Megérkezett! | Zöldbolt.hu rendelés

Orbán Szilvi | szeptember 14, 2018
Ebben a posztban megmutattam nektek, hogy mik várakoznak a kosaramban a Zöldbolt.hu oldalán, most pedig már végre "élőben" is megmutathatom nektek. Szeretek tőlük rendelni, mert már egy munkanap után megérkezik a csomag, a csomagolás pedig teljesen korrekt, nincs tele műanyag és egyéb más kitöltő anyaggal, az enyémben csak 2 újságpapír volt összegyűrve (igaz a termékek szinte teljesen kitöltötték a dobozt, így nem volt szükség plusz védelemre) és szerintem egy környezetbarát termékeket áruló webshopnál ez a minimum :)
Ahogy majd láthatjátok, egy kicsit átvariáltam a kosár tartalmát, volt, amit kivettem és mást tettem be, ugyanis fizetés előtt még átgondoltam egy kicsit a rendelést. Először 1 kg-t rendeltem mindegyik tisztítószerből, de végül megfeleztem, mert hátha ismét nem válik be és nem szerettem volna, ha a nyakamon marad.
Amióta láttam Rita méhviaszos csomagolókendőkről szóló videóját, azóta szeretném én is kipróbálni. Vissza is kértem a kölcsönbeadott kis hobbivarrógépemet, és rendeltem méhviaszt, hamarosan pedig el is kezdek ilyen csomagolókat gyártani. Többféle megoldást láttam már a neten, lehet, hogy egyet-kettőt kipróbálok és meglátom, hogy melyik válik be a leginkább. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e majd, és hogy mennyire válnak majd be. 
Nem is emlékeztem rá, hogy rendeltem szódabikarbónát is, hiszen arra nem is volt szükség, van még a kamrában pár tasak belőle. Na mindegy, nem kér enni és a minőségét is korlátlan ideig megőrzi :)
Egy kicsit hülye voltam, mert mosószódát nem rendeltem a folttisztító só mellé, így lehet, hogy önmagában nem lesz annyira hatékony, de nagyon bízom benne, hogy a fehér pólóim nem fognak beszürkülni egy idő után. Az a kendő, amit most használok, jól végzi a munkáját, viszont az ára miatt (no meg a sok káros anyag, ami benne van) jó lenne egy olcsóbb és környezetbarátabb alternatívára lecserélni. 
100%-ig biztos vagyok abban, hogy a citromsavval nem lesz semmi gond, hiszen azt már sokszor használtam vízkőoldásra, és mindig bevált, szóval ez az egyetlen biztos pont a rendelésben. Az utóbbi időben elég sokszor használom a DG kávéfőzőmet, és nagyon nem szeretném, ha a vízkő miatt tönkremenne, viszont az ecet szagát nem nagyon tudom elviselni, a Dm-es vízkőoldót pedig - mint mondottam volt - drágának tartom ahhoz képest, hogy abban is csak citromsav van... 
Na igen, a kutyakaki gyűjtő papírtasak... Ahogyan azt sejtettem, ez lesz a legnagyobb kérdőjel ebben az egész rendelésben. Még most sem tudom, hogy mit kezdjek vele - azon felül, ami miatt megvettem -, ugyanis nem számítottam rá, hogy ekkora lesz és arra sem, hogy a lapát, ami benne van, akkora, és olyan kemény, hogy nem tudom kisebb méretre összehajtani a tasakot, ami által könnyebben hordozható lenne. Mert míg a nylonzacsi elfért a nadrágzsebemben, addig ezt sehova nem tudom eltenni, táskát meg nem szoktam és nem is nagyon szeretnék magammal vinni a sétákra. Nem akarok a műanyag mellett kampányolni, de azzal klasszisokkal könnyebb összeszedni, mint ezzel a tasakkal, hiszen abba beledugom a kezem, megfogom a kutyagumit, majd kifordítom és gyors mozdulattal összekötöm. Persze ezt most csak kezdeti nyűgként élem meg és elképzelhető, hogy ha belejövök a használatába már csak nevetni tudok saját magamon, de most még csalódás...
[Kiegészítés: épp tegnap olvastam egy cikket, amiben megemlítették ezt a zacsit, de sajnos az olyan részletekre, amik pl. engem aggasztanak vele kapcsolatban, nem tértek ki.]
Ez is egy kérdőjel a számomra, de valószínűleg csak jobban utána kell(ett volna) olvasnom, ugyanis a Hulladékmentes oldalon pont mostanában olvastam egy cikket arról, hogy mely anyagoktól kell(ene) megszabadulni, ha oda szeretnénk figyelni a környezetvédelemre. A listán szerepelt az SLS is (és még sok más is), ami azért fontos, mert megrendeltem ezt az AHIMSA mosogatószert, mondván, hogy a címkén az áll, hogy biológiailag könnyen lebomló, környezetkímélő mosogatószer. De az összetevők listáján ott "díszeleg" az SLS is többek között. Így most egy kicsit elbizonytalanodtam, ha esetleg valaki tudja, hogy ez most jó-e vagy sem, kommentben írja meg nekem, oszlassa el ezt a ködöt :)

[Szerk: végül a Zöldbolt oldalán megtaláltam a hiányzó infót ezzel kapcsolatban. Ebben a mosogatószerben nem SLS (Sodium Lauryl Sulfate) van, hanem SLES (Sodium Laureth Sulfate), amely egy gyengédebb összetevő, mint az SLS. Engem teljesen megzavarnak ezek, azt hiszem jobban oda kell figyelnem az INCI-re, és/vagy nem csak érintőlegesen végigszaladni rajta... ]
Igaz nemrég vettem a Dm-ben mosogatószivacsot, most mégis rendeltem egy ilyen luffa szivacsot is. Még nem próbáltam ki, de Rita említette egy videójában, hogy ő is használ luffát mosogatáshoz és bevált neki, így én is bátorkodtam rendelni egy darabot, hiszen ez sokkal környezetbarátabb, mint a többi szivacs, ha úgy érezzük, hogy elhasználódott már - és van komosztálónk - komposztálhatjuk, ugyanis 100%-ban teljesen lebomlik.

A matricákat benne hagytam a kosárban, már csak üvegeket kell vennem, amikben majd tárolhatom a tisztítószereket. Használhatnék befőttes üveget is erre a célra, de jobban tetszik, ha szép üvegben vannak. 

Végül nem vettem meg a füzetet, mert bármennyire is imádom a füzeteket és bármennyire is szépek ezek a Pigna noteszek, mégis úgy döntöttem, hogy nem kell. Van itthon már pár füzet, először azokat szeretném elhasználni - ha már zero waste - és majd csak ezután beszerezni egy-egy szép noteszt.

Ti milyen környezetkímélő dolgokat használtok a háztartásban? Mi a véleményetek a zero waste életmódról? 

8 megjegyzés:

  1. Várom a beszámolót a méhviaszos csomagolóról. Ahimsa mosogatószert én is használtam, a kérdésere nem tudom a választ, de mosogatni jó vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ígérem, lesz róla beszámoló ;) Én már utánanéztem, és nincs gond vele, tényleg környezetbarát, és ha valóban olyan szuper, mint mondják, akkor egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem. Még van egy kevés a korábbi, drogériás mosogatószerből, azt elhasználom, majd jöhet ez az AHIMSA.

      Törlés
  2. Kíváncsi vagyok, hogy a papírtasak mennyire fog beválni, mert én is épp a műanyag változatra keresek valami praktikus alternatívát.
    Fehér ruhák terén szerintem a mosószóda verhetetlen, bár sok helyen olvastam, hogy hosszútávon ettől is szürkül a ruha, de én nem tapasztaltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra én is kíváncsi vagyok, hogy hogy fog beválni, hétvégén felavatjuk, ha másnem Instagramon lesz róla kép :D
      A házi mosószerben volt mosószóda is és szódabikarbóna is, mégis szürkültek a ruhák, de valószínűleg a vízkő is közrejátszik.

      Törlés
  3. A folttisztító só (na-perkarbonát)nekem így vált be fehér ruhákhoz: Jó meleg vízben egy éjszakára beáztatni, utána kimosni a szokásos mosószerrel. Ha szükséges az áztatást lehet ismételni. Használom színesekhez is, turis ruha csakis ilyen áztatás után kerülhet nálam a mosógépbe a többi cucc közé. Nem, nem szedi ki a színeket, csak a felesleges festéket. Mindent használok, amit itt mutattál, kivéve a méhviaszt. Termelőtől várom az árát, gyertyákat és uzsonnás kendőket szeretnék én is csinálni belőle. Mosogatószerem: Babylove babafürdető (az 1 l-es változat) + ecet+teafaolaj+víz keveréke. Évek óta használom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippeket, én a mosógépbe, a ruhákhoz szándékoztam adni a folttisztító sót, de akkor inkább beáztatom majd őket :) Ezek szerint a kutyakaki gyűjtő zacsit is használod, neked az mennyire vált be? Mennyire macerás? Nekem nagyon furi, hogy babafürdetőt használjak mosogatáshoz, hiába gyengéd, nekem olyan, mintha tusfürdővel mosogatnék, de köszönöm, hogy megosztottad velem :)

      Törlés
  4. "Ami viszont aggasztó, hogy az irritáló nátrium lauril-szulfátot (SLS) kiváltó anyagként megjelent nátrium-laureth-szulfát (SLES) és ammónium-lauril-szulfát (ALES) felületaktív anyagokat tartalmazó kozmetikai szerek jelentős része tartalmaz 1,4 dioxán szennyeződést.
    Az 1,4 dioxane a lehetséges rákkeltő hatás mellett irritálhatja a bőrt, a szemet, és összefüggésbe hozták fejlődési és reproduktív rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal."
    - https://tudatosvasarlo.hu/cikk/tisztalkodoszerek-kockazatai-natrium-coco-szulfat-vagy-natrium-lauril-szulfat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, pont emiatt bizonytalanodik el az ember :/ Aki nem ért hozzá (mint pl. én), az nehezen igazodik el a sok cikk között, nem tudja eldönteni, hogy melyik jó, melyik nem. Köszönöm a linket, ennek segítségével azért már egy kicsit okosabb lettem. Igazából a tisztítószereknél nem gond az SLES, hiszen nem marad huzamosabb ideig a bőrön, viszont azt nem tudtam meg, hogy a környezetre milyen hatást gyakorolnak ezek a szerek, pedig ez is fontos lenne.

      Törlés