12 dolog, amitől soványabb a pénztárcád

Orbán Szilvi | november 07, 2012
Mostanában egyre több oldal és újság foglalkozik a spórolással. A mai gazdasági helyzetben ez érthető is, de nem akarok politizálni, azt meghagyom másoknak, ez a blog nem erről szól. Meg nem is vagyok jó benne, az az igazság.

Most 12 dolgot gyűjtöttem össze, amik jellemzően hozzájárulnak ahhoz, hogy hó végére már kevesebb pénz legyen a pénztárcánkban. Ez nem szentírás, nem mondom, hogy mondj le mindenről, ez csak egy útmutató.
De ezek olyan apró dolgok, amiken ha változtatsz, mindjárt több marad a zsebedben, s elköltheted olyan dolgokra, amikre tényleg szükséged van, plusz a hó végén sem esel kétségbe, ha valami váratlan dolog közbe jön :)

Íme a 12 pénzrabló :)

1.) Drága (és káros) tisztítószerek: ezek nemhogy drágák, némelyiket igen arany áron mérik, pedig sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb tisztítószerekkel is ki lehet váltani.Gondoljunk az ecetre, a szódabikarbónára, stb. Ezekkel is ugyanolyan tiszta lehet a lakás.

2.) Hitelkártyák: valljuk be az ember lánya hamar el tud csábulni a különböző banki ajánlatoknak. Milyen jó is az, hogy bármikor, bármit meg tudsz venni, nem kell a pénzzel törődni, költsük nyugodtan, majd a fizetésből visszatörlesztjük. Igen ám, csakhogy tényleg megjön a fizu, s a legnagyobb része rámegy a hitel törlesztésére, s ismét ott tartunk, hogy nincs egy fityingünk sem. Persze egyes esetekben életet menthet, amikor a hónap végén már elfogyott a fizetés, de még van pár nap a következőig. Ilyenkor megengedett, de csak akkor, ha tényleg szükség van rá, pl. valamit még kajálni kellene, nem pedig az 5. táskádat vagy a 20. cipődet veszed meg. Viszont ha teheted, ne használd a hitelkártyáidat.

3.) Korgó gyomorral vásárolni: Sokunkkal előfordul, hogy éhesen megyünk vásárolni. Ilyenkor bizony olyan dolgok is bepottyannak a kosárba, amikre valójában nincs is szükségünk, csak a szemünk kívánja. Ezek általában a kamra vagy a hűtő legalján kötnek ki, s mikor ismét rájuk akadsz, valószínűleg már másznak, mert lejárt a szav. idejük.Ha teheted, inkább egyél, mielőtt elmész bevásárolni, s a legjobb, ha listát is viszel magaddal, hogy még csak el se csábulj :). így tényleg csak olyanokat veszel meg, amik tényleg kellenek, s nem mennek veszendőbe.


4.) Rosszul szigetelő nyílászárók: főleg a régebbi építésű lakásoknál, házaknál fordul elő ez a probléma. Lehet észre sem veszed, hogy szelel az ablak, csak azt, hogy a villany vagy a gázszámlán nagyra nőttek a számok. Egy jól működő szigeteléssel, esetleges nyílászáró cserével a számlát akár a felére is csökkentheted. Ha nincs pénzed az egészet lecserélni, sok apró ötlettel is segíthetsz a problémán, pl. ablakszigetelő párnát teszel az ablakba (lehet már jópofa, állatfigurásokat is kapni), a boltokban kapható már öntapadós szigetelő is.

5.) Mobil előfizetés: rengeteg embernek van előfizetéses telefonja, mert azzal kedvezményesebben jutottak telefonhoz, vagy épp az a csomag érte meg nekik. Azonban vannak olyan csomagok is, amik felesleges dolgokat tartalmaznak, ezért érdemes utána nézni. Ha pl. jobban szeretsz sms-eket pötyögni (mint én is), de a telefonálás olcsóbb, érdemes váltani. Akkor is érdemes, ha egész nap gép előtt és internet közelségben vagy, nem szükséges a mobilinternet előfizetés sem. Sokat spórolhatunk, ha ezeknek utána érdeklődünk és váltunk. Nekem mondjuk kártyás van, így nem kell havonta telefonszámlát fizetni. Annyit beszélek, amennyi van rajta, ha lemegy, feltöltöm. Persze hosszútávon ez sem kifizetődő.

6.) Ásványvíz: sokan esküsznek rá, mert az sokkal egészségesebb, mint a csapvíz. Viszont nem gondolnak abba bele, hogy mennyi pénzt kiadnak rá, és még cipekednek is. Nem beszélve, hogy pont akkor fogy ki a készlet, amikor nincsenek nyitva a boltok. Jó megoldás erre egy víztisztító berendezés felszerelése. Így a csapból folyó víz is ugyanolyan egészséges, mint a palackozott. Egyszer kell egy nagyobb összeget kifizetni (mert sajna nem olcsó), de utána jócskán behozza az árát. Kezdetnek elég egy vízszűrős kancsót is beszerezni :)

7.) Kádfürdő: Óóóó, ki ne szeretne egy jó forró vízzel teli kádba, gyertyákkal, egy jó könyvvel elmerülni? Havonta egyszer-kétszer ez el is megy. Szüksége is van rá az embernek. De nem minden nap. Azonban egy gyors tusolással ötödannyi vizet használsz el, mint ha egy kádat engednél tele.

8.) Hó eleji költekezés: hányan, de hányan vannak olyanok, hogy amint megjön a fizetés a számlára, már el is kezdik költeni. Persze bevásárlás az kell. De nem mindegy, hogy milyen az a bevásárlás. Sokan felesleges dolgokra költik (ami persze nekik nem felesleges, mert cipőre, táskára mindig szükség van), s már a hónap elején elfogy a pénzük. Az már nem is számít, hogy vajon miből lesznek meg a következő fizuig. Ja, persze, itt léphet életbe a hitelkártya, de erről meg már írtam feljebb. A hó eleji túlzott költekezést úgy küszöbölheted ki, hogy hó elején egy költségvetést készítesz. Előre, megfontoltan felírod, hogy mik azok, amik feltétlenül kellenek, pl. élelmiszer, tisztálkodási szerek. S ami megmarad, azt beoszthatod költőpénznek. Mi is így szoktuk. Megnézem a rendelkezésre álló összeget, levonok belőle minden kiadást (csekkeket, kosztpénzt, stb.), s ami marad, azt vagy félretesszük, vagy magunkra költjük. Eddig még nem ért minket meglepetés :)

9.) Magazin előfizetések: kiszámoltad már, hogy mennyit költesz újság előfizetésekre? Szinte minden magazinnak van online elérhető formája is. Jó, jó, persze az mégsem olyan, hiszen annak nincs az a jó papír illata, nem susog a papír, ahogy lapozol, stb, stb, stb. De azt is el lehet olvasni egy jó meleg takaróba bújva, egy bögre kávét, vagy teát kortyolgatva. Ha meg valamihez ajándék jár, azt megveheted az újságosnál is. Amúgy sem jár az előfizetett újság mellé ajándék (javítsatok ki, ha nem így van). Mellesleg a környezetet is kíméled.


10.) Kis tételben vásárlás: sokkal jobban kifizetődő, ha mindenből (kivéve, amiből nem lehet) a nagyobb kiszerelést választod, hiszen az mindig olcsóbb. Érdemes kihasználni az egyet fizet, kettőt kap, vagy hármat fizet, négyet kap akciókat is. Persze itt is csak akkor vásároljunk, ha komolyan kell az az adott termék és nem csak azért, mert most akciós. A hangsúly a spóroláson és nem a felhalmozáson van. Nemcsak, hogy olcsóbban jössz ki, hanem így kevesebbszer kell boltba járnod, ezzel csökkented annak esélyét, hogy elcsábulj.

11.) Márkahűség: nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy olcsóbb termék rosszabb, mint egy drágább és márkás. Gyakran a drágábban is ugyanazok az összetevők, mint egy saját márkásban. Olvasd el a címkét, ha ugyanazok vannak rajta, mint egy olcsóbban, nyugodtan választhatod azt, nem fogsz benne csalódni. Sokszor csak a reklámot fizetjük ki.

12.) Útközben veszel valami harapnivalót: sokkal olcsóbban jössz ki, ha otthon csomagolsz magadnak reggelit és azt viszed magaddal, mintha egy útba eső pékségben vennél valami drága péksüteményt, ami még egészségtelen is. Ne feledd, sok kicsi sokra megy, ha összeadod a pékségben megvett kaják árát, sokszor drágábban jössz ki, mint ha egy boltban vásároltad volna meg a hozzávalókat.

Remélem tudtam segíteni ezzel a kis összeállítással és sikerül jobban beosztani a havi fizetést :)

Ti hogyan spóroltok?

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedted, tényleg minden pont pénzmegtakarító.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók!
    De... a nagyobb kiszerelés nem feltétlenül olcsóbb. A kettőt vagy hármat fizet és többet kap akciók általában tényleg nagyon jók, de pl. ha túrórudit veszel akkor nézd meg a kg-s árát és utána döntsd el, hogy a családi csomagnak nevezettett veszed meg amiben van 10db, vagy jobban jársz, ha egyesével dobálod a kosaradba, mert sokszor átverik az embert az ilyen "akciókkal".
    Már több ilyen dolgot is észrevettünk bevásárláskor, úgyhogy már rutinosan a tömeg/árat nézzük.
    A többi viszont tényleg nagyon jó!

    Timi

    VálaszTörlés