Mobilra csíptethető lencsék - új fejezet a mobillal történő fotózásban

Orbán Szilvi | április 17, 2016

Az újévi terveim között szerepelt többek között az is, hogy új hobbiként kipróbálom a fotózást is, de megfelelő profi eszköz helyett inkább igyekszek kihasználni a mobilom adta lehetőségeket. Kezdetben egy LG F60 D390-es, mostanában pedig egy ASUS Zenfone 2 Ze500 KL típusú mobillal kapom lencsevégre a pillanatokat. A különbség a két telefon között 3 Mpx, de így is láthatóan jobb a minőség, profi DSLR gépre még nagyon sokat kell gyűjtenem :) 
Mindenki tudja, hogy ebayen kincsekre lehet lelni, ezt bizonyítja az is, hogy januárban ráakadtam a mobilra csíptethető lencsékre, amiket kifejezetten okos telefonokhoz fejlesztettek ki. Számtalan típusuk van, vannak kifejezetten az almás telefonhoz kapható lencsék is, de ha valaki kitartóan keresgél, rátalál olyanra is, amit bármilyen mobilra fel lehet illeszteni :)
Ezek közt is többféle van, van olyan, amit fel kell ragasztani a mobilra, van mágneses, de én a csipeszes megoldás mellett döntöttem, nem szeretném összeragasztgatni a telefonomat. 




Szóval januárban megrendeltem, februárban meg is érkezett - igen, gyakorlatilag azóta érlelődik ez a poszt -, egy teljesen profi csomagolásban: a szokásos nylon tasak helyett buborékos borítékban, azon belül is védőfóliába csavarva volt a doboz. Úgy tűnik, tényleg vigyáznak rá a kínaiak :) 


A szett 3 lencséből (10x macro; 180° -os halszemoptika és 0,67x nagylátószögű lencse), 2 kupakból, egy csipeszből és egy bársony tokból áll. Jól el is játszottam a szőke nő szerepét, ugyanis a macro és a nagylátószögű lencse egymásra volt illesztve, amit én nem vettem észre és már kezdtem dühöngeni, hogy pont a macro lencsét hagyták ki, és hogy át lettem verve. Miután lenyugodtam, jobban szemügyre vettem őket, és akkor láttam, hogy ez a két lencse együtt van és a nagylátószögűt le lehet tekerni a macróról... gratula Szilvi, ügyes vagy... Szóval minden happy, teljes a szett és ezzel az én örömöm is :D 

Az én szívemet a macro lencse rabolta el, aminek hatására képes voltam egy új Instagram fiókot is létrehozni, ahová csak ilyen képeket töltök fel :) Mióta megkaptam, azóta már lefotóztam Beni orrát, szemét, a farmeromat és más textileket, nem úszta meg az egyik körömlakkom sem, de a kedvenceim kétség kívül a virágok (azon belül is a százszorszép) fotózása :) Leesett az állam, amikor e lencse segítségével megtudtam, hogyan is néz ki a moha közelebbről :D Na és az eper? Ibolyát sajnos nem sikerült fotóznom, mert amikor már épp ráfókuszáltam, Beni akkor lépett rá szegényre, mert neki mindenhol ott kell lennie, mindenről tudnia kell :D Szóval nem biztos, hogy jó ötlet kutyasétáltatás alatt ilyen fényképeket készíteni... 



A másik két lencse közül a halszemoptika egész jó, bár azt hozzá kell tennem, hogy ez az első ilyen lencsém, így nincs viszonyítási alapom :) Érdekes látni, hogy milyen lehet a világ egy hal szemével, ahányféle szögben tartjuk a mobilunkat, annyiféle érdekes képet készíthetünk, lehet játszani a kép görbítésével, hajlításával :) A nagylátószögű lencsével viszont eléggé vegyesek a tapasztalataim, ugyanis valahányszor próbálkoztam vele, mindig más kett az eredmény és sajnos nem jó értelemben... Elméletileg egy kicsit többminden férne rá a képre, de a gyakorlatban ez nem mindig sikerül. Ráadásul ahogy tegnap próbálgattam volna képeket készíteni ehhez a poszthoz, sehogy sem sikerült összehozni egy darabot sem. Nem tudom, hogy mi történhetett, de eddig nem látszódott a fekete keret a kép körül, most viszont egyáltalán nem sikerült úgy felillesztenem a lencsét, hogy valahol ne lógott volna bele a képbe. Sőt a lencse sem viselkedett úgy, ahogy kellett volna, mert korábban (az első próbálkozásaim alkalmával) teljesítette azt, hogy egy picivel szélesít a látószögön, de tegnap viszont hiába próbálgattam, csak nem akart egy plusz fa bekúszni a képbe :D

A két lencse (a macro és a nagylátószögű) kiegészíti egymást, egyrészt a nagylátószögűt a macro nélkül nem lehet beletekerni a foglalatba, mert annak kisebb a szélessége, másrészt pedig a macro nélkül nagyon homályos a kép, ha egy hasonlattal szeretnék élni, akkor úgy látunk vele, mint A nagyon nagy Ő-ben Jack Black vazelines szemén keresztül (aki látta a filmet, az tudja, hogy miről beszélek :D) látnánk a környezetünket. Egy szó, mint száz, a nagylátószögű lencsével nem lettünk barátok, amit nagyon sajnálok, de ha azt vesszük, hogy 800 Ft-ba került a készlet, amiből két lencse teljesen használható, nem nagy veszteség :)



A lencsék használata nagyon egyszerű, válasszuk ki azt a lencsét, amit használni szeretnénk, tekerjük bele a csipesz foglalatába, majd csíptessük fel a mobil kamerája elé. Kapcsoljuk be a mobilon a kamerát és igazgassuk el a lencsét úgy, hogy ne látszódjon a fekete keret, a lencse pont középen legyen. A halszemnél ez nem kivitelezhető, akárhogy is mozgatjuk, így is - úgy is látszódni fog, de a lényeg amúgy is a görbe kép :)) 
Sokszor túl erősen rátekerem a macróra a széles lencsét, így előfordul, hogy egy fogót kell segítségül hívnom, hogy letekerhessem, ezért inkább csak óvatosan tekerjétek bele, nehogy ti is így járjatok :) Mondanom sem kell, hogy ha mégis, akkor a fogóval óvatosan, mert hiába kerül az egész szett 800 Ft-ba, kár lenne értük...



Összességében meg vagyok velük elégedve, szárnypróbálgatáshoz egész jó, megtalálhatjuk vele azt a nézőpontot, ami érdekessé, egyedivé teheti a képeinket, s a későbbiekben be lehet ruházni egy sokkal profibb fényképezőgépre ;) 

Valaki találkozott már ilyen lencsékkel? Mi a véleményetek róla?

4 megjegyzés:

  1. hű, de jók! :D mindig azt gondoltam, hogy ezek csak az Iphone-ra jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábban én is ezt hittem, de szerencsére kiderült, hogy már nemcsak az Iphone körül forog a világ :D

      Törlés
  2. Új vagyok a blogodon, először is hadd gratuláljak hozzá, nagyon tetszetős. :) Másrészt pedig nagyon örülök ennek a bejegyzésednek, régóta szeretek fotózni hobbiszinten, jelenleg egy fél éve már gyűröm a fotózásra tervezett telefonomat, mert jobb mint a bridge gépem (és kisebb helyen is elfér :)), ha már nem telik dslr-re, és pont ilyen lencsék hiányoztak az életemből, úgyhogy köszönöm a tippet, már rendeltem is ebayről. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten hozott a blogon, örülök, hogy tetszik :) Nekem is az tetszett meg bennük, hogy olcsók, könnyen használhatók és gyakorlatilag olyan képeket lehet készíteni velük :) Remélem (sőt biztos vagyok benne), hogy örömödet leled majd bennük :)

      Törlés