{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - GY.I.K.

Orbán Szilvi | szeptember 04, 2016

Ezen az oldalon összegyűjtöttem a leggyakrabban felmerült kérdéseket a VKP-val kapcsolatban, de ha még ezeken felül van valami kérdésed, kérdezz nyugodtan az eletespillecukor@gmail.com címen :)

1. Mi ez a VKP?

A VKP (Vigyázz!Kész!Posztolj!) egy olyan kihívás, amelynek keretében a bloggerek egy időben ugyanarról a témáról fogalmazzák meg véleményüket. A téma a posztok kikerüléséig TITOKBAN marad az olvasók előtt.

2. Hogyan csatlakozhatok?

E-mailen keresztül lehet hozzá csatlakozni, ha részt szeretnél benne venni, küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt az eletespillecukor@gmail.com címre. Nem kell hosszúnak lennie, elég pár szó, hogy ki vagy, milyen blogot vezetsz, stb. :) Csatlakozás után kötelező kitölteni a tagnyilvántartót.

3. Hol érem el a tagnyilvántartót és mit kell róla tudnom?

Ezt azért kell kitölteni, hogy ha valakit valami miatt el kell érnem, egyszerű legyen a dolgom. A megadott adatokat csak én látom, nem adom ki harmadik személynek, nem küldök kéretlen leveleket. Ezen a linken érhető el. 

4. Milyen gyakran és mikor jelennek meg a VKP-s posztok?

Ez egy kéthetente jelentkező kihívás, minden második szerdán, este hat órakor nyitja meg kapuit és másnap este hatkor zár. Ezalatt az idő alatt bármikor kikerülhetnek a posztok, később azonban erre már nincs lehetőség (lásd később).

5. Honnan tudom meg, hogy milyen témáról kell írnom?

Az épp aktuális témát a random.org segítségével sorsolom ki és lehetőleg még a megjelenés előtt 2 héttel mindenkinek e-mailben küldöm el, valamint a Facebook csoportban is megosztom. Nem árulok zsákbamacskát a témakörökkel kapcsolatban, ezen a linken megnézheted, hogy milyen témákról írtunk már (ezeket áthúzással jelöltem), illetve milyen témák várhatók még. A más színnel jelölt témákat a szülinapi kiadás mellé járó kérdőíven javasolták a tagok :)

6. Hogyan csatlakozhatok a Facebook csoporthoz?

Ezen a linken lehet elérni a csoportot, kérd a csatlakozást és rövid időn belül be is kerülsz :) 
/Csakis azokat veszem be a csoportba, akik előzőleg e-mailben jelezték részvételi szándékukat a VKP-ban./

7. Milyen formaiságnak kell megfelelnie a VKP-s posztnak?

- A címnek így kell kinéznie: {Vigyázz! Kész! Posztolj!} - ________ . Ha a blog nem támogatja a { } jelek használatát, akkor elhagyható :) Címnek bármit ki lehet találni, csak a formaiságnak kell megfelelnie.

- Minden esetben szerepelnie kell a VKP hivatalos képének is, amit ennek a bejegyzésnek a végén tudsz letölteni. De ezenfelül lehet saját képeket is használni.

Ezeken kívül semmi más kikötés nincs, mindenki a saját stílusában írja meg a bejegyzéseket, nem számít a hossz, s az sem, ha egy kicsit elvonatkoztat a témától. A lényeg az írói szabadság és a képzelet :)

8. A határidő után megírhatom-e a bejegyzést?

Ha valaki kicsúszik a határidőből (bár szerintem 2 hétnek elegendőnek kellene lennie), már nincs lehetősége VKP-s bejegyzésként megírni a posztot. Mivel a témák nincsenek levédve, így bármikor meg lehet írni, azonban TILOS VKP-s posztként jelölni. Tehát a cím nem tartalmazhatja a {Vigyázz! Kész! Posztolj!} elemet és nem szerepelhet benne a VKP-s kép sem. Linkkel azonban lehet hivatkozni a VKP-ra.

9. Mi van akkor, ha a VKP napján nem tudok gép előtt lenni, hogy kitegyem a bejegyzést?

Szinte minden blogszolgáltatónál lehetőség van időzítésre. Így ha nem tudsz a gép előtt lenni, megírhatod korábban és beidőzítheted. Azonban figyelj, hogy jó időzóna legyen beállítva, a megfelelő a Central European Time. Ha nem ezt látod a poszt szerkesztőd jobb oldalán az időzítésnél, akkor a Tervezőben, a Beállításoknál menj a Nyelv és formázásra és ott állítsd be a megfelelő időzónát - (GMT+01:00) Budapest.

10. Mi az az Inlinkz kód?

Az Inlinkz egy linkelős alkalmazás, amelynek segítségével egy kattintással elérhetjük a többi blogger bejegyzését, mindenféle macera nélkül :) Használata nem kötelező, de ha szeretnéd növelni az olvasótáborodat és szeretnél más blogokat is megismerni, akkor ajánlott ;)

11. Hogyan és mikor jutok hozzá a kódhoz?

Minden egyes VKP-nak egyedi kódja van, amit én kérek le az Inlinkz oldaláról. A generált kódot a VKP előtti héten, e-mailben küldöm el mindenkinek. Mivel vannak, akik más szolgáltatónál vannak, többféle kódot küldök el, s mindenki kiválasztja azt, ami neki megfelelő. Pl. ha blogspotos vagy, akkor a Blogger alatti kódot, ha wordpressnél van blogod, akkor a Wordpress alattit, ha pedig saját weboldalad van (.hu / .com, stb.), akkor pedig értelemszerűen a Saját weboldal alatti kódot kell beillesztened.

12. Mit kell csinálnom a kapott kóddal?

A kapott inlinkz kódot a bejegyzésbe kell beilleszteni, mégpedig HTML módban, a bejegyzés legvégére (semmilyen kódrészlet ne legyen utána). Itt egy jó kis tutorial a használatáról.
Miután bemásoltad a kódot, előnézetben vagy egy kis kék békának (ez attól függ, hogy milyen szolgáltatód van) vagy pedig a következő szövegnek kell látszódnia: Submissions start ...... by InLinkz.

13. Mi van akkor, ha nem látszódik semmi?

Ebben az esetben vagy rosszul másoltad be a kódot vagy pedig a szolgáltatód nem teszi lehetővé, hogy HTML kódokat használj a bejegyzésekben. Általában a Caféblog szokott ezzel vacakolni, sajnos nem lehet vele mit kezdeni :( Azonban semmiképp se ess kétségbe, próbáld meg egy másik kóddal, ha akkor sem működne, akkor szólj és kitalálunk valami megoldást :)

14. Meddig lehet feltölteni az alkalmazásba a bejegyzés linkjét? 

Az alkalmazás a VKP napján, 18:00-kor nyitja meg kapuit és másnap 19:00 óráig tart nyitva, ezalatt az idő alatt bármikor fel lehet tölteni a linket, de 19:00 után bezár. 

15. Mi az a kis kuka jel a nevem mellett az InLinkz alkalmazásban?

Az a kis jel azért van ott, hogy ha elrontottad a linket, ki tudd törölni, majd újra feltölteni a bejegyzésed linkjét. 

16. Mit takar az A hónap VKP bloggere cím?

Ilyenkor nem én adom meg a témát, hanem egy másik VKP tag.

17. Hogyan lehetek én a hónap VKP bloggere?

Egy űrlapon keresztül lehet jelentkezni, amit a hónap utolsó felében teszek közzé. Csak a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapokat veszem figyelembe. Fontos, hogy csak akkor jelentkezz, ha  komolyan részt veszel a VKP-ban, s te is meg fogod írni az általad megadott bejegyzést!

18. Honnan tudom meg, hogy én lettem a hónap VKP bloggere és mik a teendőim?

A jelentkezésre általában egy hét szokott rendelkezésre állni, a határidő lejárta után a random.org segítségével sorsolom ki a szerencsés bloggert, aki majd megadja a forduló témakörét. Ha te vagy a szerencsés, emailben értesítelek majd, de a Facebook csoportban is közzé teszem.
Az értesítéstől számítva egy heted van, hogy kitaláld a témát és elküldd nekem emailben. Fontos, hogy a téma ne szerepeljen a VKP listáján (ezt ezen a linken tudod ellenőrizni), s ne legyen 18+ karikás :) Ha gondolod, írhatsz pár soros bemutatkozást is, akár magadról, akár a blogodról, amit a többiek bemásolhatnak majd a bejegyzésbe.
Miután elküldted nekem a témát, én kiküldöm a többi tagnak, a többi szokásos VKP-s infóval együtt (ezt te is megkapod ugyanúgy).
A saját VKP-s bejegyzésedbe be kell illesztened a hivatalos hónap bloggerés képet is, amit majd a  neked küldött értesítő emailben kapsz meg. Ennyi, más teendőd nincs is, csak megírni a bejegyzést és elolvasni a többiekét ;)