Bullet Journal - Plan with Me | Február

Orbán Szilvi | január 23, 2018

A blog Facebook oldalán szavazásra bocsátottam, hogy legyen-e egy flip through típusú bejegyzés a februári tervezőmről és csak igenlő válaszokat kaptam, úgyhogy a mai bejegyzésben meg is mutatom, hogy mit sikerült "alkotnom".

Megjegyzés: Flip through (átlapozós) bejegyzéseket a már elkészült és használt - vagy ha úgy tetszik, lejárt - oldalakról szoktak általában készíteni, így inkább ez most egy plan with me (tervezd meg velem) poszt lesz, hiszen még csak január vége van. A januárit nem mutattam még meg, de mivel vannak róla képek az Instagramon, nem szánok neki külön cikket, valamint amiket ebben a hónapban használtam, azokat használom februárban is (csak a színek másak), így nem marad le senki semmiről ;)

Nagyon szeretem másoknál nézegetni az ilyen típusú bejegyzéseket, videókat, nagyon inspirálóan hatnak rám és bár az enyém nem olyan szép, mint amiket a Pinteresten vagy a YouTube-on látni, de a lényeg a praktikum és hogy ezzel motiváljam magam (és esetleg másokat is) egész évben.
< Ha esetleg valaki még csak most tévedt ide (Hello! :)), ebben a bejegyzésben megmutattam, hogy milyen BuJo-m van, ebben pedig azt, hogy miket használok hozzá, a többi bullet journalos bejegyzés (az előbbiekkel együtt) pedig ezen a linken érhető el. >
Minden hónapot egy ilyen bevezető oldallal (amolyan Hello oldal) kezdek, nem szoktam túlcsicsázni (de csakis azért, mert nem tudok rajzolni... :D), csak egy kis havi naptár kap helyet az oldalon, plusz a hónap neve és kész. Február = farsang, fánk, így felhasználtam pár fánkos matricát is :)
A következő oldalakon a havi tervező kapott helyet, amit a hónap színének választott színnel dekorálok ki, ebben a hónapban kék színnel. Most ezt az 6x6-os elrendezést választottam, eddig 4x4-es volt, valamint a négyzetek között kihagytam egy kis helyet, de februárban más elrendezés mellett döntöttem. Színkódokkal jelölöm majd az eseményeket, teendőket, így nemcsak elkülönülnek majd egymástól, hanem egy kicsit színesebb is lesz a végeredmény. A négyzetekben van elég hely a teendőknek és az eseményeknek, de ha gondolom, még matricákkal is kidekorálhatom. Nem szoktam oldalra kigyűjteni a fontosabb eseményeket, a naptárban úgyis látszik, neg amúgy is ott a színkód.
Ebben a hónapban (mármint februárban) egy teljesen új habit tracker sémát próbáltam ki, amit Pinteresten láttam és megtetszett. DE! A hajam kihullott, mire elkészítettem, és valószínűleg ez volt az első és utolsó ilyen layout, mert sokkal tovább tartott elkészíteni, mint amiket eddig használtam, hiszen itt minden egyes pontnál végig ki kellett írnom a napokat (még jó, hogy február csak 28 napos...), azt hittem, hogy sosem végzek vele, viszont legalább jól néz ki :D
Egy másik tracker is helyet kapott a BuJo-ban, mégpedig a mood-, water-, és sleep tracker. Pinteresten láttam ezt a megoldást és nagyon megtetszett, szerintem jól mutat ez a diagramos kinézet és rajzolni is sokkal jobb, pláne ha szép színeket választ az ember :) Érdekes látni, hogy milyen magasságokat és mélységeket tudok megélni (akár egymást követő napokon is) egy hónapban. A hangulatokat szoktam néha variálni, elveszek belőle vagy hozzáadok valamit, attól függ, hogy a készítésekor milyen kedvem van. A hangulatnál a számoknak annyira nincs jelentőségük, a víznél az elfogyasztott folyadékmennyiséget (poharakban kifejezve), az alvásnál pedig az átaludt órák számát jelentik a hónap végére egy tök színes és menő diagramot kapunk. 
Már januárban elkezdtem felvezetni a havi menüt a bullet journalba, így legalább meglesznek egy helyen, jó lesz majd visszamenőlegesen inspirálódni belőlük. A havi tervező sablonját vettem alapul, jobb oldalt pedig bőven hagytam helyet a bevásárlólistának. Januárban elkövettem azt a hibát, hogy receptenként írtam fel az alapanyagokat, volt, hogy egy tétel többször is felkerült a listára, így hamar elfogyott a hely, ezért februárban már okosabb leszek és először összeírom a recepteket és egyben gyűjtöm ki a beszerzendő hozzávalókat. 
Szintén januárban vezettem be egy Rendelések oldalt, de egyelőre még csak próbálgatom, az is elképzelhető, hogy visszatérek egy korábbi sablonra, ahol tudom majd vezetni, hogy mikor mit rendeltem, mennyiért és kb. mikor érkezik meg.
Az idők folyamán sok tervezőt kipróbáltam már, mire megtaláltam azt, ami a nekem legmegfelelőbb. Bár nagyon tetszenek a napi tervezők, de velem nem történik annyi minden (és kalligrafikusan sem tudok írni), így bármennyire is tetszik, elvetettem és inkább megmaradtam a heti tervezőnél. Mivel nem kell sok helyre mennem egy nap, így ekkora hely is elég, ha pedig mégis üresen maradna, akkor sem tátong óriási lyuk a BuJo-ban, még jobban frusztrálva, hogy csak pazarlom a lapokat, a kézzel rajzolt vonalak pedig egy kis vidámságot visznek az egészbe, így nem lesz olyan merev a látvány :)
Eddig egy excel táblázatban vezettem (azaz hol vezettem, hol nem, de inkább nem) a havi számlákat, de jobbnak láttam, ha a BuJo-ba is beillesztem, hátha így naprakészebb leszek ezzel kapcsolatban, hiszen a journalomat minden nap kézbeveszem, lapozgatom. Megmaradtam a minimalista stílusnál, csak a kedvenc pasztell kiemelőmmel vittem bele egy kis színt.

Hát ennyi lett volna, remélem tetszett nektek ez a kis betekintő, ha gondoljátok, kommentben írjátok meg, hogy szeretnétek-e, hogy minden hónapban legyen ilyen bejegyzés :)

8 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szép a Bullet Journalod, és bár én a dekorálás híve vagyok, nagyon tetszik, hogy ilyen igényesen csinálod meg az oldalakat :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen, eltartott egy kis ideig, mire eljutottam idáig és megtaláltam azt a stílust, ami bevált és tetszik is :) Ha látnád, milyen volt az elején, haha :D :D

      Törlés
  2. Nekem nagyon tetszik. :) Elmentettem a bejegyzésed, van pár dolog amit szívesen megcsinálnék magamnak én is februárban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, és kíváncsi vagyok, mik azok, amiket meg szeretnél majd valósítani :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez a rovat, legyen minden hónapban! :) én is most kezdtem bujo-t vezetni, még alakulóban a stílusom, jól jön minden inspiráció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, hogy tetszik *.* majd kialakul a stílusod, nekem is hónapokba telt, mire megtaláltam ;) Ha megfogadsz egy tanácsot, csak óvatosan az inspirációkkal, mert néha nagyon frusztráló tud lenni, ha túl sok gyönyörűen illusztrált bujot nézeget az ember lánya ;)

      Törlés
  4. Szia! :)
    Nagyon gyakorlatiasak az oldalak, jók az ötletek! Lenne egy kérdésem: A klasszikus filcek (tehát nem tűfilc) nálad nem üt át? Pepcoban vettem egy csomagot, nekiakartam állni és észrevettem, hogy eléggé átütött a sima füzetlapon. Esetleg vastagabb lapú füzetet használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem szoktam használni filceket, ecsetfilcem van, amit még az ebayről rendeltem, valamint a Zebra Mildliner kiemelőit használom, ezek nem ütnek át a papíron :) Átltszani átlátszanak valamennyire (a képeken látszik, hogy mennyire), de nem ütnek át, mint a sima filcek. Egy Leuchtturm1917-es bullet journalom van, a sima filcek ezeken a lapokon is átütnek (legalábbis olvastam már ilyen panaszokat róla), épp ezért a fent említett írószereket használom, nekem ezek váltak be a legjobban :)

      Törlés