Tavaszi nagytakarítás 2. rész - Hálószoba

Orbán Szilvi | március 24, 2014
Forrás
Hétfő van, eljött egy újabb hét a nagytakarítás terén. A múlt héten az előszoba és a közlekedő volt soron, bemelegítésnek pont elég lett volna, ha csináltam volna bármit is. De őszintén szólva voltak napok, amikor annyira fájt a fejem, hogy egyszerűen semmit sem tudtam csinálni, no meg néha kedvem sem volt. Viszont szerencsénkre kicsi az előszoba és pikk-pakk végig lehet rajta menni, így ezen a héten a hálószoba mellett ott is tevékenykedek majd minden nap egy keveset :)

Mint azt említettem, hogy ezen a héten a hálószobát takarítjuk /takarítom (ha esetleg egyedül csinálom) ki, méghozzá jó alaposan :) Itt is ugyanaz a lista, mint a karácsonyi készülődés alkalmával, de azért ide is leírom. A feladatokat osszuk le nyugodtan napokra, nem kell egy nap alatt megcsinálni az egészet, hiszen az csak káoszhoz és frusztrációhoz vezetne, ha esetleg nem úgy haladnánk, ahogy mi szeretnénk. 

Nézzük akkor, mik szerepelnek az én kis teendő listámon :)


Először is leszedem a függönyt és a sötételőt, hogy addig is mehessen a mosás. Mivel nem kényes függönyről van szó, így együtt szoktam mosni a sötételővel és a díszpárna huzatokkal, hogy ne félig üresen menjen a gép. Míg megy a mosás, addig megpucolom az ablakokat (ez most valószínűleg tolódni fog a héten, hiszen eléggé borongós idő van, és esőt is mondanak, nem akarok felesleges munkát végezni). 
Ezután jön a pókhálózás, amibe mindig sikerül egy kis vidámságot is belevinni, Beni ugyanis rettentően szeret a porolóval játszani és olyankor fel-alá kergetőzünk a lakásban :D Így legalább a pulzus is az egekben van, kellően rápörgünk a takarításra :) Szóval, miután kilakoltattuk a pókicákat, lepakolok az egyetlen polcunkról, s szépen végig törölgetem a polcokat és a rajta található könyveket, díszeket is. Ha megvagyok, mehet vissza minden a helyére és jöhet a tv-s szekrény. Ebben tároljuk az edénykészleteinket és a poharakat is, amiket csak ritka alkalmakkor veszünk elő, azokat is kipakolom, áttörlöm a szekrényt és visszapakolok mindent a helyére. Letörlöm a tévét, dvd-t, és a szekrényt is áttörlöm kívülről. 
A radiátort is áttörlöm, először porolóval végigmegyek a rácsokon, majd egy nedves ruhát csavarok rá és úgy is áttörlöm őket. Ha már ott vagyok, akkor az ablakpárkányt is áttörlöm, majd következik az éjjeli szekrénykém, ami sokszor az éléskamra gúnynevet is kiérdemli :D Itt is kipakolok mindent, áttörlöm, visszapakolok, letörlöm és készen vagyok. 
A nagytakarítások alkalmával ki szoktuk húzni az ágyakat is (két nagy heverő van összetolva franciaággyá), s az oldalukra fordítjuk, hogy az aljukat is át tudjam törölni. Ha már ki vannak húzva, akkor felsöprök és feltörlök alattuk. Ha felszáradt a padló, visszatoljuk őket a helyükre, és az ágynemű tartót is kitakarítom és egy ideig nyitva is hagyom, hogy szellőzni tudjon egy keveset, az ágyneműk pedig az ablakban napoznak (ha van nap természetesen...). Már csak az ajtók és a villanykapcsoló vannak hátra, azokat is lemosom, majd jön a porszívózás és a feltörlés. Ha tiszták a függönyök Ő még vizesen felteszi, így szépen kirúgja magát és nem lesz gyűrött. Ha pedig olyan függöny van fenn, amit vasalni kell, akkor természetesen azt kivasalom előtte :) 
Ilyenkor kis szoktam mosni még az ágytakarót is és a plédet is, jó idő van, szépen megszárad :)

Elnézést, hogy ezt most így ömlesztve írtam le nektek, szerintetek melyik a legjobb megoldás? A lista, vagy ez? :) 

Ti hogy haladtok a takarítással? Melyik helyiség van most terítéken?

1 megjegyzés:

  1. Szerintem igy jobb. Listat ugyis irtal mar karacsonykor. ;)

    VálaszTörlés