{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Egy blogposzt születése

Orbán Szilvi | május 20, 2015

De jó ismét bejegyzést írni, még akkor is, ha "csak" egy VKP-s posztról van szó :) A minap pihenés közben visszagondoltam azokra az időkre, amikor még itthon "lógtam", s hogy ez mennyire meg is látszott a blogon. Sokkal több időm volt, több bejegyzés is született, és jobban oda tudtam koncentrálni a VKP-val járó teendőkre is. De mióta dolgozom, sajnos egy kicsit szétcsúsztam, az inlinkz kódokat is még épp éjfél előtt sikerült  szétküldenem, s ezt a bejegyzést is még sebtiben, a délutános műszak előtt írom. De nem bánom, a lényeg, hogy végre van munkám, amit szeretek is csinálni, jól is érzem magam ott, még akkor is, ha egy gyárról van szó :)

Szia! Ha először jársz itt és nem tudod, mi is ez a Vigyázz! Kész! Posztolj! dolog, itt olvashatsz bővebben róla. Ha esetleg kedvet kaptál és szeretnél Te is csatlakozni, írj egy e-mailt az eletespillecukor@gmail.com címre és válaszban elküldök minden infót és a  következő témát is, amibe már be is tudsz majd kapcsolódni :) A megadott téma maradjon TITOK az olvasók számára! :) Az eddigi VKP bejegyzéseit itt olvashatod el :) 

A mostani fordulóban minden blogger egy kis kulisszatitkot oszt meg az olvasókkal, ugyanis megmutatjuk, hogy hogyan is készül el egy blogposzt. Én nagyon kíváncsi vagyok a többiekére, hiszen minden blogger más, mindenki másképp blogol, ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás. :) Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan születik meg egy blogposzt, mennyi munkával jár, tarts velünk, lessünk be együtt a kulisszák mögé! ;) 

Hjaj, visszagondolva a régi szép időkre, amikor még szinte minden nap volt bejegyzés, nálam így nézett ki a blogolás: 

- Szilvi éppen mosogat/fürdik/kutyát sétáltat/takarít, hirtelen jön egy ötlet, felvillan a villanykörte. 
- Hú ez tök jó, de le kellene írnom, mert amilyen szita az agyam, elfelejtem.
- De hova? (Végül is nincs 3 noteszem erre a célra, és a telefonon sem erre találták ki a Notepad alkalmazást...)
- Ötlet felírva, visszatérhetek az épp abban a pillanatban végzett teendőmhöz. 
- Az agyam azonban már rég a bejegyzésen kattog, így inkább abbahagyom és leülök a gép elé. 
- 5 mondat után elszáll az ihlet és egy pillanat alatt fogalmam sincs arról, hogy mit is akartam írni. 
- VAGY, már nem is tűnik olyan jó ötletnek, így inkább jegelem egy kicsit a dolgot.
- Ha szerencsém van, akkor még aznap összeáll a poszt, ha nincs, akkor ez napokba is beletelhet. 
- Yay, végre jött az ihlet, megvan a poszt! 
- Keressünk/készítsünk hozzá képet! 
- Bah, ez nem is olyan egyszerű. Ha saját képet kell (pl. termékfotózásnál, tutorialnál) készíteni, mindig kiderül, hogy egy amatőr blogger mennyire ki van téve a fényviszonyoknak. Borús, felhős időben, profi világítás nélkül felejtős, hogy jó minőségű képek fognak készülni :(
- Kisütött a nap, éljen, máris mehet a fotózás. 
- Természetesen a gépnek pont most jutott eszébe lemerülni...
- Mire feltölt, vagy ismét beborul, vagy pedig már vége a napnak...
- Új nap, új remények, gép feltöltve, süt a nap, éljen, sikerült befotózni, amit akartunk, jöhet a szerkesztés. 
- A 100 kép közül sikerül min. kettőt kiválasztani, ami nem homályos, nincs benne az ujjunk, nem lóg bele a kutya, a szennyes, a kupi, stb. 
- Egy kis élesítés, kontraszt állítás, egy kis retus (ha szükség van rá), s a logó is felkerül a képre. Szuper!
- Ha pedig a neten keresek képet, ez szintén sok időt vesz el.  
- Meh, kellene valamilyen indexkép is a bejegyzés elejére, amolyan felvezetőnek...
- Ehhez jó lesz egy kevésbé jó minőségű kép is, úgyis teszek rá filtert, nem fog látszódni...
- Sokszor ezzel megy el a legtöbb idő, mire összeáll a fejemben, hogy hogyan is nézzen ki, kiválasztom a betűtípusokat. 
- Index kép kész, képek kész, már csak a bejegyzésbe kell beilleszteni őket. 
- A kész posztot átolvasom, ha van benne hiba, akkor javítom, formázom, megvizslatom előnézetben is, hátha valami nem passzol. 
- Hibátlan, mehet is ki az éterbe! 
- Affenébe, kihagytam a címből egy szót! S még találtam benne pár helyesírási hibát! 
- Természetesen a Hootsuit most tökéletesen végezte a munkáját, a poszt már kikerült a Facebookra is, a címen pedig ott már nem tudok javítani. Most biztos hülyének néznek majd...
- A hibák javítva, végre készen vagyunk! :) 

Minden nehézség ellenére, nagyon várom már, hogy újra megcsókoljon a múzsa és ez lehetőleg egybe essen azzal, hogy időm is van írni :) A blogolás egy remek hobbi a számomra, nagyon hiányzok/hiányozna az életemből, ha abbahagynám. 

A többiek bejegyzéseit az alábbi linkeken éritek el, ha pedig kíváncsiak vagytok az eddigi VKP-s posztokra, ezen a linken eléritek :) Jó olvasgatást! ;) 


2 megjegyzés:

  1. Huhh, mennyi poszt született most! :) Tényleg klassz volt ez a téma. :)
    Ne bánkódj, majd belerázódsz a munkába, és akkor hosszabbnak tűnnek majd újra az esték meg a hétvégék, több idő (de főleg energia) marad a blogolásra. :) Addig meg örülünk veled, hogy összejött a meló!
    Én illusztrálásra a tumblr-t használom. A tumblr blogomat képpel feltölteni egyébként is jó móka, mert ha csak "zombulni", bambulni, kattogtatni, meredni van kedvem-energiám, akkor a tumblr tökéletes. Csak görgetek, nyomogatom a reblog gombot, mosolygok a kiscicákon, lököm be a sorba a hangulatos képeket. Aztán ha illusztrálnom kell, csak megnyitom a tumblr oldalamat, és már eleve olyan képek közül válogatok, amik egyszer átmentek a tetszik is, érdekesnek is találom, a stílusomba is vág szűrőkön, így már csak olyat kell találni köztük, ami valahogy harmonizál a bejegyzés témájával. Általában pár oldalon belül akad ilyen, így ez pikk-pakk megvan. A tumblr-ben még azt szeretem, hogy (hacsak az eredeti megosztó nem lopta) tartalmazza a forrásmegjelölést, így ha a képet visszalinkelem a tumblr bejegyzésre, ott megtalálható az eredeti szerző/megosztó is.
    A "hm, ez ma délelőtt még jó ötletnek tűnt"-szindróma is ismerős. :P Ilyenkor szokott jönni a vázlatírás, a belső monológ, amikor mindenféle szűrő nélkül papírra vetem az olyan gondolataimat, hogy "na jó, ez ma délelőtt még jó ötletnek tűnt, akkor beszéljünk már róla kicsit... szóval itt arról lehetne írni, hogy..." És aztán szövegelek tovább, magammal vitázva, amíg nem akad valami kis szikrája az értékes tartalomnak, amivel aztán lehet tovább dolgozni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem, már sikerült belerázódnom, legalábbis most úgy érzem, mintha több időm és energiám lenne mindenre (ez látszik a kommentekre történő válaszolásnál is), remélem ez így is marad :D
      A bloghoz képeket én is vagy a "tumbliról" szedem, bár már egy ideje nem voltam ott fenn, pedig nagyon szeretem a képeket reblogolni :) Az utóbbi időben inkább a Pixabay oldalon nézelődök képek után, ott ingyenes képek között, többféle felbontás közül választhatunk. Igaz a tumblis és a weheartit-es képeknek hangulata van, s sokszor nagyon jól illeszkednek egy-egy bejegyzéshez :)

      Törlés