Újév - Új év

Orbán Szilvi | január 03, 2013
Már 3 nap el is telt 2013-ból, hogy repül az idő :) Ez azt jelenti, hogy 3 napja írtam utoljára, amit szégyellek is egy kicsit, hiszen a legtöbb blogger már réges rég aktív. Én idáig a Karácsony és a Szilveszter hatása alatt voltam (annak ellenére, hogy nem voltunk sehol sem), ma tértem magamhoz. A Szilveszter eltelt, egyáltalán nem bántuk meg, hogy nem mentünk fel a belvárosba, azt hallottuk, nagyon gagyi volt. Hiába, Kovács Áronék értettek a show csináláshoz ♥ ( a 2009-2010-es évzáró buli fantörpikus volt).
Éjfélkor Skype-on koccintottunk a családdal - érdekes volt, de még így is meghatódtam - s együtt kezdtünk bele egy új évbe. Így mégiscsak jobb volt, ha már egyszer távol vagyunk egymástól :(
31-én kétféle szilveszteri malacot sütöttem (nem a húsos malacra gondolok, hanem a süti félére), az egyik csak nekem készült, mivel sajttal volt megtöltve, a másik pedig Ő-nek, ragaszkodott hozzá, hogy azt süssem meg, amit egyszer anya sütött szilveszterre. El is kértem anyától a receptet és szerencsére sikerült is elkészíteni, kelt tésztám még nem sikerült ennyire jól :) ♥

A töltött malackák receptjét itt találtam, a kelt tésztás malacokét begépelem, mert úgy kaptam én is :)

Szerencsemalacok (nemcsak Szilveszterre)

Hozzávalók a tésztához
75 dkg liszt
2 dl langyos tej
15 dkg cukor
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
15 dkg Rama margarin vagy vaj
3 tojás

A sütéshez és a díszítéshez
10 dkg mazsola
1 tojássárgája
0,5 dl tej

A lisztet egy tálba szórjuk és az öklünkkel egy mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kevés cukorral felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, a többi cukrot, az olvasztott margarint és a 3 tojást. Addig gyúrjuk (én mixerrel dagasztottam), míg könnyű kelt tészta lesz belőle, amit lisztezett gyúrólapon cipó alakúra formázunk, letakarjuk és hagyjuk, hagy keljen a kétszeresére (kb. 40 perc).

Ezután egy bonyolult leírás következett a malacpofák elkészítéséről. No, én ezt leegyszerűsítettem. Fogtam egy vázát (még egyszer karácsonyra kaptam anyáéktól, piros műanyag, kb. 12 cm átmérőjű volt a szájánál) és elkezdtem azzal kiszaggatni a malacok fejét. Majd fogtam egy snapszos poharat, azzal pedig kiszaggattam az orrukat. Bekentem a malacfejeket a tejes, tojássárgájás cuccal, majd rátettem az orrokat, és azt is bekentem. A maradék tésztából elkészítettem a füleket (vagy legalábbis ahhoz hasonlókat), majd Ő szépen hozzányomkodta a fejekhez, majd ezeket is lekentem tojással. Hurkapálcával csináltam lyukakat az orrokon, Ő pedig mazsolákat tett a szemek helyére.

Ezekkel a méretekkel 14 db malacpofa lett. Persze ettől el lehet térni, lehet fánkszaggatót is használni vagy bögrét, poharat, kinek mi van otthon :))

A recept azt is írja, hogy kis papírcetlikre lehet jókívánságokat írni az újévre vonatkozóan (persze nem mérgező tintával írva) és el lehet rejteni az orr alatt. Mi ezt most idén kihagytuk, de az anya cetlijei még mindig meg vannak, eltettük emlékbe ♥ .

Előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ezt a fajta tésztát máshoz is nyugodtan fel lehet használni, nem feltétlenül csak szilveszterkor (ezért is bátorkodtam most bepötyögni) :)

Jó sütögetést!

(Másnap is nagyon finom, én vaníliás tejbe mártogatva ezt reggeliztem :))

2 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon helyesek ezek a malackák, és biztosan finomak is. El is teszem magamnak a receptet, köszi.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finomak voltak, ezt az is bizonyítja, hogy a sonkás-sajtos töltött kucuk már 10 perccel a sütés után elfogytak, a kelt tésztásból pedig tegnap fogyott el az utolsó :)
      Jó étvágyat hozzá, majd ha elkészíted őket! :)

      Törlés