Kánikulai túlélőcsomag (nem csak) utazáshoz

Orbán Szilvi | július 20, 2015
http://weheartit.com/entry/55757642/search?context_type=search&context_user=julia_van_de_Berg&page=1&query=traveling+in+summer+on+train&sort=most_recent

A hétvégén hazautazom a szüleimhez, s ahogy az előrejelzést nézegettem, ismét nem kímél bennünket az időjárás, még mindig hőség lesz. A hazautat vonattal teszem meg, s aki szintén szokott a nyári melegben vonatozni - vagy egyáltalán tömegközlekedni -, annak biztos ismerősek: forró bőrülések, mennyei, amikor a feneked ráragad és nagy cuppanással tudsz csak felállni róla; jellegzetes fém szag; légkondi nyista - nem IC-vel szoktam közlekedni, bár sosem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb: megfagysz, mert annyira nyomatják a klímát vagy a klíma nélküli, ámde remekül szellőző gyors vonatok a jobbak :) 

Az évek során mindig sor került egy nyári utazásra, s mostanra sikerült összeállítanom egy túlélőkészletet, ami ha nálam van, valamivel komfortosabbá tehetem a hosszú zötykölődést a vonaton :) A készlet egy része sosem árt, ha mindig nálunk van, nem feltétlenül kell vonatra/buszra pattanni. A legjobb, ha egy kis neszesszerbe gyűjtjük őket és mindig magunknál tartjuk, ha kimozdulunk a lakásból. 

Az első és legfontosabb, a naptej vagy bármilyen más fényvédő. Ebben a hőségben és erős UV sugárzásban pillanatok alatt leéghetünk - még én is, aki szerencsére inkább barnul, mint leég -, így beszereztem egy kis tubusos, 50 faktoros naptejet és már indulás előtt fél órával bekenem magam, hiszen ezek a készítmények nem azonnal fejtik ki hatásukat. Mindenkire rábízom, hogy milyen választ, vannak, akik messze elkerülik az alkoholtartalmú fényvédőket, engem konkrétan nem zavar, nem tartom ördögtől valónak. Védjen, ez a lényeg, s ezt a szerepet egy drogériás naptej is remekül betölti. 

Bevallom, eddig egyáltalán nem fordítottam figyelmet az ajkaimra ilyenkor, sosem használtam még fényvédős ajakápolót. De most beszereztem egyet, mert olvastam, hogy bizony a szánk is ugyanolyan hamar leéghet, mint a bőrünk, s valahogy nem szeretném megtapasztalni, hogy az milyen érzés lehet. 

Amikor az ember lányáról dől a víz - vagy ahogy nagymamám mondja, csöpög a padlás -, nem árt ha van nálunk frissítő kendő. Ezek rendkívül praktikusak, kis helyet foglalnak és nagyon jól tud esni, ha az ember áttörli magát velük. Ezekből én az illatosítottat szeretem, hiszen a vonatút alatt ráragad az emberre az a tipikus fémszag, s ezekkel a kendőkkel elkerülhetjük, hogy büdösek legyünk :) 

Fentebb említettem a bőrüléseket, hogy mennyire kellemetlen egy ilyenen utazni. Így teszek be egy pamut kendőt is, hogy ne ragadjak az üléshez, de lehet egy nagyobb konyharuhát, vagy egy kisebb törölközőt is használni erre a célra, bár utóbbinál könnyen mintás lehet az ember lába. :) 
Egyébként ez a kendő még később is jó szolgálatot tehet, pl. ha bevizezed, a fejedre is teheted, így elkerülheted a hőgutát, valamint a nyakadra is, hogy hűsítsen. :) 

Mostanában olvastam róla, hogy milyen jó szolgálatot tesz egy flakon arcpermet. Bár a Vichyt istenítik, hiszen abban jó minőségű termálvíz van, de egy olcsóbb is ugyanúgy megteszi. Ha nagyon melegünk van, csak fújjuk le vele az arcunkat és a karunkat, máris egy kicsivel jobban érezzük magunkat. Házilag is elkészíthetünk egy ilyen permetet, nem kell hozzá más, csak egy spriccnis flakon, víz és egy kis mentás illóolaj, ugyanis a menta nagyon jól hűsít. 

Sosem voltam egy jó ivó, mindig úgy kell magamba erőltetnem a folyadékot, utazásnál pedig még kevesebbet iszok. Ennek nagyon egyszerű oka van, köztudott, hogy ha az ember iszik, annak előbb vagy utóbb távoznia kell a szervezetből, s ha valaki nem izzad rendesen, mint pl. én, akkor elég sűrűn látogatja a mellékhelyiséget a vonaton. S mivel én egyáltalán nem állok biztos lábakon - menni pedig végképp nem - semmilyen mozgó járművön, így ha messze van a Wc, inkább tartogatom és imádkozom, hogy végig kibírjam az utat anélkül, hogy becsurgatnék. Éppen ezért az utóbbi időkben már eleve olyan kocsiba szállok fel, amelyben ott a WC, így már nyugodtan magammal vihetek egy üveg vizet, amit előző este alaposan behűtöttem. Nálam csakis a víz jöhet ilyenkor szóba, hiszen a jéghideg, cukros üdítők csak ideig óráig enyhítik a szomjúságomat, nem beszélve arról, hogy utána ragad a szám :D 

Végre sikerült megtalálnom az arcformámhoz leginkább illő napszemüveget, így immáron a szemeimet illetve a szemem környékét is megvédhetem a káros UV sugárzástól. Evidens, hogy nem hagyom itthon, igaz kellene már vennem egy keményebb tokot neki, nem ártana jobban vigyáznom rá, ki tudja, hogy találok-e ugyanilyet :) 

Ami nincs de kellene: tökfödő, azaz szalmakalap vagy más fejfedő. Engem olyan hülye fejformával áldott meg a sors, hogy egyszerűen semmilyen nyári kalap nem áll jól. S bár a praktikum a lényeg, de nekem igenis fontos, hogy jól álljon, csak akkor érzem magam jól benne. 

További hasznos kellékek az utazáshoz


Papír a wc ülőkére: mi lányok már csak tudjuk, hogy mozgó járművön egyáltalán nem könnyű egyensúlyozni a wc felett - bezzeg a fiúknak... bár némelyik még így is mellé talál :D -, éppen ezért egy ilyen kis csomag rendkívül hasznosnak tud bizonyulni, dolgunk végeztével csak le kell húzni a vécén :) Drogériákban lehet kapni, pár száz forint.

Kézfertőtlenítő kendő vagy zselé: sajnos nem mindegyik vonat vécéjében van kihelyezve szappan - bár azt nem is szívesen használnám -, így egy ilyen kis flakon is életmentő lehet (talán nem túlzás azt mondani, hogy szó szerint életmentő). Nemcsak a vécéhasználat után, hanem felszállás után, még mielőtt elfogyasztanánk rántott húsos szendvicsünket (hahahaha) is jól jön. 

Legyező: más néven manuális légkondi, fapados változata pedig egy vastagabb újság, könyv, stb. :D 

Ti miket visztek magatokkal ebben a hőségben? 

3 megjegyzés:

  1. Hasonló dolgokat viszek magammal, de a pamutkendő eddig elmaradt. Szuper tipp, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, mennyi cucc! Mondjuk lehet, hogy nem foglal sok helyet és hasznos. Én gyűlölök cipekedni, a csomag legyen minél kisebb (most például egy hónapra utazok el egy laptop hátizsákkal), így amit nem ítélek meg feltétlenül fontosnak, az otthon marad. Naptej az alap, én most épp háromfélét használok, egyszerre. Az ajakápoló jó ötlet, köszi hogy eszembe juttattad, fogok venni. :) Arcpermet is van, csak mindig elfelejtem, de már előkészítettem, hogy viszem magammal. Kézfertőtlenítő zselé az mindig nálam van, az ilyen nedves törlőket nem szeretem. Napszemüveget is viszek mindig. Pisiléshez szeretnék venni olyan she-weet, egy ideje tervben van, de mostanában olyan ritkán vonatozok vagy használok olyan wc-t, ahol lehetne használni, úgyhogy még kérdéses.

    Most a csomagom nagy részét a kifestőzős-készletek fogják kitenni. :D Tettem ki képet facebookra a hashtag alá, szívesen csatlakoznék instagramon is, ha nem baj, hogy én nem a Titkos kertet színezem (és ha lesz a közelemben olyan teló, amin fut az instagram). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz képest, hogy mennyi mindent felsoroltam, egyáltalán nem foglaltak sok helyet :) A permetre végül is nem volt szükség, annyira nem volt meleg még délelőtt, de jövőhéten megyünk bónusznyaralásra a családdal, s akkorra már meleget mondanak, még jó szolgálatot tehet :)

      Nyugodtan csatlakozhatsz, bárhol és bármikor ;)

      Törlés