Körtés morzsasüti

Orbán Szilvi | január 30, 2014
Ez a bejegyzés már január eleje óta várja azt, hogy végre kitegyem, de az első hetekben annyi volt a recept a blogon, hogy inkább eltettem későbbre. Most, hogy pár napja csend van a blogon, itt az ideje, hogy elővegyem, egy kicsit leporoljam és megosszam veletek :) 

A süti sztorija annyi, hogy rengeteg körténk volt itthon, ugyanis mi is vettünk a karácsonyi menühöz, meg az anyáéktól kapott, a karácsonyi ajándékokat rejtő dobozban is lapult egy adag. Szegény Ő is már hármasával ette, nekem nem ajánlott a fogyasztása, de azért egyet-kettőt én is megettem, lesz, ami lesz alapon. Szerencsére nem görcsöltem be, de jobbnak láttam nem kockáztatni a dolgot, így megelégedtem annyival. Viszont már muszáj volt valamit kezdeni velük, így kihasználtam az internet adta lehetőségeket. Valami könnyű tésztát képzeltem el hosszá és beugrott, hogy Viának van egy almás morzsasütis receptje. A receptben írja is, hogy lehet az almát helyettesíteni körtével is, szóval kapva kaptam az alkalmon és mivel kivételesen minden volt hozzá itthon, neki is láttam. Az almás morzsasüti (apple crumble) receptje itt olvasható, ha valaki kíváncsi lenne rá :)


Hozzávalók

1/2-1 kg körte
3 ek baracklekvár (de ízlés szerint bármilyen lekvár jó hozzá)
10 dkg vaj vagy margarin (számoljunk egy kicsit a tepsi kikenéséhez is)
5 evőkanál cukor (kicsit savanyú volt a lekvár, azért tettem bele egy kicsivel többet)
1 cs vaníliáscukor
20 dkg liszt
1 tk fahéj

A művelet nagyon egyszerű, a körtéket meg kell hámozni, kimagozni és fel kell kockázni. Én nem lapos tepsiben, hanem egy hosszúkás püspökkenyér formában képzeltem el, vékonyan kivajaztam, a sütőt pedig előmelegítettem 180°C-ra. Beleszórtam a körtét a formába, rákanalaztam a lekvárt, alaposan összekevertem, hogy egy körte se ússza meg lekvár nélkül. Ezután egy tálban összekevertem a cukrot, lisztet és vaníliáscukrot, majd szépen elkezdtem belemorzsolni a vajat is. Imádok vele pacsmagolni, morzsolgatom, nyomkorászom, teljesen kikapcsol tőle az ember :) Nem kell összegyúrni (a liszt mennyiségétől nem is menne), akkor jó, ha már tökéletesen morzsás. Ha ez megvan, szórjuk rá a lekváros körtére, egy kicsit lapogassuk le, majd irány a sütő. Hamar elkészül, akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje, sütőtől függ, nekem 15 perc alatt elkészült. Olyan isteni illata volt, hogy nem is bírtam kivárni, míg teljesen kihűl, azonnal meg kellett kóstolnom :) 

Fél óra eredménye :)
Jó étvágyat hozzá! :) 

2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem, utoljára almás-körtés, házi bébipüréből készítettem.

    VálaszTörlés