Könyves kívánságlista - 2017 nyár

Orbán Szilvi | május 31, 2017

Régen volt már ilyen bejegyzés, de ismét sok könyv gyűlt össze a Bookline-os (szinte mindig onnan rendelek, szépen gyűlnek a pontjaim :)) kívánságlistámon. Néhányat már meg is rendeltem, alig várom, hogy megérkezzenek!

Fun fact: Niki, az Emlékbuborék írója is most osztott meg egy ilyen típusú bejegyzést, ráadásul az ő listáján is szerepel kettő az én várományosaim közül :)) Ja és ő pedig nálam látta a bakancslistás könyvet, amit még aznap be is szerzett. Hát így működik ez kérem szépen ebben a világban :D 



Hyeonseo Lee: A lány hét névvel - Szökésem Észak-Koreából
Van valami furcsa rajongásom a koreai világért, szeretem a koreai sorozatokat (de közel sem vagyok annyira nagy rajongója, mint hugi), szeretem a kultúrájukat, a kozmetikumaikat, így természetes, hogy felkerült a listámra. 

"Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül.
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.
Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.
"

 Pak Janmi: Élni akartam - Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé


Pak Janmi: Élni akartam - Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé
Szintén egy észak-koreai lány, szintén egy szökéses történet, de itt a főszereplő nem egyedül, hanem a családjával együtt próbál megszökni. A könyv a viszontagságos útjutkat mutatja be, biztos vagyok benne, hogy ez is egy letehetetlen könyv lesz. 

"Pak Janmi (angolos írásmóddal Yeonmi Park) az észak-koreai Hjeszanban született 1993-ban. Ma már Dél-Korea fővárosában, Szöulban él. Hosszú, drámai és kalandos úton jutott el idáig.

Tizenhárom éves volt, amikor az éhezés és édesapja bebörtönzése miatt elviselhetetlenné vált a családja élete, és úgy döntöttek, vállalják a rettenetes kockázatot, és a jeges Jalu folyón átszöknek Kínába. Nem tudták, hogy egyenesen a kínai emberkereskedők karjaiba futnak, akik lesben állva várják a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit - az Észak-Koreából menekülőket. Két évig éltek ebben a pokolban, talán még annál is rosszabb helyzetben, mint ami elől menekültek. Majd újra kockára tették az életüket, és a Góbi sivatagon át egy fagyos éjszakán átmenekültek Mongóliába, ahonnan aztán az útjuk már Dél-Koreába vezetett.

Az Élni akartam amellett, hogy az emberi élni akarás és életszeretet egyszerre olvasmányos és drámai emlékműve, egyedülálló bepillantást enged a mai észak-koreai és kínai élet mindennapjaiba, az ott élők érzelem- és gondolatvilágába.
"

Nagy Szilvia, Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres


Nagy Szilvia, Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres
Nem újkeletű ez a jelenség, sokan tudnak róla, mégis tabu témának számít. Sok egyetemista lány a munka könnyebb végét fogja meg, hogy vagy egyetemi tanulmányait finanszírozza (ezt talán még el is nézném), vagy pedig egy áhított életvitel, életminőséget szeretne fenn tartani. Kordos Szabolcs révén szerettem meg az ilyen típusú "riportregényeket", bízom benne, hogy a csajok, Szilvi is Eszter is legalább olyan jó könyvet hoztak össze, mint Szabolcs összes regénye :) 

"Lányok a szomszédból. Diákok. Csinosak és fiatalok. Diplomára, jó életre, boldogságra vágynak. Olyanok, mint bármelyik „húszas csaj”. Másfelől nagyon is mások. Lili, Zsófi, Heni és Frida prostituáltak. Egyetemista lányok, akik a szexből élnek. Függetlenek, okosak és megválogatják, kivel fekszenek le. De ettől még prostik. A szerzők, akiknek sikerült elnyerniük a lányok bizalmát, bevezetik az olvasót különös világukba, végigkövetjük útjukat a kezdeti bizonytalan lépésektől a vidéki masszázsszalonig, a pesti swinger klubig és a svájci „kiküldetésig". Fájó társadalmi jelenség? Egy újfajta életforma fiatal lányoknak? Döntsék el Önök!
Két fiatal újságírónő: Nagy Szilvia, a Velvet.hu szerkesztője és Szabó Anna Eszter, a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója hónapokat töltöttek olyan, velük majdnem egykorú lányokkal, akik tanulmányaikat vagy éppen az áhított életszínvonalat így finanszírozzák. A megdöbbentően őszinte, szókimondó, olykor leplezetlen szexualitást tartalmazó könyvet csak felnőtt olvasóinknak ajánljuk.
"
 

Birgit Schilling, Bianka Bleier: Háztartási túlélőkönyv 


Birgit Schilling, Bianka Bleier: Háztartási túlélőkönyvAmikor  elkezdtem blogolni, a háztartási bejegyzések voltak nagyobb hangsúlyban, elég sokmindent kipróbáltam, megtanultam, de még 5 év távlatából is úgy érzem, hogy bizony van mit tanulnom :D Ez a könyv segíthet abban, hogy könnyebben menjen a házimunka, aminek mostanában nagyon, nagyon nehezen kezdek neki :/

"Van élet a házimunka után!
Ha tudni szeretné, hogyan végezhető el minimális ráfordítással a házimunka java, hogyan főzzön hetente egyszer úgy, hogy abból sok étkezésre jusson, hogyan mossa ki tervszerűen a szennyes hegyeket, hogyan állítson fel minden területen fontossági sorrendet, hogyan tűzzön ki megvalósítható célokat, hogyan bízza másokra a feladatokat és nyerjen szabadidőt, akkor ez a könyv nélkülözhetetlen az Ön számára.
Ha nem a házimunkába akarja fektetni szabadidejét és energiáját, akkor válasszon egyszerű megoldásokat! Azután szentelje magát olyan dolgoknak, amelyeket élvez és valóban fontosnak tart!
"

Elizabeth Gilbert: Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül!


Elizabeth Gilbert: Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül!Erről a könyvről Timinél olvastam először, s most ismét a szemem elé került a Bookline-on. Az írónő biztos nem ismeretlen sokak számára, ugyanis az ő kezei közül került ki az Ízek, imák, szerelmek című könyv. Nagyon inspiráló személyiség, az ember lánya rengeteget tanulhat tőle, biztos vagyok benne, hogy engem is elkápráztat és inspirál majd :)

"Elizabeth Gilbert legújabb könyvében megkapó őszinteséggel, elragadó közvetlenséggel és a tőle megszokott öniróniával fűszerezve mesél a kreatív élet megteremtésének lehetőségeiről. A Big Magic azonban nemcsak a varázslatos oldalát mutatja be a kreatív önmegvalósításnak, hanem a bennünk lakozó félelmekről is szól, amelyek megakadályoznak minket vágyaink és tehetségünk kiaknázásában.
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.
"

Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz


Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá teszGretchen Rubin Boldogságterv c. könyve után ismét a boldogsággal foglalkozok, na nem mintha boldogtalan lennék, sőt :) De ez a téma mindig is kedves a számomra, érdekel, hogy milyen trükköket, praktikákat lehet becsempészni az életünkbe ennek a könyvnek a segítségével, jöjjön a Hygge :)

"Egyre többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge - és általa a boldogság - titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba..
"

Kreatív szépírás és kalligráfia - Inspiráló ötletek, technikák és gyakorlatok saját kézírásos alkotások elkészítéséhez


Kreatív szépírás és kalligráfia - Inspiráló ötletek, technikák és gyakorlatok saját kézírásos alkotásokA bakancslistámon szerepel az a tétel, hogy szeretném megtanulni (vagy legalábbis valamennyire elsajátítani) a kalligráfiát, olyan jól feldobná a Bullet Journal oldalait :) Ennek a könyvnek a segítségével talán sikerülni fog, vagy legalábbis kiderül, hogy mennyire (vagy mennyire nem) vagyok tehetséges ezen a téren :D 

"Ez a különleges kézikönyv valójában egy interaktív kalauz, amely tele van kreatív ötletekkel, mókás feladatokkal és egyszerű, lépésről lépésre követhető gyakorlatokkal. A modern kalligráfiától az illusztrációkig és a krétarajzokig, az egyszerű betűktől a bonyolultabb szavakig számtalan különleges megoldást mutatunk be, amelyekkel mindenkit elkápráztathatunk, akár ajándékba adjuk őket, akár otthonunkat díszítenénk vele. Elsajátíthatjuk a kacskaringók és virágok rajzolását, a vászonra festett betűk művészetét, elkészíthetjük saját krétarajzokkal díszített táblánkat, ékes kerámiákat, de műveinket digitalizálhatjuk és ki is nyomtathatjuk. Számtalan inspiráló és hasznos tippet kapunk, amelyek segítségével elsajátíthatjuk a kreatív szépírás fortélyait, az üres oldalakon pedig gyakorolhatjuk és kidolgozhatjuk saját stílusunkat is."

Ti miket olvastok mostanában? Ezek közül olvastátok már valamelyiket? Nektek is van kívánságlistátok?

2 megjegyzés:

  1. Nekem a Big Magic nem tetszett. A Hygge pedig már szintén otthon csücsül a könyvespolcon, vele még csak ismerkedem :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi volt a gond vele? :) Megrendeltem, jövőhéten érkezik a kalligráfiás könyvvel egyetemben :D A Hygge pedig egy következő rendelés lesz, szerintem az sem várat sokáig magára, legalábbis ahogy magam ismerem :D

      Törlés