Ruhahajtogató olyan analfabétáknak, mint én

Orbán Szilvi | február 11, 2013
Mint az kiderült számomra, a probléma igen sokrétű nálam.

1. Kezdődik azzal, hogy utálok vasalni. 
2. Valószínűleg könnyebb lenne, ha lenne egy normális vasalóállványom, ami nem csuklik össze valahányszor egy kicsit jobban ránehezedek. 
3. Vasalás után a ruhát normálisan össze kellene hajtogatni, főleg a pólókat, pulcsikat. 

Na ez az, ami nem megy sosem normálisan. Mert sosem lesz egyforma a két oldal, van, hogy a nyakkivágás teljesen a jobb vagy a bal oldalon van. S az meg hogy néz már ki? 
Jó régen az Aldiban lehetett kapni műanyag ruhahajtogatót, ami azoknak nyújtott segítséget - felgyorsítva a hajtogatás művészetét -, akik olyan analfabéták, mint én. De akkor lemaradtam az akcióról, és azóta sajna nem is találkoztam ilyennel. Egészen mostanáig. Igaz nem pont ilyennel, hanem egy mezei formájával. Egy videón láttam, hogy hogyan kell kartondobozokból összedobni egy ilyet. Azt kell, hogy mondjam, tök egyszerű a dolog :)) 
Később ez a téma ismét előjött a Fly csajoknál, így már tényleg muszáj volt elkészítenem nekem is, amit dokumentáltam képekkel is, hogy ha esetleg más is meg szeretné csinálni :) 

Nekem 2 kisebb kartondobozom volt itthon, ez meglátszik az eredményen is, még az én M-es pólóm is nagy hozzá, legalábbis eltűnik alatta a hajtogató :D Így ha nagyobb méretű ruhával rendelkeztek (vagy a párotok), érdemes jó nagy kartondobozból elkészíteni.
A munkamenetet a képeken keresztül mutatom be :)

Amire szükségünk lesz:
Olló
egy nagy és egy kisebb kartondoboz
cellux (ebből jó, ha nagy széles van, nekem csak keskeny volt)
kutya (opcionális :D) ♥


Miután minden a közelben van - Beni már elment aludni - kezdhetjük is a "munkát". Mivel az én közepes dobozomnak (anno csizma volt benne, még az Aldiban vettem) teteje is volt, így azzal kezdtem, hogy megszabadultam tőle.



Ezután széthajtogattam (szerencsére könnyű volt, mert nem volt összeragasztva sehol sem).


Majd minden oldalról levágtam a szárnyakat, ezekből csak kettőre lesz szükségünk, még pedig a 2 leghosszabbra. 


Fogtam a kisebb dobozomat és szétvágtam, mert ennek csak az alja kellett. 


Így már meg is volt a hajtogatóm 4 része, már csak össze kellett állítanom


Először a két szárnyat ragasztottam fel, mindkettőt két oldalról is megerősítve (egyszer odaragasztottam az egyik oldalát, majd lehajtva odaragasztottam a másik oldalát is, így egy ki-be hajtható szárnyat kaptam)


Ezután már csak az úgynevezett csapóajtót kellett felrögzítenem, ugyanezzel a technikával


Fogtam az egyik pólómat (ezt vittem be a kórházba is, meg is dicsérték :D), amit össze szerettem volna hajtogatni


A pólót mintájával lefelé tettem rá a hajtogatóra úgy, hogy a nyakkivágás a csapóajtó tetején legyen. 
Látszik, hogy még az én pólóm is nagy hozzá, de akiknél kisgyerek van a háznál vagy XS/S-es pólót hordanak, azok hasznát veszik majd, akinek pedig nincs, az nagyobb méretben készítse el :)) 


Ezután behajtottam a szárnyakat



És mivel nem egyforma távolságra ragasztottam fel a 2 szárnyat (erre figyeljetek majd oda), így nem is lett egyforma a hajtás a pólón (gyakorlatilag ott voltam most, ahol a part szakad, mintha csak szabadkézzel hajtogattam volna össze...). Egy kicsit vissza kellett hajtanom a póló aljából, hogy ne legyen olyan hosszú. Végül lehajtottam a csapóajtót is. 


Az eredmény egy tökéletesen összehajtott póló :)


Tudom, hogy illett volna egy tökéletes prototípust bemutatnom, ami méretben is stimmel és tökéletesre hajtja össze a pólót, de sajna ez így sikerült, senki sem (pláne én) tökéletes. Remélem azért érthető az elkészítése, ha esetleg nem, szóljatok bátran, megpróbálom értelmes(ebb)en megfogalmazni ;) 

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik! Mármint a technika, mert egy kicsit muris számomra. Ennyit vacakolni a ruhahajtogatással. Minek?
    Én is ritkán vasalok. Valahogy nem szoktam hozzá és egész jól el van a háztartásom az alig vasalással. Sok ruhát vállfára rakok, az összehajtogatottaknál pedig semmi gond nincs abból, ha nem szabályos a hajtogatási forma. A fiam pólóinak például csak az ujjait hajtom be és középen kettéhajtom, így pakolom egymásra, mert így férnek jól el. A lényeg, hogy jól elférjen a szekrényben, és ne okozzon bosszúságot az elpakolásuk, mert ez is a jókedvű élet része.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először én is feleslegesnek, a mai kor hülyeségének tartottam, mert enélkül is pillanatok alatt össze lehet hajtani a ruhákat. De a kíváncsiság addig hajtott, míg kipróbáltam és bejött. Gyakorlatilag ugyanannyi időbe telik ezzel összehajtani, mint kézzel, egy másodperccel sem kell több időt ezzel eltölteni. :) 3 mp.
      Sok ruhát én is szeretnék vállfára tenni, de ez jelenleg nem megoldható, hiszen csak egy kicsi akasztós szekrényünk van. Így marad a hajtogatás, hol kézzel, hol pedig ezzel a "szerkezettel" :))
      Félre ne érts, én sem mérgelődök azért, ha nem sikerül szabályosra hajtani a ruhát, de az én lelkemnek könnyebb, ha szépen van összehajtva :)) Ez az én kattanásom :))

      Azért örülök, hogy ezzel a bejegyzéssel hozzájárultam a jókedvű életedhez :))

      Törlés