Boldogságterv #1 - A tervezés

Orbán Szilvi | január 20, 2016
http://lifeandmarshmallow.tumblr.com/post/135270594981

Látva, hogy milyen pozitív fogadtatásra talált az első rész - úgy látszik, nem vagyok egyedül, mindenki szeretné megtalálni a saját boldogságát :) -, és a lendület csak nem akar lankadni nálam, eljutottam odáig, hogy nekiálljak megtervezni a saját boldogságtervemet erre az évre. Amikor megszületett bennem az elhatározás, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz. 

Van egy olyan szokásom, hogy mindig elolvasom a könyvek tartalomjegyzékét, hogy gyorsan átlássam, mire számítsak. Gretchen esetében sem volt ez másként, s az Utószó utáni sorban ez állt: Az olvasó boldogságterve. Ebben a részben Gretchen ad némi támpontot a saját boldogságtervünk összeállításához, mégpedig kérdések segítségével. Ha minden kérdésre megadtuk a választ, látni fogjuk, hogy az életünk mely területén szeretnénk változásokat elérni, mi tesz bennünket boldoggá, miben fejlődhetünk még. Azt javasolja, hogy pontosan körülírt, követhető, mérhető fogadalmakat határozzunk meg, így az idő előrehaladtával látni fogjuk, hogy mennyire haladunk vele. Ő ezt hozza fel példának: 

(...) nehezebb az olyan elhatározást betartani, hogy szerető szülő leszel, mint azt: "Tizenöt perccel korábban kelek, hogy felöltözzek, mire a gyerekek felébrednek." 

Ahhoz, hogy lássuk, hogy haladunk, érdemes egy módszert létrehozni, amivel mérhetjük a fejlődést. Ő a saját fogadalomtáblázatát Benjamin Franklin értéktáblázata alapján készítette el, de akár indíthatunk egy blogot ezzel kapcsolatban - nekem ez a felület adott, így én ezt a módszert választottam -, vagy vezethetünk egy egymondatos naplót is, csak rajtunk áll, hogy mit választunk :) 

Szóval az alábbi kérdésekre válaszoljunk először, mielőtt nekifognánk a boldogságtervünk összeállításához: 
- Mitől érzed jól magad? Mi az a tevékenység, amit szórakoztatónak, megnyugtatónak, lelkesítőnek tartasz? 
- Mitől érzed rosszul magad? Mi okoz haragot, bosszúságot, unalmat, csalódottságot, szorongást az életedben? 
- Van valami, amit nem érzel helyénvalónak az életedben? Szeretnél munkát, családi állapotot, lakóhelyet vagy valami egyebet változtatni? Megfelelsz a magadról alkotott elvárásoknak? Érvényesül az életedben az értékrended? 
- Mi teremti meg a fejlődés légkörét az életedben? Életed melyik elemében találod meg a haladást, a tanulást, a kihívás, a javulást és a tökéletesedő tudást?

Nekem nagyon jól jött, hogy példaként leírta az ő fogadalmait - hiszen az egész könyv ezekre épül -, valamivel könnyebb volt úgy elindulnom, hogy láttam egy példát magam előtt. Minden hónapra kijelölt egy témát, amiben szeretne fejlődni, s alatta külön, pontosan meghatározva összegyűjtötte a hozzá kapcsolódó fogadalmait.

JANUÁR: Növeld az energiád! ~ Életerő
✔ Feküdj le korábban!
✔ Mozogj rendszeresen!
✔ Dobd ki, rámold el, rendezd át!
✔ Oldj meg egy kínos ügyet!
✔ Légy energikusabb!

FEBRUÁR: Gondolj a szerelemre ~ Házasság
✔ Ne zsörtölődj!
✔ Ne várj dicséretet, se elismerést!
✔ Vitázz okosan!
✔ Semmi siránkozás!
✔ Mutasd ki a szereteted!

MÁRCIUS: Törj magasabbra! ~ Munka
✔ Indíts blogot!
✔ Mulass a kudarcokon!
✔ Kérj segítséget!
✔ Dolgozz gyorsan és jól!
✔ Örülj most!

ÁPRILIS: Légy derűs! ~ Anyaság
✔ Reggelente énekelj!
✔ Ismerd el mások érzéseit!
✔ Légy a szép emlékek kincstárnoka!
✔ Szánj időt a feladatokra!

MÁJUS: Vedd komolyan a játékot! ~ Szabadidő
✔ Szórakozz többet!
✔ Bolondozz!
✔ Térj le az útról!
✔ Gyűjts valamit!

JÚNIUS: Törődj a barátaiddal! ~ Barátság
✔ Köszöntsd a születésnapokat!
✔ Légy nagylelkű!
✔ Légy jelen!
✔ Ne pletykálj!
✔ Szerezz három új barátot!

Én most csak eddig mutattam meg, szerintem ennyi is elég, hogy mindenkiben - aki nem olvasta volna még a könyvet - kialakuljon egy kép erről az egészről, illetve kedvet kapjon a könyv megvásárlásához :) 

Gretchen szerint érdemes még a boldogségterv keretében megfogalmazni ún. parancsolatokat, vagy ha úgy tetszik, aranyszabályokat is, amik szerint viselkedni szeretnénk. Az ő 12 parancsolata a következő: 

1. Légy Gretchen!
2. Engedd el!
3. Viselkedj úgy, ahogy érezni szeretnéd magad!
4. Tedd meg most!
5. Légy udvarias és igazságos!
6. Élvezd a folyamatot!
7. Fogyjon, amid van!
8. Azonosítsd a problémát!
9. Légy derűs!
10. Tedd, amit tenned kell!
11. Ne méricskélj!
12. Csak a szeretet fontos!

Tipp: A tervezés során - csakúgy, mint Via könyvénél - érdemes minden zavaró tényezőt kiiktatni, legyen körülöttünk nyugalom és csend (esetleg valamilyen nyugtató zene szólhat), hogy csakis magunkra tudjunk figyelni. 

3 megjegyzés:

  1. Imádom Gretchen Rubint, ő az az ember, akinek még a bevásáslólistáját is boldogan elolvasnám. :) Nagyon szeretem a Boldogságtervet - nem tudom, még él-e a lehetőség, de amikor én olvastam 3-4 éve, lehetett neki a weboldalán írni és küldött postán mindenféle cukiságot, könyvbe ragasztható névre szóló aláírást, könyvjelzőt, képeslapot. A Happier at Home-ot talán még jobban szeretem, sokan azt mondják rá, ugyanaz pepitában, de nekem nagyon tetszett. Ez még nincs meg magyarul, de a harmadik könyve igen, hamarosan azt is elolvasom - a Better than Beforet. Azt szeretem benne, hogy nem 'megmondóember', nem akar örökérvényű igazságokat puffogtatni, hanem csak leírja, hogy neki mi vált be és ebből én nagyon sokat tanulok. Rengetegszer eszembe jut például, amikor arról írt, hogy az emberek milyen sokszor hagyják figyelmen kívül a másikat, amikor pl. valaki hozzád szól és te nem reagálsz rá, és hogy ez mennyire befolyásolja a kapcsolatokat. Azt hittem, ez nem jellemző rám, de ahogy elkezdtem figyelni magamra, bizony van rá példa, a kedvessel is, barátokkal is és azóta tudatosan reagálok minden egyes apróságra. Sok apróságot tanultam még tőle, mind olyasmik, amik szinte 'szóra sem érdemesek' és mégis nagyon sokat számítanak. Most nagyon kedvem lett olvasni tőle, fel is veszem a Better than Beforet a februári olvasási listámra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt tuti, hogy beszerzem a többi könyvét is, nagyon tetszik a stílusa :) meg nem mellékesen az is, amit ír :D
      Örülök, hogy meghoztam a kedved :)

      Törlés
  2. Kíváncsian várom a folytatást :) Annyira, hogy mások is tudatosan tervezik az életüket, én is igyekszem erre törekedni :)

    VálaszTörlés