Csibefutam :)

Orbán Szilvi | szeptember 23, 2013
Van az úgy az ember életében, hogy legszívesebben kifutna a világból. A sok stressz, a sok aggodalom néha
teljesen kikészíti az embert. Sokszor volt már olyan, hogy annyira feszült voltam, hogy legszívesebben csak futottam volna, egészen addig, míg össze nem esek. Mehettem volna rögtön, hiszen nem is olyan messze tőlünk, a Barátság Sportparkban ott a remek futópálya, de mégis mindig csak megmaradtam az elhatározásnál, több sosem lett belőle. Jó kifogás volt mindig az, hogy nincs sportmelltartó, nincs futócipő. De aztán mindez meglett, úgyhogy ez a kifogás már nem állta meg a helyét, mennem kellett. Nagyon nem is kellett nyösztetni, én menni akartam. És mentem, illetve mentünk is. Tegnap. Ő volt olyan rendes, hogy futócipőt ragadott és elkísért (bár neki sem árt egy kis mozgás az irodai munka mellett), együtt szépen körbementünk, hol sétálva, hol pedig futva, de nagyon jó hangulatban. :)

Eddig is sejtettem, de tegnap végleg megbizonyosodtam róla, hogy a futás az én sportom, ez az, ami kikapcsol közben, ez lesz az, amit nem fogok tudni félbehagyni. S ha ismét lesz olyan pillanat, hogy megőrülök, inkább fogom a cipőmet és megyek futni. Bármeddig.

Mivel már nagyon régóta nem mozogtam folyamatosan (még anno februárban volt egy mozgásos sorozat), van felesleg is rajtam, ezért nem szerettem volna elhamarkodni a dolgot. A Nike kezdő futóknak szóló edzéstervét választottam, aminek a segítségével 6 hónap után egyfolytában, megállás nélkül le fogom tudni futni az 5 kilométert. Ennek a mai nap volt meg a premierje és bebizonyosodott, hogy ez a nekem tökéletesen megfelelő futás, ez az, aminél nem fulladok ki, nem megy el a kedvem az egész futástól. Az edzésterv lényege, hogy 8 ciklusból áll, minden ciklust 3 hétig kell csinálni, heti háromszori futás mellett (a napokat mi választjuk ki, a lényeg, hogy legyen köztük egy nap a regenerálódásra). Mivel nem 400 méteres a futópálya, hanem majdnem 600, ezért én a terepfutás szerint futok, azaz az időt mérem. Az első ciklusban az első nap, 2 perc séta és 1.15 perc könnyű futás, ezt kell 3x megismételni. Második nap már ezt 4x kell megismételni, majd a 3. nap ismét csak 3x, s ez megy 3 hétig, majd következik a 2. ciklus.

Már előre beírogattam a naptárba a ciklusokat, vagyis csak decemberig, mert még nincs 2014-es naptáram. Január első hetében az 5. ciklusnál fogok tartani (legalábbis nagyon remélem, hogy nem fogom feladni), s a tavasz végére már lefutom az 5 kilométert :)

Itt is, mint a mozgásnál általában 21 nap, vagy 21 alkalom kell ahhoz, hogy valami rendszeressé váljon az életünkben. Ha ezt megtartom, akkor én már nagyon nagyon büszke leszek magamra. Ő-t megkértem, hogy fotózzon le a kezdetekkor, s majd minden hónapban ismét készítünk képeket, hogy megnézhessem, mennyire látványos (vagy lesz-e egyáltalán) a változás :) Meg volt a centizés és a mérlegelés is, remélem tavaszra már beleférek a régebbi nadrágjaimba, mert 5 farmerem van elfekvőben és ezek motiválnak :) Nem szeretnék már új farmert venni az az igazság.

A cím eredete: a Csibe becenevet Ő ragasztotta rám, már legalább 2 éve így hív, én meg nem beszélem le róla, nekem is tetszik :)) A futam pedig azért, mert mától már én is a futók táborát erősítem, s végre ha valaki kérdezi, hogy sportol-e valamit, akkor azt mondhatom, hogy igen, FUTOK! :) 

17 megjegyzés:

  1. Imádok futni! Feltölt, nem elfáradok, hanem több energiám lesz, lehet közben gondolkodni és a legjobb, amikor jól esőn elfáradva hazaérek és azt mondom, ezt is teljesitettem. Mindenkinek futnia kellene.:)

    VálaszTörlés
  2. Jah, júniusban kezdtem, akkor még heti egyszer kétszer. Augusztustól már minden másnap és most már 6,5km-t lefutok. Nincs megállás. Neked is sok sok sikert és örömöt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon ügyes vagy, én inkább egy kicsit visszafogottan kezdek, s fokozatosan fejlődök :))

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Hogy sporttelep-e azt nem tudom, a Szigethy Attila és az Ifjúság körút sarkán van :) Pár éve adták át.

      Törlés
    2. Ez az, amelyik a Plázához közel van?

      Törlés
    3. Mi számít közelnek? A Pláza a körút egyik végénél van, a park meg a másik végén. Autóval kb. 2-3 perc :D

      Törlés
    4. Az nagyon jó hely a sportoláshoz, szerencsések vagytok, hogy annyira kozel van.

      Törlés
    5. Igen, gyalog 2 perc, lényegében pont bemelegítek mire odaérek, s ott már csak nyújtanom kell és már mehetek is a pályára futni, hazafelé pedig a levezetés, majd végezetül megmászom a 4. emeletet :D

      Törlés
  4. Gratulálok, egy hős vagy! Én utálok futni, unalmas, fárasztó, izzasztó, fáj, és soha nem éreztem azt az eufóriát, amit pl. kovtama is ír :( És kiábrándítóan kevés kalóriát éget, gugli szerint 5 km 300 kalória, 5 dkg mogyoró vagy egy mekis sajtburger. Szóval nem túl vonzó. Sajnos. Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pont a tornával voltam így, egyszerűen nem akartam csinálni, én azt tartottam unalmasnak :) A futás sokkal jobban kikapcsol, már válogattam össze zenéket is, amiket hallgatni fogok közben. Azt hittem, hogy majd nézelődni fogok futás közben, de a fenét, erősen azokra a fránya emelkedőkre koncentráltam, hogy fel tudjak rájuk mászni, lefelé meg ne essek orra :D Még a villanyoszlopokra sem tudtam odafigyelni, ugyanis azok szerint próbáltuk a párommal bemérni méterben a távolságokat. Így maradtam az időmérésnél :)
      Ha a futást utálod, melyik a kedvenc sportod? Mi az, ami téged kikapcsol? :)

      Törlés
    2. Régebben biciklitúrákra jártam, mostanában csak közlekedésre használom, szóval 6-10 km így is megvan naponta. Ez is tud unalmas lenni, de legalább haladok :) Sajnos nem tudom, mi lenne az én sportom, még nem találtam meg. De nem ártana sietni, már 50 éves vagyok :) Móni

      Törlés
  5. Én is mostanában kezdtem, csak a 6 hét/5 km programot követem! Mindenképp követni fogom a történeted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt is nézegettem, de nekem az elsőre kicsit erősnek bizonyult, nem szerettem volna túlterhelni a szervezetemet, az izmaimat, ezért választottam ezt az edzéstervet :) Bőven elég volt első nap 3x megismételni az 1,15 perc futást :D De élvezem és nekem ez egy nagyon fontos szempont volt, nem szerettem volna, ha már az elején elmegy a kedvem az egésztől :)
      Igyekszem majd beszámolni a tapasztalatokról, hogy hogy mennek az edzések, s hogy hogyan alakulok majd mint erőnlétileg, mint pedig alakilag, közérzetileg :) Minden futással kapcsolatos bejegyzést ellátok majd futás ill. Csibefutam címkével, így könnyen megtalálhatod ezeket a beszámolókat a blogon :)
      Kitartást neked is az 5 km-hez :)

      Törlés
  6. Nekem egy olyan gyakorlati kérdésem lenne, hogy futás közben mivel méred az időt?
    Stopper? Óra? Vagy van erre esetleg vmi okos app?
    Egy régi buta telefonom tudott olyat, hogy köridő: előre be lehetett programozni, hogy milyen időközönként pittyegjen, csak előre be kellett pötyögni, elmenteni, és a futás kezdetén elindítani.
    Na egy ilyet szeretnék - tud valaki hasonlót (androidra)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs okos telefonom, én egy Nokia Extreme Music típusú telón mérem az időt. Be lehet rajta állítani a köztes időt, s vannak különböző periódusok. Beírtam a szakaszokat (1. periódus: futás - 1,15 perc, 2. periódus: séta - 2 perc, stb.). Ha olyanja van, akkor csak egy gombot kell nyomnom, hogy elkezdje a következő periódust, de általában nincs, ezért mindig nekem kell újra és újra elindítanom. De ez csak az első pár ciklusban lesz így, utána már átállok arra, hogy egy zeneszám futás, egy zeneszám séta :) De még nem tartok ott :)

      Törlés
    2. A HIIT Interval Timer nevű alkalmazás tud ilyet. :) (Android)

      Törlés