Mobil Detox 7+1 lépésben, avagy így lépj ki a mobilfüggőségből

Orbán Szilvi | május 28, 2018

A napokban észrevettem - a korábbi időkben is biztos fennállt ez a helyzet, csak nem vettem róla tudomást -, hogy amikor itthon vagyunk Ő-vel (és most pár hétig itt lakik a huga is), állandóan a telefonon lógunk, én a Facebookot és a többi közösségi oldalt böngészem, ő pedig általában játszik. Van, hogy nincs is mit néznem a mobilon, de akkor is a kezembe veszem, percenként megnézem, hogy történt-e valami érdekes és van, hogy csak üres tekintettel - szinte nem is látom, hogy mi van a kijelzőn -, pusztán megszokásból görgetem a hírfolyamot, az Instagramot...

Szerencsére azonban nem annyira drasztikus a helyzet, ugyanis mellette mindig megbeszéljük a napi dolgokat, kinek milyen napja volt, mik a tervei a másnapra, stb., de az üres időkben a mobilunk szinte hozzá van nőve a kezünkhöz... sőt volt olyan, hogy hárman voltunk egy szobában és mind a hárman a telefont nyomkodtuk...

Éppen ezért elhatároztam, hogy csinálok egy kis mobil detoxot - egyelőre csak magamnak, Ő nem annyira függő, mint én -, azaz amennyire csak tudom, kiiktatom a telefonomat egy időre, s az állandó mobilozás helyett igyekszem több minőségi időt eltölteni a szeretteimmel. Összeszedtem néhány pontban, hogy hogyan is szeretném ezt megvalósítani, ha pedig úgy érzitek, hogy rátok is ráfér egy kis detox, akkor csinálhatjuk együtt! ;)

1. Minden nap ki kell jelölni egy időpontot (ha lehet, mindig ugyanakkor), amikor ki kell kapcsolni a telefont és a laptopot és ami után már nem lehet őket kézbe venni, bekapcsolni, nyomogatni. Természetesen ha valami halaszthatatlan dolog jön közbe, akkor meg lehet szegni ezt a szabályt. De csakis akkor! :) 

2. Zéró tolerancia a hálószobában, azaz ki kell tiltani a mobilt, az ágyban már egyáltalán nem lehet netezni (se játszani). Ha azon van az ébresztő, akkor be kell szerezni egy rendes ébresztő órát is, így tényleg indokolatlanul lenne benn a hálóban a telefon, nem csábítana folyton egy kis böngészésre (ami sokszor éjszakába nyúlt át).

3. Személyes társalgáskor, nem lehet elővenni (sőt mélyen el is kell dugni a táskába) a telefont, csakis az illetőre kell figyelni, hiszen így megadjuk neki a tiszteletet is, ami ugye alapból járna :/ 

4. Reggelente addig nem szabad kézbe venni a telefont, amíg el nem végeztük a szokásos reggeli rutinokat. Ezzel megakadályozzuk, hogy bármi is kizökkentsen, elvonja a figyelmet és megelőzzük, hogy kapkodni kelljen. Kivétel lehet itt is az, ha a reggeli rutin része az aznapi feladatok átnézése és a rájuk történő felkészülés, valamint egy ahhoz szükséges appot használunk.

5. Letörölni a Facebookot és a többi időrabló alkalmazást és csakis azokat megtartani, amik valóban hasznosak (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest és társai nem azok...)

6. Heti egy olyan nap beiktatása, amikor egyáltalán nem használjuk a mobilt, amikor csakis a szeretteinkkel foglalkozunk, kirándulunk, játszunk, stb. Ha mégsem tudunk teljesen elszakadni tőle, akkor állítsuk be a repülő funkciót, így nem fognak zavarni bennünket az értesítések.

7. Munka közben se vegyük elő a telefont - már ha olyan helyen dolgozunk, ahol amúgy megtehetnénk -, mert elvonja a munkáról a figyelmünket, meg egyébként is, munka közben nem szabad (kivéve, ha a munkánk miatt elengedhetetlen, de akkor sem a Facebookot és társait nézegessük). Én ezt úgy oldom meg, hogy bennhagyom a szekrényemben (ami zárható), így tényleg nincs meg a kísértés, s csak a nap végén veszem magamhoz.

+1: Ami elvileg evidens lenne mindenkinek, hogy vezetés közben is hanyagoljuk a mobilozást, hiszen balesetveszélyes és nem mellesleg tilos is! Használjunk a hívásoknál kihangosítót.

Elsőre nagyon nehéznek és kivitelezhetetlennek hangzik, de egy próbát megér :) Azonban nem szabad azonnal megvonni magunktól mindent, a legjobb, ha a fokozatosságra törekszünk. Számomra a legnehezebb az 5. pont betartása lesz, így első körben nem fogom letörölni, pláne, hogy szeretek dolgokat megosztani az Instagramon is és oda képeket csak ennek az alkalmazásával tudok feltenni.

UPDATE (06.05.): Nem is jöhetett volna jobbkor Via cikke, amiben két hasznos appot ajánl és amik pontosan beilleszthetők ebbe a detoxba. Nekem nagyon szimpatikusak, az elsőt biztos, hogy bevetem, mert kíváncsi vagyok, hogy ténylegesen hova folyik ki az idő a kezeim közül, ha leülök netezni egy "kicsit" :) 

Ti csináltatok már ilyen detoxot? Mennyire függtök a mobiltól? 

2 megjegyzés:

  1. Nem igazán értem miért kell az appokat törölni,valamint azt sem értem miért kellene kikapcsolni este a mobilt, ha valaki esetleg el akar érni, akkor mi va? Szerintem önuralom kérdése, ha pedig valakivel beszélgetünk, természetes dolog, hogy nem nyomkodjuk a mobilt közben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont azért született meg ez a poszt, mert hadilábbal állok az önuralommal, de ez az én személyes problémám :) Ha valakivel beszélgetek, én sem nyomkodom a telefont, ezt azért írtam, mert vannak, akiknek ez nem egyértelmű.

      Törlés