Karácsonyi készülődés 1. hét | Összegzés

Orbán Szilvi | november 09, 2014

⛄ Eleged van abból, hogy karácsony előtt pár nappal (vagy éppen pont előtte) romokban áll a lakás, sírhatnékod van, mert azt sem tudod, mihez fogj hozzá? Szeretnél stresszmentesen és kapkodás nélkül készülni az ünnepekre? Szeretsz mindent megtervezni? És listát írni? Ha mindenre IGEN volt a válasz, akkor itt a helyed! Hogy minden olajozottan menjen, töltsd le a Karácsonyi tervezőt, minden hétfőn hozom a feladatokat, amiket az adott héten el kell végezni. A bevezető részt itt olvashatod el, az eddigi készülődős bejegyzést itt, ha pedig inspirációra van szükséged, nézz szét itt ;) Ne legyen katasztrófa a karácsony! ⛄  

Már el is telt az első hét, ideje összegezni, hogy mit is sikerült ezen a héten megvalósítani. A kedvenc feladataim jutottak erre a hétre, mégpedig a tervezés és listaírás. Tegye fel a kezét, aki szeret listát írni és pipálgatni! o/ Ugye milyen jóleső érzés látni, ahogy fogyatkoznak a dolgok a listákról? Nálam mindig az utolsó pipa a legnagyobb :D 

A hét feladatai a következők voltak (csak úgy, ismétlésképpen):
- takarítási teendőlista 
- menü
- bevásárlólista
- karácsonyi költségvetés
- ajándéklista
- címlista
- hagyományok

Először azt döntöttük el, hogy hol karácsonyozunk, így ahhoz tudtuk igazítani a teendőket, aszerint állítottuk össze a listákat. Az idei karácsonyt otthon, a szüleimnél töltjük, bár ez még mindig kérdéses, hogy a 24-t is már otthon ünnepeljük, vagy azt még itt megtartjuk kettesben. Erre - hogy Ő-t idézzem - "még alszunk párat", de bízom benne, hogy már azt is a családdal tölthetjük :P :D 
Ebből adódóan a menüvel nem - nekem - lesz gondom, így ezen részével nem foglalkoztunk. Erről még nem beszéltem anyával, szerintem még fogalma sincs, hogy mi lesz az ünnepi menü :)
A sérvem miatt a lehető legszükségesebb dolgokat fogjuk megcsinálni, mindig annyit, amennyit épp megtudok csinálni. A magasabb területeket Ő fogja takarítani, mert a pipiskedés, nyújtózkodás baromira tud fájni :/ De szerencsére szívesen segít nekem ebben ♥. A lista összeállításához csak a Fly lady program keretében összeállított zónalistáimhoz kellett nyúlnom, s azokból is kiválasztani azokat, amikkel látványos eredményt lehet elérni. Bár utazunk, de azért szeretnénk rendben itt hagyni a lakást, milyen szuper lesz egy rendezett, tiszta otthonba hazajönni :) 

A büdzsé még nagyon képlékeny, annyi biztos, hogy most is, és a következő hónapban is félreteszünk (legalábbis megpróbálunk) 10.000 Ft-ot, amit majd ajándékokra, illetve az útiköltségre költünk majd (ebből a leghúzósabb az utazás lesz majd). Valamint félretettem 8000 Ft értékű Erzsébet utalványt is, biztos, ami biztos alapon :)

Ami tök üres még, az az ajándéklista. Halvány sejtelmem van már, hogy ki mit kap, majd meglátjuk, hogy meg is valósul-e belőle valami :) Természetesen nem fogom itt elárulni az ajándéklistát, hiszen az érintettek közül is olvassák a blogot és akkor oda lenne a meglepi. 

Postázni csomagot nem fogunk, mi fogjuk szállítani őket, most inkább a képeslapok miatt kellett összeállítani a címlistát, ami minden évben ugyanaz. 11 címre kell postázni majd, erre max. 1500 Ft-ot szánunk. 

Plusz feladat a hagyományok összegyűjtése volt. Tavaly már összeírogattam, hogy miket szeretnénk megvalósítani, amiből khm... egy sem valósult meg :/ Hogy miért, azt már nem tudom, s azt sem tudom, hogy mennyire fogunk erre figyelni idén, de én nagyon szeretném, ha legalább párat be tudnánk vezetni :) 
Ami talán már hagyománnyá vált, hogy ha itthon karácsonyozunk, akkor én délután felteszem a kaját főni, majd úgy 4-5 óra körül elkezdjük feldíszíteni a fát. "Múfenyőnk" (igen, mú, ez is az én beszédhibám miatt van, egyszer így mondtam véletlenül és berögződött, hiába na, a hülyeség mindig könnyebben megragad :D) van, így csak elővesszük a dobozból, szépen kihajtogatjuk. 
Mindig ünnepi vacsora van, utána pedig elmegyünk sétálni és megkukkoljuk a kivilágított ablakokon keresztül, hogy hol mekkora karácsonyfa van :D Ajándékosztás vagy közvetlen vacsora után van, vagy ha kibírjuk (általában nem), akkor a séta után :)

A tavalyi listámat itt találhatjátok, áthoztam erre az évre, hátha valamit sikerül megvalósítani és tényleg hagyománnyá válik nálunk. Jó lenne :)

Nektek hogy telt az első hét? Sikerült valamit megvalósítani?

6 megjegyzés:

  1. Az Karácsony esti séta is lehet hagyomány.

    VálaszTörlés
  2. Én kissé átalakítottam a karácsonyi tervezőt (vagyis inkább készítettem egy teljesen újat :D ), úgy hogy illeszkedjen az én rutinomhoz, és ahhoz hogy még nincs saját háztartásom. :) + én egy hét csúszásban vagyok, a kövi hét lesz nálam a tervezésé, de talán nem is baj, úgysincs annyira sok dolgom karácsony előtt :).
    Nálunk a jégkorizás a Városligetben lett hagyomány. Ott találkoztunk először, pont karácsony után, így ehhez ragaszkodom, hogy minden évben elmenjünk!! A másik hagyomány a karácsonyi vásározás. Imádom! Idén összejött az is hogy kimenjünk Bécsbe, alig várom!!
    A karácsonyi séta nagyon tetszik, lehet idén mi is kimegyünk vacsi után!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is kötelező ugyanezt a tervezőt használni :) ez csak afféle mankó vagy kiindulási pont, mindenki úgy szabja személyre, ahogy neki kényelmes :) Szerencsés vagy, hogy kilátogathatsz Bécsbe, biztos nagyon gyönyörű ilyenkor! :)

      Törlés
  3. Nekem sokszor nem is jön el a karácsonyi hangulat, múlt évben éreztem megint nagyon jól magamat, olyan rákészülősen. Most még könnyebb, hogy a nyakamba szakad a hó néha napján, meg ezek a posztok is jól jönnek ráhangolódás szempontjából :)
    Én a konkrét tervezést nem csinálom, ez most egy rendhagyó karácsony lesz, de mindenesetre jó olvasni, olyan szívmelengető :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj nekem már nagyon hiányzik a hó, sokkal könnyebb lenne a készülődés úgy :D addig marad a havas képek nézegetése :D
      Örülök, hogy tetszenek a posztok, biztos szép karácsonyod lesz így is ;)

      Törlés