már megcsináltam a hétvégén, leszedtük mindenhol a függönyöket és végigmentem az összes ablakon, úgyhogy ezzel már nincs dolgom, így a radiátort törlöm át. 
Mint mondtam, van két ágy is a nappaliban, az egyik egy szivacsos, kinyitható kanapé, a másik pedig egy ágyneműtartós heverő. A heverőt felnyitom, a benne levő ágyneműket kirakom az ablakba (persze csak ha jó idő van és kellemesen süt a nap), hagy szellőzzenek, én pedig szépen kitörlöm az ágyneműtartót és nyitva hagyom a tetejét. A másik kanapét pedig kinyitom és porszívóval végigmegyek rajta, a díszpárnákat pedig kiporolom és szintén kiteszem az ablakba. 
Már csak Beni ágyikója van, meleg vízzel átmosom, majd kap egy tiszta takarót belé (a tavaszi-őszi takaró egy paplanhuzat, a nyári egy párnahuzat, a téli pedig egy meleg pléd). Készen vagyok, most már csak a porszívózás van hátra, esetleg elővesszük Sándort a takarítógépet és kitisztítjuk a padlószőnyeget, de ezt még Ő-vel meg kell beszélni, mert egy kicsit nagyobb kupival és pakolással jár :) 

Ez volt az én listám, ki hogy halad a nagytakarítással? Van egy megszokott rendszeretek? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése