Blogszülinap | Így blogolok én

Orbán Szilvi | október 09, 2014

Ebben a hónapban lesz még pár bejegyzés ennek keretében, sőt, ha minden jól megy, lesz egy kis meglepetés is ;) A mai posztban egy kis bepillantást nyerhettek, hogy hogyan is születik meg nálam egy poszt, hol írom a bejegyzést, mivel szerkesztem a képeket, stb. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e ezt egyáltalán vagy hogy mennyire tárulkozzak ki benne, de végül amellett döntöttem, hogy minden őszintén írok le, nem akarok másnak mutatkozni, mint amilyen valójában vagyok :) Nem tudom milyen lesz a fogadtatás, lehet, hogy néhányan kiábrándultok majd, de az is lehet, hogy magatokra ismertek majd :P :D
A kérdőív alapján a legtöbben azt gondoljátok, hogy egy rendszerető ember vagyok. Bizonyos esetekben ez igaz is. Nem is tudom, hogy hogyan fogalmazzam meg, de ha iratokról, tanulásról, papírokról, vagy akár a blogról van szó, szeretek mindent rendben, rendezetten, könnyen átláthatóan tudni, sok listát vezetek, volt olyan, hogy egy külön listám volt a listákról. Na jó, tudom, ez egy kicsit beteges :D 

Ez a rendmánia már nem igaz a háztartásra, de még a blogposztok megírási módjára sem. Ha az a kép van előttetek, hogy ha nem is csinosan, de normálisan felöltözve, egy bögre teával, egy meggyújtott illatos gyertya mellett, az asztalnál ülve pötyögök a gépen, azonnal felejtsétek el :) Így még sosem született egy poszt sem, bár kétségkívül jól hangzik, s szeretném is, ha ez így lenne :) 
Sokan csak így tudnak hatékonyak lenni, de mivel nekem a blog csak egy hobbi és nem munka, mindig is a spontanietás elve érvényesült nálam. Ott és úgy írok, ahol és ahogyan épp vagyok. Mivel a sérv miatt az ágyba kényszerültem, így egy ideje már itt gépezek, nyakig betakarózva, melegítőben (rosszabb esetben pizsamában), kócosan, a háttérben pedig a Sex és New York megy (már vagy századjára...).
 
Idén beszereztem egy zsebnaptárt is, amibe beírogatom, úgymond előre beütemezem azokat a posztokat, amik állandó szereplői a blognak (LRTS, PP, stb.). Szépen be is írogattam, a számozással együtt, hogy mindig tudjam hol tartok. Aham, csak azzal nem számoltam, hogy néha elfelejtem megírni a posztot, és így megbukott a számozás... Mivel nem javítottam, így fordulhat elő, hogy holnapra már a 79. Pinterest Pénteket kellene megírnom, de helyette még csak a 76. jön, s szintén nem stimmel a Little Reasons To Smile sem :) A kis szívecske pedig a Vigyázz! Kész! Posztolj! projektet jelöli :) 



Az ötleteket először csak papírokra írtam fel, amik ide-oda hánykolódtak a lakásban. Aztán egy Zöldboltos rendelés alkalmával rendeltem egy csodaszép kis spirálfüzetet, így onnantól kezdve abba gyűjtögettem a bevillanó témaötleteket, s abba készítettem a vázlatokat is. De sajna egy idő után betelt, így egy újabb füzet után kellett néznem, így esett a választásom a Jyskben kapható, A5-ös jegyzetfüzetekre. 4 színben (lila, fekete, zöld és kék) kapható, eléggé vastagok és árban is nagyon jók :) A receptfüzetem is ebből a sorozatból került ki, mégpedig kék színben :) Lassan már ez is betelik, így ideje lesz egy újabbat beszereznem, remélem még kapható :D Csak javasolni tudom a jegyzetfüzet beszerzését (nem kötelező pont olyat, amit írtam), ugyanis ha hirtelen tör ránk az ihlet, de nem tudunk épp gép elé ülni (mert utazunk, dolgozunk, stb.), ne felejtsük el, később vissza tudjunk rá térni.:)




Miután homlokon csókolt a múzsa - sajnos mostanában messze elkerül, de az életmódblogoknál ez sűrűn előfordul -, vázlatot készítek a füzetben a legfontosabb pontokról, amiknek feltétlenül szerepelniük kell majd a posztban. Tutorialoknál azt is leírom, hogy miről kell képet (screenshot-ot) készítenem. Ezután megírom a bejegyzést, majd jöhet a fotózás. Talán ez, és a képszerkesztés viszi el a legtöbb időt, attól függ, hogy milyennek képzelem el az illusztrációt. Sokan bele sem gondolnak, hogy mennyi meló van ebben :) Tudatában vagyok annak, hogy lehetnének sokkal jobb minőségűek, professzionálisabbak a képek a blogon, de sajna nem rendelkezem profi géppel, fotós vénának is híján vagyok, de azért a blog első hónapjaihoz képest már sokat fejlődtem ezen a téren :)

A képek szerkesztéséhez több képszerkesztőt is használok, az illusztrációtól függően. Van, amit elég egy-két filterrel ellátni, de van, amit élesíteni, megvágni, feliratozni kell. A Photoshop sajna nem barátja egyik gépünknek sem itthon, így kénytelen voltam más alternatívákat keresni. Itt írtam már róla, hogy hogyan lehet egy kicsit feltuningolni a képeket a Photoscape képszerkesztővel. A Pinterest Péntekhez a kollázst a Picasaval készítem el, majd a Photoscape segítségével rárakom a logót. Nagy kedvencem a Canva, amit Viánál láttam, de nagyon szeretem még a Ribbet-et, a Pixlr-t is. Ezek mind online képszerkesztők, nagyon egyszerű a használatuk, csak ajánlani tudom mindenkinek :) 

Ha megírtam a bejegyzést és megvannak a képek is, alaposan átnézem, hogy ne maradjon benne helyesírási hiba, de olykor-olykor előfordul, hogy marad benne. Sokszor vagyok bajban a vesszőkkel, de mumusom az egybeírás és a különírás is, biztos sok nyelvész veri a fejét a falba olyankor :D 
Vicces, de csak pár hónapja jöttem rá, hogy a bloggernél van egy ún. Jump link, aminek segítségével csak egy kis részletet mutatunk meg a főoldalon. Korábban egy külön kódom volt erre, s egy Read more linkre kattintva nyílt meg a poszt. De ebből már kiszerettem, így már sokkal jobban tetszett ez a Jump linkes megoldás, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy elég sűrűn elfelejtem beszúrni, így van, hogy utólag pótolom :D Arról nem is beszélve, hogy a régebbi bejegyzésekbe még nem is illesztettem be...

 Hát így blogolok én, semmi különös nincs benne, viszont annál több meló :)

Ha van egy kis időtök, megtisztelnétek vele, ha kitöltenétek a blogszülinapi kérdőívet, hogy egy év elteltével ismét képet tudjak alkotni arról, hogy milyenek a visszajelzések a bloggal kapcsolatban :)) A kérdőívet megtaláljátok az oldalsávban, de ezen a linken is elérhetitek. Én ezt kérem szülinapra ;)  Köszönöm, hogy vagytok nekem!

6 megjegyzés:

  1. Remélem nem komoly még a sérved és pihenéssel rendbe jön. Jobbulást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem azért fekszek, mert pihennem kell, hanem mert nem tudok sokat mozogni :/ de hála a tornának javuló tendenciát mutatok :D köszönöm, aranyos vagy :)

      Törlés
  2. Jó volt olvasni arról, hogyan blogolsz :) Jegyzetfüzeteim nekem is vannak, a határidőnaplót pedig excelben vezetem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem inkább a kézzelfogható naptárak, táblázatok, listák jönnek be (bár, mint azt a fenti példa mutatja, ez sem mindig válik be :D), még talán a Google Calendar az, ami bevált, mert be lehet állítani, hogy mennyivel értesítsen az esemény előtt :)

      Törlés
  3. Ugyanolyan zöldboltos füzetet vettem én is :) De annyira tetszik, hogy még nem mertem beleírni :)
    Jó volt olvasni!
    Boldog blogszülinapot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először én is csak nézegettem, de aztán befogtam :) egy ilyen szép füzetbe még az írás is sokkal jobb :D
      Köszi szépen, nem unjátok még a blogszülinapos bejegyzéseket? ;)

      Törlés