Napzárta #84

Orbán Szilvi | június 15, 2015
Ma a kezembe akadt a blogos füzetem és ahogy fellapoztam, megtaláltam az eddig összegyűjtött kérdéseket. Nosztalgiáztam egy kicsit, majd erős késztetést éreztem, hogy ismét elővegyem ezt a rovatot, aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle, lesz-e folytatás :) Jó látni, hogy azért vannak még itt olvasók, akik kommentelnek is, így még bátrabban teszem fel a napi kérdést, hátha szintén válaszol majd valaki rá :) 

Ha esetleg új vagy még, és nem tudod, hogy mi ez az egész:

A Napzárta egy olyan - napinak indult - rovat, amely során felteszek egy kérdést, amire vagy hosszan, vagy pedig röviden válaszolok és ami a legjobb - és amit nagyon szeretnék -, hogy ti is beszállhattok, nagyon örülnék neki, ha ti is megválaszolnátok őket :) A rovat lényege, hogy megőrizzük azokat a pillanatokat, élményeket, érzelmeket, amik mellett sokszor elmegyünk, elfelejtjük, ha pedig valami rossz volt, akkor visszaolvasva még tanulhatunk is belőle :) Reményeim szerint ez megtanít a rendszerességre, hogy nyitott szemmel járjak a világban, s még akár jól is szórakozhatok/szórakozhatunk közben :)
 

Mi volt a legújabb dolog, amit kipróbáltál? 

A kérdésre a válasz a munkámhoz kapcsolódik, ugyanis most voltam először a sor végén, ami talán a legnagyobb felelősséggel jár a THT-n. Annak, aki ott ül, nemcsak a saját alkatrészeit kell beültetnie, hanem meg kell győződnie arról, hogy minden más alkatrész is benne van-e, megfelelően van- benne (elhelyezkedés, polaritás, stb.), majd rátenni a leszorítót, egy utolsó ellenőrzés, hogy nem mozdult-e el valami a helyéről, majd imádkozni, hogy épen és helyesen érkezzen ki a kemencéből :D  Az elején volt egy kis stressz, rendesen izzadtam (pedig ment a légkondi), de a közepe felé már egész jól belejöttem és ami a legjobb, teljesen hibátlanul zártuk a műszakot :)

7 megjegyzés:

  1. Huu most töröm a fejem ám rendesen....az újnak számít, hogy nyomdáztam (illetve egész manikűrt készítettem) a lakótársam körmeire?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ha most próbáltad ki először, akkor igen ;)

      Törlés
  2. Kipróbáltam egy új szobanövényeknek való tápot, granulátum egy kertészettől. Rendeltem egy könyvet a shopline.hu oldalon, és mivel Budapesten, azon belül is Budán lakom, így a Mammut üzletközpontban levő Libri boltban vettem át. Ez nekem tényleg kipróbálás volt, mert még soha nem rendeltem interneten keresztül és amilyen óvatos vagyok a könyvön kívül nem is fogok mást, mert nekem szükségem van arra, hogy meg is fogjam pl. ruhanemű vagy bármi más. A könyv nem, de minden más nekem zsákbamacska.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyv az mindig biztos, ha neten rendeljük :) Ott nincs meg az a rizikó, hogy nem jó a méret, az anyag, stb. :) Én már több mindent rendeltem netről, volt, hogy csalódtam, de többnyire bevált. Régen pl. sokszor vettem úgy ruhát, hogy nem próbáltam fel, csak betettem a kosárba, kifizettem, hazavittem, felpróbáltam és nem volt jó. Jobb esetben visszavittem és kicserélték, rosszabb esetben pedig ott hánykolódott a szekrény mélyén... Ma már tudatosabb vagyok :)

      Törlés
  3. Szilvi írnál arról, hogy ténylegesen milyen munkahely az ahol dolgozol és konkrétan mit csinálsz? Ugyanis itt a kipróbálásnál írod a különböző munkafázisokat, de nekem az nem mond semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cég, ahol dolgozom elektronikai termékeket gyárt az autóipar számára, de korábban gyártott már tévékhez és más elektronikai cikkekhez is :) Az én dolgom a THT-n (Furatszerelési technológia - Through Hole Technology), hogy alkatrészeket (ebből vannak kisebbek és nagyobbak) ültessek be kézzel a nyomtatott áramkörre (PCB-re). Ha mindenki, aki a soron van beültette a saját alkatrészeit, az utolsó ember (a napokban én voltam az), utoljára leellenőrzi, majd rátesz egy leszorító keretet (ha szükség van rá, vannak speciális keretek, azaz fészkek, amikbe a panelt helyezik beültetés előtt), ami a helyén tartja az alkatrészeket, így azok nem tudnak kipotyogni, elmozdulni. Ezután a szalag továbbítja a keretet a kemencébe (hullámforrasztóba), ami szépen ráforrasztja az alkatrészeket a panelre, így már egy kész PCBA jön ki, mehet tovább tesztelésre, ha jó, akkor csomagolásra és végül kiszállításra :)

      Törlés
    2. Így már értem, de csak azt, hogy autóipar számára elektronikai termékek, de ennyi elég is mert nem vagyok műszaki ember, így a többi nekem "kínai". De azért köszi, hogy leírtad, lett valami fogalmam arról, hogy mit is csinálsz.

      Törlés