{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Előítéletek

Orbán Szilvi | június 04, 2014

{Szia! Ha először jársz itt és nem tudod, mi is ez a Vigyázz! Kész! Posztolj! dolog, itt olvashatsz bővebben róla. Ha esetleg kedvet kaptál és szeretnél Te is csatlakozni, írj egy e-mailt az eletespillecukor@gmail.com címre és válaszban elküldöm a következő témát, amibe már be is tudsz kapcsolódni :) A megadott téma maradjon TITOK az olvasók számára! :) Az eddigi VKP bejegyzéseit itt olvashatod el :) }

Eltelt ismét két hét, itt az ideje, hogy egy újabb témát vizslassunk meg több szemszögből :) Van egy olyan érzésem, hogy ez ismét egy olyan téma lesz, ami gondolkodásra késztet bennünket, de szerintem éppen ez a jó benne. Az e heti téma az Előítéletek címet viseli, ami sajnos nagyon is aktuális, lásd Eurovíziós dalfesztivál nyertese. Én most nem ezzel kapcsolatban szeretném veletek megosztani a gondolataimat, lehet már a neten olvasni rengeteg olyan cikket, ami ezzel foglalkozik.

Ez a téma már korábban is felvetődött a médiában a Nyitottak vagyunk c. felhívás keretében, rengeteg ismert ember töltött fel videót, melyben elmesélt egy személyes történetet az előítéletekkel kapcsolatban. Voltak olyanok, akik pl. ezekben az üzenetekben vállalták fel másságukat vagy meséltek egy olyan fájó emlékről, amiben őket érte valamilyen atrocitás származásuk miatt. Sok, általam követett YouTube guru is csatlakozott hozzá, s a csatornájukon meg is osztották a feliratkozókkal ezeket a kis üzeneteket.


Mit is jelent az előítélet?
"G. W. Allport meghatározása szerint az előítélet valamely személlyel szemben érzett idegenkedő vagy ellenséges attitűd, melynek alapja pusztán annyiban van, hogy az illető személy egy adott csoporthoz tartozik, és ennek következtében feltételezik róla, hogy a csoportnak tulajdonított negatív tulajdonságokkal ő is rendelkezik."
                                                                                                                                                                                        /Forrás: Wikipédia/

Talán tényleg ez a mondat írja a legjobban körbe ezt az egészet. Hiszen, ha meglátunk egy négert vagy egy romát egy luxusautóban, egyből azt gondoljuk - vagy akár ki is mondjuk -, hogy lopta vagy nem tisztességesen megkeresett pénzből vette. Pedig lehet, hogy keményen megdolgozott érte (egy másik galaxisban talán...), csak mi hajlamosak vagyunk egyből előítéleteket gyártani, csak azért, mert néhányan (na jó, elég sokan) a származási csoportjából megszegik a törvényt. 

Bevallom, hogy én is hajlamos vagyok annak ellenére el-vagy megítélni embereket, hogy egy szót váltottam volna velük - ez inkább a viselkedésük miatt és nem a kinézetük, származásuk, szexuális hovatartozásuk miatt van - vagy egy kicsit jobban megismertem volna őket. Erre egyáltalán nem vagyok büszke, de sajnos volt már rá példa, hogy igazam volt az illetővel kapcsolatban, tökéletesen hozta azt, amit elsőre gondoltam róla. Viszont volt olyan is, hogy kellemesen csalódtam valakiben, de olyanra is volt már, hogy negatívan.

A blog világában is vannak ilyen esetek, amikor is az olvasók egy rosszabbul sikerült kép vagy bejegyzés miatt egyből elkezdenek beszólogatni az illetőnek, egyből levonják azt a következtetést, hogy ő egy béna, szerencsétlen ember, pedig éppen mondjuk rossz napja volt. Sokan első blikkre ítélnek, az alapján, amit épp egy adott pillanatban látott. A bloggerek pedig két érzés között vergődnek, pl. hogy kicsit jobban megmutassák magukat vagy épp inkognitóban maradjanak. Ha csak az egyik mellett döntenek, az lehet a baj, ha pedig csak a másik mellett, akkor pedig az. Meg kell találni az aranyközéputat, ami mindkét félnek megfelel, akinek nem tetszik, az úgy sem fogja olvasni (legrosszabb esetben hozzáfog trollkodni...).

Lezárásként pedig ezt találtam a Tumblr-ön :D Ugye, ugye azok a fránya előítéletek :D



Ti hogy álltok az előítéletekkel pl. a bloggerekkel kapcsolatban? Mi alapján ítélitek meg az illetőt?  És a bizonyos népcsoportokkal kapcsolatos előítéletekről mi a véleményetek? :) 

A többiek bejegyzését az alábbi linkeket tudjátok elolvasni :) 

1. Snowdrop
2. Timi (Kincsesfüzet)
3. Ellie (Kék álmok városa)
4. Cintia Tekla (Red lips and coffee)
5. Mike (thingzmikelikes)
6. natUShka (A cup of my life)
7. Jucus (Jucus in da house)
8. One day in my high heels
9. Suz'n Világa
10. Mesy és Detti (Testvérkódex)
11. Réku (...only a girl...)
12. Happy Sunny (Nagyvárosi boldogság)
13. Nallag (Over the rainbow)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése