6 ingyenes stock fotós oldal (nem csak) bloggereknek

Orbán Szilvi | július 04, 2016

Amióta blogolok nehézséget okozott a képekkel való illusztrálás. Aki blogol, az tudja, hogy egy jól megválasztott kép mennyire fel tudja dobni a bejegyzést, ám sokan - és köztük sokáig én is - előszeretettel töltenek le képeket a Pinterestről, a We❤it-ról és a Tumblr-ről. Akkoriban fogalmam sem volt, hogy azzal, hogy itt megosztok egy képet, akár jogsértést is követhetek el, hiszen a forrás megjelölése nélkül, kvázi ellopjuk más szellemi termékét, s azt hiszem, fordított esetben ez nekünk sem esne jól. 

Szerencsére, ahogy telt az idő, úgy "műveltem ki magam" a blogolással kapcsolatban és találtam olyan oldalakra, ahol felvilágosítottak, hogy bizony nem jó az, amit csinálok, s léteznek olyan weboldalak, ahol jó minőségű stock fotókat találhatunk, ráadásul teljesen ingyen, s még a forrást sem kell megjelölnünk. Ami feltűnt, hogy egy-egy kép több gyűjtő oldalon is megtalálható, valószínűleg egy helyről gyűjtik ők is a képeket, illetve egy-egy fotós több oldalra is feltölti a képeit :)

Ezek a képek a Creative Commons Zero (CC0) licensz alatt állnak, azaz bármilyen legális célra felhasználhatóak. Bárki szabadon szerkesztheti, terjesztheti anélkül, hogy engedélyt kelljen kérnie a kép tulajdonosától (ők önként lemondtak a szerzői jogukról). Minden olyen oldalon megtalálod a License menüpontot, ahol tájékozódhatsz az oldalon szereplő képek felhasználásáról, szerzői jogokról. 

Összegyűjtöttem nektek az én kedvenc stock fotós oldalaimat, ahonnan mostanában a bejegyzéseket illsuztrálom, s ahonnan az index képeket szerzem be, nézzetek szét ti is, hátha ti is találtok köztük igazi csemegéket :) 



Az oldalon több, mint 10.000 kép közül választhatunk, havonta legalább 1500 új kép kerül feltöltésre, szóval érdemes később is visszatérni böngészni. Ami nekem újdonság volt, hogy akár szín szerint is válogathatunk a képek között, pl. ha kiválasztjuk a kék színt, akkor ilyen képeket válogat nekünk össze az oldal. Szerintem zseniális :) 



A szokásos stock fotók mellett itt már igazi gyöngyszemekre is lelhetnek azok, akik az elvontabb képeket, beállításokat kedvelik. Itt is lehet kategóriák szerint keresni, hetente töltenek fel új képeket. 



Egyaránt találhatunk gyönyörű természetfotókat és művészien beállított életképeket is, mintha csak a Tumblr-ön böngésznénk, csak itt minden kép ingyenesen felhasználható :) 



Ide naponta kerülnek fel új képek, igaz én nem szoktam minden nap felnézni :) Itt is a szokásos jó minőségű stock fotókat találunk, bár én nem mindig találom meg itt a számításomat. Kulcsszavakkal érdemes keresni, használjuk a # jelet a szó előtt. Sok kép van fenn úgy, hogy többféle beállításban is megtalálható ugyanaz a kompozíció, mindig más részletet kiragadva.



A képek akár egy menő webmagazin oldalán is megállnák a helyüket, jó minőség, könnyű keresés, mi kell még? :)



Ennek az oldalnak már a logója is nagyon tetszik, úgy tűnik nekem bejönnek ezek a hipszteres dolgok, mégha magamat egyáltalán nem vallom annak :D Nem árulok el újdonságot, itt is gyönyörű, igényes stock fotók vannak fenn, ők naponta 2 új képet tesznek fel, s ha vannak kedvenc témáink, ingyenesen - egy gyors regisztrációt követően - miénk lehet egy egész csomag az ide tartozó képekből. Válasszuk ki a kedvenc képes csomagunkat a Photo Packs fülnél - nem kell megijedni, amikor egy árat kell a kis ablakban megadni, nyugodtan írjuk be, hogy 0, majd kattintsunk az I want this gombra. Ezután a felugró ablakba írjunk egy email címet majd a nevünket és a Pay gombra kattintva felugrik még egy kis fül, ott pedig kattintsunk a Download gombra. Ennyi, már töltődik is a kis csomagunk, tele gyönyörű, jó minőségű képpel.  

Ha valakinek még mindig nem lenne elég ennyi forrás, ajánlom Dóri bejegyzését is, ő is összegyűjtötte már korábban a kedvenc oldalait ;) 

+ Tipp

Néha előfordul, hogy megtetszik egy-egy kép, de épp nincs rá szükségem, ilyenkor jön jól egy plugin a Firefoxban (szerintem más böngészőbe is letölthető) és a Pinterest "házasítása". Ha hozzáadtuk ezt a plugint a böngészőnkhöz, megjelenik a böngésző vezérlőpaneljén, jobb oldalt egy kis piros szivecske, s ha arra rákattintunk, felugrik egy ablak, amin az összes olyan kép szerepel, ami az éppen megnyitott oldalon megtalálható. Így ezek közül kiválaszthatjuk, hogy melyik képet szeretnénk feltűzni a Pinterest táblánkra. 
De persze nem muszáj ezt használni, van egy másik alternatíva is :) Ha a stock fotós oldalon rámegyünk arra a képre, amit majd el szeretnénk menteni (feltűzni a Pinterestes táblánkra), jobb egérgombbal kattintsunk rá és a felnyíló menüből válasszuk ki a Share image for Pinterest menüpontot. Válasszuk ki, hogy melyik táblánkra szeretnénk elmenteni, adjuk hozzá és készen is vagyunk, innentől kezdve bármikor elérhető lesz, nem kell letölteni a gépre - így nem foglalja a helyet -, s akár egy titkos táblát is létrehozhatunk erre a célra. 

Bízom benne, hogy hasznos volt ez a bejegyzés és találtok ti is az ízléseteknek megfelelő, jogtiszta képet ;)

SZERK.: Egy kedves hozzászóló írta itt kommentben, hogy a royalty free kifejezés mit takar pontosan, vagyis ebben a posztban nem jól alkalmaztam ezt a kifejezést. Ezért elnézést kérek, köszönöm Mónika a helyre igazítást :) Bár Mónika szépen leírta nekem, hogy mit is jelent ez, gyorsan "begugliztam", s erre az oldalra bukkantam. Itt pontosan leírja, hogy mi is az a royalty free valójában. 
Száz szónak is egy a vége, azok az oldalak, amiket itt összegyűjtöttem simán csak free, azaz ingyenesen felhasználható képek gyűjtőoldalai. :) 
BTW a képet már nem cserélem le, emlékeztetve magam arra, hogy alaposabban nézzek utána mindennek, amit itt a blogon megosztok :D  

14 megjegyzés:

  1. Ez most aktuális és hasznos volt! Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, akkor pont jókor sikerült megírnom ;)

      Törlés
  2. Nagyon hasznos bejegyzés volt, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy hasznosnak találod :)

      Törlés
  3. Hasznos kis bejegyzés, alig várom, hogy hazaérjek és böngésszek egy kicsit a Pexelsen. :)

    http://youaremycupoftea.blog.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Pexels-t én is szeretem, főleg a szín szerinti keresést :D

      Törlés
  4. Munka kapcsán ismerkedtem meg ezekkel az oldalakkal. Nagyon jóóóók!! : )

    VálaszTörlés
  5. :)
    Köszi a linkeket, én a Pixabay-en szoktam szemezgetni, de itt is körül fogok nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sokáig én is csak ezt az oldalt ismertem és használtam, aztán rábukkantam ezekre és hát szerelem :))

      Törlés
  6. Dejó! Én nem ismertem eddig az összes általad ajánlott oldalt, de most szépen lementem őket is! :)

    VálaszTörlés
  7. Bocsi, hogy kiigazítalak, de a royalty free nem azonos a freevel. Fizetős, de egyszeri díj fejében korlátlan felhasználást tesz lehetővé (általában a megjelenés módja, példányszáma, a kép mérete határozza meg az árat a szimplán fizetős képeknél). A royalty free alapján vásárolt képet nem lehet továbbadni másnak, de a jogtulajdonos többször is eladhatja. Szóval ezek csak egyszerűen free oldalak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy szóltál, több oldalon is láttam így, de ezek szerint akkor teljesen helytelenül hívják ők is annak :) Természetesen javítom, még egyszer köszi az észrevételt :)

      Törlés