BODY kiállításon jártam

Orbán Szilvi | február 23, 2018

Általános iskolában, biológia órán a kedvenc témaköröm az anatómia volt, rettentően érdekelt az emberi test felépítése, működése és ez az érdeklődésem a mai napig megmaradt. Éppen ezért nagyon izgatottá váltam, amikor megláttam, hogy a BODY kiállítás ismét Budapestre érkezik, s egyből tudtam, hogy el kell mennem megnézni, kerül, amibe kerül.

Végül egy szuper kis családi kiruccanás lett belőle, ugyanis hugomék, anya és apa is velünk tartottak - illetve mi tartottunk velük, hiszen nekik hamarabb megvolt már a jegyük -, amit én és hugom biztos, hogy nagyon élveztünk, apáról nem tudok nyilatkozni, Ő-nek és Leventének már nem tetszett annyira, legalábbis, ahogy elnéztem őket :) 

Az biztos, hogy ez a kiállítás hatással lesz az emberre. Ki így, ki úgy reagál rá, van, akinek felfordul a gyomra tőle - hiszen mégiscsak valaha élő emberek preparációi vannak kiállítva - van, akit rettentően nyomaszt és van, aki csillogó és érdeklődő szemmel sétál teremről teremre és falja az információkat. Én ez utóbbi kategóriába tartoztam, de voltak olyan részek, amik engem is megviseltek, mert bár nincs gyerekem, de a születés termét még én is igyekeztem gyorsan megnézni és kimenni onnan. A gyerek téma amúgy is érzékenyen érinti a legtöbb embert, és itt bizony halott magzatokkal mutatták be a pár mm-estől az épp csak pár perce született babáig. Ide csak az menjen be - a terem egyébként kikerülhető és táblával jelzik -, akit nem érint annyira érzékenyen ez a téma, illetve beleillik a tanulmányaiba. 

A kiállítás egy pincehelyiségben van, és különböző termekben, és kategóriában ismerhetjük meg az emberi testet, külön terem foglalkozik a vázrendszerrel, egy másik az izomrendszerrel, szintén egy másik az emésztőrendszerrel, és egy az érrendszerrel (én ezen csodálkoztam el egyébként a legjobban, a mai napig nem értem, hogy hogyan tudták annyira lebontani az emberi testet, hogy csak az érhálózat maradjon épségben), szóval alaposan körbejárhatjuk, hogy hogyan is épül fel a testünk, átfogó képet kaunk a működéséről is. Az orvosi egyetem medikái is jelen vannak, és aki szeretne, nyugodtan kérdezhet tőlük bármit, szívesen válaszolnak és tartanak kiselőadásokat.

A kiállítás felhívja a figyelmet az egészséges életmódra is, ám egészen elrettentő módon teszi ezt, ugyanis megtekinthetjük, hogy hogyan néz ki egy dohányos ember tüdeje (egy vitrinnel arrébb látható összehasonlításképpen egy egészséges tüdő is), és bár nem hiszem, hogy ezek látványától azonnal mindenki leteszi a cigit, de biztos lesznek olyanok, akikre hatással lesz és rálépnek egy egészségesebb útra. 

A kiállítás gyakorlatilag a Bulinegyed közepén (alig hallottunk magyar párbeszédeket, szinte csak külföldiek jöttek szembe), a Király utca 26. szám alatt van, könnyen megközelíthető az egyik oldalon a Deák térről (ehhez van a legközelebb), a másikon pedig a Teréz körútról. A belépőjegyek aszerint változnak, hogy hétköznap vagy hétvégén megyünk, hétköznap olcsóbb, mi hétvégén mentünk, így 4400 Ft-ba került. A jegyen szerepel egy idősáv is, ami a belépés idejét jelenti, de ha hamarabb állunk be a sorba (legalábbis nálunk hosszú sor kígyózott az utcán), akkor bemehetünk hamarabb is. A beengedés úgy zajlik, hogy ha kijön 3 ember, akkor 3 bemehet, ha 4 ki, akkor 4 be és így tovább, a jegyen szereplő időpontot senki nem nézte, csak azt, hogy legyen jegye az embernek. A helyszínen is lehet jegyet venni, úgyhogy ne tántorítson el senkit sem, ha a neten már nem talál jegyet egy adott idősávba.

A beléptetés nagyon profi, van ruhatár is (ami 200 Ft/kabát), amit elvileg kötelező lenne használni, de láttunk olyanokat, akik simán bementek kabáttal és táskával is. Amit nagyon sajnálok az az, hogy nem lehetett fényképeket és videófelvételeket készíteni, ezért igyekeztem alaposan szemügyre venni mindent, hogy alaposan megragadjon az emlékezetemben :)

Végezetül kedvcsinálónak berakok egy videót, ami nekem csak mégjobban meghozta a kedvem a kiállításhoz, kommentben írjátok meg, hogy ti voltatok-e már, vagy tervezitek-e, hogy megnézitek.

2 megjegyzés:

  1. Lányom megy majd a sulival. Köszi a sok hasznos gyakorlati infót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, hogy mit szól hozzá :) Szívesen, gondoltam jól jöhetnek az ilyen típusú infók is a bejegyzésben.

      Törlés