Mankóim a menütervezésben, avagy ezekből főzök én

Orbán Szilvi | június 11, 2019
 
Emlékszem, amikor elköltöztem otthonról, már nem számíthattam anya finom fogásaira (viszont milyen jól esik anya főztje, amikor hazalátogatok, nyammmm), rádöbbentem, hogy onnantól kezdve nekem kell v a l a m i t letenni az asztalra és hát mit szépítsem, betojtam :D Finoman szólva sem vagyok egy nagy tehetség a konyhában, nincs meg az a képességem, hogy felcsapom a kamra,- és a hűtőajtót, majd az ott található alapanyagokból rittyentek egy háromfogásos ebédet/vacsorát. Irigylem azokat, akik eme képesség birtokában vannak, nekik valószínűleg nem jelent akkora kihívást a főzés.

Viszont az még nekem is megy, hogy receptből bármit elkészítek, így amire mindenképp szükségem volt, amikor elköltöztem: legalább egy szakácskönyv.
Anya a kirepülésem előtt vett nekem egy szakácskönyvet, mégpedig Pelle Józsefné szakácskönyvét, annak idején, anya is tőle (vagyis a könyvéből) tanult főzni. Nekem is sokat segített az elején, elég sok ételt ebből a könyvből tanultam meg elkészíteni.
Még a költözés előtt beszereztem Ő-vel egy noteszt, amibe elkezdtem beírogatni anya egyik (a sok közül) receptes könyvéből (Kati mama szakácskönyve) a kedvenc ételeimnek a receptjét. Meglátszik, hogy sokszor használtam és bizony a kedvenc receptek szó szerint kikoptak belőle, a brassóié konkrétan már nem is látszik, de nem is baj, már tudom fejből :D 
 
Az idők folyamán kerültek bele további receptek (olyanok, amiket valahol találtam, beváltak, és a kedvenceink lettek), s miután betelt, be kellett szereznem egy másik noteszt, mert szerintem minden háztartásban lennie kell legalább e g y  kézzel írt receptes füzetnek. 
 
Ezt a Jyskben vettem, volt belőle zöld és fekete is, ezeket blogos füzetnek fogtam be. Ebbe már lusta módon ragasztottam is recepteket, minden olyat, ami jól hangzott (van, amit még azóta sem próbáltunk ki), de még mindig van hely benne az újabb főzni-, sütnivalóknak.

Jó pár évig ezekből (na meg a netről) főztem, mígnem az egyik évben, karácsonyra Fördős Zé szakácskönyvét (Fördős Zé a konyhában) kértem ajándékba és biztosan jó kislány lehettem, mert bizony be is került a fa alá :)
Emlékszem, milyen áhítattal lapozgattam, hiszen ez volt az első színes szakácskönyvem, ráadásul Zé nagy kedvencem volt már a Konyhafőnök első évada óta. 
A kedvenc receptem tőle a lassan készült omlós oldalas, amivel elsőre nagy sikert arattam, csak ne készülne olyan lassan, ráadásul olyan hozzávalókat is be kellett szerezni, amiket még sosem használtam (pl. szójaszósz,  Worcester szósz, juharszirup, stb.). Azt hiszem, elsőre sikerült beleválasztanom, ez pont egy olyan étel, amihez már reggel hozzá kell fogni, ha azt szeretnénk, hogy délben az asztalra kerüljön. Cserébe viszont e s z m é l e t l e n finom, puha, szaftos és omlós, és az íze, nyaaammm, már attól összefolyik a nyál a számban, hogy írok róla :D
A későbbi években sikerült beszereznem még néhány Zé-s szakácskönyvet, amik szinte minden menütervezésnél előkerülnek, a 83 kedvenc magyar receptem c. könyvben például elég sokat bejelöltem, tele van a kedvenc kajáinkkal és mivel szeretem a Zé-féle ízvilágot, így vannak olyan ételek, amiket már csakis az ő útmutatója alapján készítek el. 
 
A Megúszós kajákba is rengeteg könyvjelzőt ragasztottam már be, ebben vannak olyanok, amiket csak magamnak - ugyanis Ő nem szereti a sajtot, ezek pedig isteni sajtosak -, és vannak, amik mindkettőnknek tetszettek. Mindhárom könyben nagyon szépek a képek, az ételek elnevezése pedig nagyon vicces, a kedvencünk a piripiri pipicici, ami egy nagyon egyszerű és finom fogás, sokszor elkészítettük már.
 
Meglátszik, hogy akkoriban imádtam a Konyhafőnököt, ugyanis szemet vetettem egy másik receptkönyvre is, mégpedig Bernáth Józsefére (Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren), amiben szintén gyönyörű képek alapján készíthetjük el a legalapabb fogásokat. Ebből a könyvből a gofrit próbáltuk ki, és azóta is ezt a receptet használjuk, annyira bevált. 
 
A második könyve (Legyél te is a konyhád mestere) már sajnos nem annyira vált be nekünk, ebből a könyvből még nem készítettem el semmit. Ebben megszokott, magyar ételek vannak egy kicsit magasabb szintre emelve, hogy még egy átlagos háziasszony is mesterszakácsnak érezze magát :) Bernáth József igyekezett odafigyelni arra, hogy szezonális alapanyagokat használjon, minden hónapra jut egy előétel, egy főétel és egy desszert. Ebben is szépen megkomponált és igényes fényképek kaptak helyet, jól esik átlapozgatni, már csak rá kellene szánnom magam, hogy ki is próbáljak egyet-kettőt belőle :D 
 
Két Lidl szakácskönyv is szerepel a polcomon, mindkettőt anyáéktól kaptam, anya mindig nagyon lelkesen gyűjtögeti a pontokat, így sikerült hozzájutnia ehhez a kettőhöz :) 
Mautner Zsófi és Széll Tamás közös "gyermeke" mindkét könyv, sajnos ezeket sem forgatom olyan sűrűn, mint az indokolt lenne, de valószínűleg ez az én szűklátókörűségem, és bátortalanságom miatt van, már a fogások elnevezései is megijesztenek, ráadásul tele vannak olyan hozzávalókkal, amiket nem használunk. Eddig egy receptet próbáltam ki - kiterített csirke paprikás-joghurtos pácban, uborkasalátával -, és az nagyon ízlett mindkettőnknek, igaz én nem terítettem ki a csirkét, hanem alsó-és felsőcombot vettem, és azokat pácoltam be. 
Ami a Hazai ízutazás c. könyvben nagyon hasznos az az, hogy minden egyes étel mellé ajánlanak bort is, hatalmas segítséget nyújtva az olyan amatőröknek, mint pl. mi, akik sosem tudják, hogy milyen bor illik egy-egy fogáshoz és csak állnak tétován a borospalackokkal teli polcok előtt. 
 
Az utolsó könyv, amit meg szeretnék mutatni, az egy kicsit másabb, mint az eddigiek, ugyanis az oldalak három részre vannak felosztva (mindegyik részben 22 előétel, 22 főétel és 22 desszert található), így magunk állíthatjuk össze a háromfogásos menüsort. 
Kifejezetten a télre specializálódott, de ahogy végignéztem, az év bármelyik szakaszában elkészíthetjük a fogásokat, amik között vannak tipikusan magyar ételek, de akár az ázsiai konyha szerelmesesi is találhatnak maguknak valami finomságot. 

Íme ezek lettek volna azok a szakácskönyvek, amik a konyhámban megtalálhatóak, de félő, hogy még bővülni fog ez a létszám :D 

Ti szerettek szakácskönyvből főzni? Mi a kedvencetek? Miből tanultatok meg főzni? Nektek mennyire számít egy szakácskönyv kinézete, vagy hogy ki írta?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése