Boldogságterv #0 - Az elhatározás

Orbán Szilvi | január 19, 2016
Mindenki életében eljön egyszer az a pillanat - kinél korábban, kinél később -, amikor érzi, hogy valami nem okés, valami nem stimmel, nem érzi magát olyan jól, mint ahogyan szeretné, s itt most a lelki és nem a fizikai értelemben vett "jólétre" gondolok. 

Sosem követtem egy "szellemi tanítót" sem, nem olvastam Coelhot (illetve egyetlen egy könyvét igen, a Tizenegy percet, de rendszeresen nem követtem), Oravecz Nórát, Oshot, Müller Pétert, stb., s a tőlük átvett idézeteket, képeket is kerültem a közösségi oldalakon. Nem tudom miért, nekem ez valahogy too much, egyik "magvas" gondolatuk sem ejtett rabul, de ezzel együtt eszem ágában sincs elítélni megítélni azokat, akik követik őket, hiszen ahány ember, annyi féle gondolkodás és mind másképpen vagyunk fogékonyak az ilyen dolgokra :) 

Azonban csak motoszkált a tudatalattimban, hogy változtatni kellene, nem biztos, hogy jó ez így, ahogy most van, így a múlt héten, hirtelen döntéstől vezérelve - s a Bookline.hu kívánságlistámat böngészve megláttam, hogy egész jó akcióban vannak - megrendeltem Gretchen Rubin Boldogságterv és Farkas Lívia Ennél zöldebb nem lesz című könyvét. Kincsesfüzet-Timi blogján rendszeresen követtem a boldogságtervét, s csodáltam, hogy mennyi mindenre tud fókuszálni, mennyi mindennel tud foglalkozni, s tetszett, hogy mi mindent megtesz azért, hogy még boldogabb - mert abban biztos vagyok, hogy már akkor is boldog volt - lehessen. Egyszer már utánanéztem, hogy ki is az a Gretchen Rubin, aki ennyire inspirálja, de akkoriban biztos nem voltam erre fogékony, mert teljes mértékben hidegen hagyott ez az egész, a bejegyzéseket viszont érdekes módon mindig elolvastam. Ezek szerint mélyen csak érdekelt... Ki érti ezt a zagyvaságot? :)) 


Szóval megrendeltem a két könyvet, s amikor megérkeztek, egy darabig csak tapogattam, simogattam, szagolgattam őket - na meg persze befotóztam és fellőttem őket Instagramra :P :D -, de nem mertem elkezdeni egyiket sem.  Aztán megtört a jég és elsőként Via könyvét kezdtem el, el is jutottam az első gyakorlatig, amit szerintem sikeresen teljesítettem is, bár biztos, hogy lehetne még bővíteni, ha otthon lennék, s mindent, ami egy kicsit is a gyerekkoromhoz kötődne megfogdosnék, látnám a gyerekkori fényképeket, de így, 255 km-re az otthontól, csekély emléktárggyal nem olyan egyszerű. Bár bennem volt a lendület és tenniakarás, biztos ledaráltam volna az egész első fejezetet (sőt talán még többet is), de szerettem volna, ha szépen leülepedik bennem ez az egész, hagyom magam egy kicsit elmélkedni rajta. 


Ezután elkezdtem olvasni Gretchen könyvét is, ami már elsőre megfogott. Gretchen nagyon közvetlen egyéniség, szórakoztatóan ír, s már az elején sokmindenben magamra ismertem, már ekkor találkoztam a saját félelmeimmel, kételyeimmel ezzel az egésszel kapcsolatban. Főleg ennél a résznél: "Meg akartam változni és meg akartam őrizni önmagam. Nem akartam túl komolyan venni magam és komolyan akartam venni magam. Ki akartam használni az időmet, de sétálni, játszani, olvasni is akartam, amikor kedvem szottyan rá. Törődni akartam magammal, hogy megfeledkezhessem magamról. Mindig nyugtalan természetű voltam egy kicsit, és nem akartam irigykedni vagy aggódni a jövő miatt, ugyanakkor energikus és tettre kész akartam maradni." Tehát bennem is megvan az a furcsa ellentmondás, mint Gretchenben, s emiatt vagyok biztos abban, hogy ez a könyv a hasznomra válik majd :) 

Felmerült bennem a kérdés ezek után, hogy melyik könyvvel folytassam, melyikkel haladjak majd, de végül azt a következtetést vontam le, hogy nyugodtan olvashatom mindkettőt egyszerre, mert a két könyv végül is összekapcsolódik, mindkettő tud segíteni abban, hogy az ember rátaláljon a boldogságra (vagy ha már rátalált, akkor, abban, hogy a maximumot tudja belőle kihozni). 
Gretchen segítségével megalkotom a saját boldogságtervemet, Via pedig segít legyőzni a közben felmerülő kifogásokat, segít elindulni, kilépni a pocsolyámból, s reményeim szerint jövő ilyenkor egy boldogabb Szilvi fog visszanézni rám a tükörből :) 

S, hogy ennek az egésznek nyoma is maradjon - a két könyvhöz használt rendkívül fancy jegyzetfüzeten és firkákon kívül :D -, a blogon is létrehoztam neki egy kategóriát (Életmód/Boldogságterv), ami alatt összegyűjthetem az én boldogságtervemmel kapcsolatos bejegyzéseket, elmélkedéseket, tapasztalatokat, de akár a nyűglődéseimet - mert biztos vagyok benne, lesznek ilyenek -is, meg hogy vissza tudjam olvasgatni, ha esetleg valahol megakadnék, vissza tudjak térni, s ott folytassam, ahol abbahagytam. 
Nem tudom, hogy milyen gyakran fogok ilyen témájú bejegyzésekkel jelentkezni, hiszen az egész egy nagy folyamat, tele kihívásokkal, s ki tudja, hogy mikor sikerül rajtuk átjutnom :) 

Benne vagyok az Ennél zöldebb könyvklubban is, s ha valaki szintén olvassa Via könyvét, nyugodtan megírhatja a tapasztalatit vele kapcsolatban ;) 

Ki olvasta már őket? Mi a tapasztalat velük kapcsolatban? Ki mennyire hisz az ilyen típusú könyvek erejében? 

15 megjegyzés:

  1. Via könyve engem nem fogott meg. Azon a szintem már szerintem rég túl vagyok, amikor segíthetett volna. GR könyve pedig tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én korábban már próbálkoztam Via könyvével (az első fejezetet megkaptam emailben), de akkoriban még nem tudtam vele mit kezdeni. Most sem vagyok benne biztos, hogy végig tudom vinni, de már az egy plusz, hogy most már érdekel :) Gretchen Rubin könyve is nagyon jó, lassan összeáll a boldogságtervem :)

      Törlés
    2. Én Via könyvét végigolvastam,de ugye nem mindegy, mikor találkozol egy bizonyos könyvvel. Idősebb is vagyok,mint ő, más az életem, korban, szakmailag máshol tartok, gyerekek ... nekem ez a könyv még mindezek előtt tudott volna talán segíteni. Sok sikert kívánok neked ♥

      Törlés
    3. Na igen, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor jön el a találkozás :) Bízom benne, hogy segíteni fog :)

      Törlés
  2. Pont tegnap írtam egy bejegyzést "Te boldog vagy?" címmel..még nem fejeztem be.Úgy látszik Szilvi,mostanában hasonló gondolatok foglalkoztatnak bennünket :) remélem,hogy a boldogságot mindketten megtaláljuk valahogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy tényleg hasonlóan gondolkodunk :) Nagyon kíváncsi vagyok a bejegyzésedre, bízom benne mihamarabb sikerül befejezned (bár a téma nem is olyan egyszerű) :) Én boldognak tartom magam, de szó, ami szó, lehetnék boldogabb is, s a boldogságterv segítségével próbálom kihozni a maximumot, remélem sikerrel :) Sok sikert kívánok neked is ahhoz, hogy megtaláld a boldogságodat ;)

      Törlés
  3. Hajrááá! ;) Nekem A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása volt az egyik selfhelp book, ami nagy hatással volt rám :) de ez valószínűleg habitusfüggő is, kinek mi mikor hogyan hat és mire :) nekem is van egy bejegyzésem a boldogságról, és a legfontosabbnak azt tartom, hogy az ember nyitott legyen és fogékony a tanulásra :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a könyvet nem olvastam még, de biztos jó :) Nálam úgy tűnik most jött el ennek az ideje, most valami miatt fogékonyabb vagyok rá :D Majd meglátjuk, mi sül ki belőle :)

      Törlés
  4. Szuper, hogy hoztál egy döntést és elindultál egy úton!! Én 2 évvel ezelőtt jutottam el arra a pontra, hogy valamit tennem kell. Lediplomáztam, valóra vált a gyerekkori álmom, mégis a világ legboldogtalanabb emberének éreztem magam. Látszólag egészséges voltam, nem volt gond a környezetemben, anyagi problémáim sosem voltak, így semmi értelme nem volt annak, hogy egy folyton szorongó, másoknak megfelelni akaró, magányos ember legyek. Nekem a dianetika változtatta meg az életemet. Korábban humbugnak tartottam, de amint elkezdtem olvasni a könyveket egymás után, kb. oldalanként gondoltam azt, hogy jézus, ezt rólam írták és megértettem egy rakás dolgot, hogy miért gondoltam úgy, ahogy. Fokozatosan változott meg az életem, ki mertem lépni a régi céljaimból, végre mertem önmagam lenni. Teljesen mással foglalkozom most, mint amit még 5 éve is elképzeltem magamnak, ebben találtam meg a boldogságot: saját sikeres vállalkozásom van, rengeteg embernek segítek nap mint nap, akik hálásak a munkámért, megbecsülnek, tisztelnek a versenytársaim, ami óriási dolog szerintem :) Testileg is megváltoztam, 4 ruhaméretet fogytam, letisztult a bőröm, megszerettem magam, végre nő merek lenni :) Elmúlt a szorongás, végre rendesen alszom - akár 5-6 óra alvással is bőven működöm, míg régebben 12 óra után is úgy éreztem magam, mint akit fejbe vertek. Szóval én alakítom az életemet, aminek minden napját imádom, és mindig is erre vágytam! :) Azt kívánom, Te is érd el azt, amit szeretnél!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utána kellett néznem, hogy mit is jelent a dianetika, mert még nem hallottam róla :) Nagy változáson mentél keresztül, ha én ennek csak a felét érem el, már nagyon boldog leszek :))

      Törlés
  5. Én is szeretném elolvasni régóta a Boldogságtervet, most megerősítettél.
    Következőnek ajánlom Oprah könyvét (Amit biztosan tudok), szerintem tetszene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá és ha gondolod, a posztok alatt majd megírhatod a tapasztalataidat, véleményedet, én nagyon kíváncsi vagyok rá :) Köszi a tippet, megsasolom majd :)

      Törlés
  6. Nekem is megvan mindkét könyv, a Boldogságterv olvasása közben anno én is azt éreztem, mintha az én életemről szólna. A saját boldogságtervem inkább csak a tervezésig jutott. Via könyvének is nekiálltam, de aztán alábbhagyott a lelkesedés. Lehet, hogy újra előveszem mindkettőt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még én is csak a tervezés szakaszában vagyok, de remélem, hogy sikerül valamit megvalósítani belőle, még ha csak a felét is :)

      Törlés
  7. Úgy látszik, hogy elszállt az előző hsz-em :/
    Via könyve szerintem amolyan alapmű, bármikor jó kezdéshez-újrakezdéshez-egyszerűen csak fellapozni, hogy hohó, min is csúsztak el a dolgaim? Szóval én is nagyon szerettem, tavaly úgy vettem meg, hogy kikölcsönöztem a könyvtárból, aztán megrendeltem magamnak :)
    GR-t még mindig nem olvastam, csak szintén Timi posztjait, de ha Te is lelkesedsz, akkor muszáj leszek levadászni, látom már :)
    Sok sikert kívánok a tervhez, megyek elolvasom a következő bejegyzést.

    VálaszTörlés