Mosógép és mosás - ahogy én csinálom

Orbán Szilvi | június 25, 2013
Egy kedves olvasó kérdezte, hogy nekem milyen van, mert neki elromlott a régi és mivel ő is panelben lakik, kíváncsi rá, hogy nekem milyen vált be.

Amikor összeköltöztünk, az első háztartási gép amit beszereztünk, az a mosógép és a hűtő volt. Mert bár hűtő az volt, de az a jó régi Lehel, ami zabálja az áramot és biza hangos is volt. A hűtőnk egy Zanussi kombi, 3 fagyasztó fiókkal. Mivel ketten vagyunk, ez a méret tökéletesen megfelel, sokszor még nagy is (pláne, amikor üres a hűtő...)


Igazából egyáltalán nem néztünk utána a mosógépnek, hogy milyen érné meg, milyen programok legyenek rajta, stb. Bevallom, elképzelésem sem volt, hogy egyáltalán milyen program mire való, melyik a legjobb, nekem csak az számított, hogy tudjon mosni :) Ezért elsősorban a méret volt a lényeg, hogy beférjen az icipici panel fürdőbe, na meg az ár sem volt elhanyagolható szempont. Végül egy Whirlpool felültöltős mosógépnél döntöttünk - pedig nekem az elöltöltősek tetszenek, de azt egyszerűen nem tudtuk volna megoldani - anno 75.000 Ft-ba került. 1000 fordulatos a centrifugája, a legalacsonyabb és leggyorsabb program a 30 perces, ami 30 fokon mos. Ha nem koszosak a ruhák, akkor ezt használom :)


Eddig semmi panasz nincs rá, igaz néha jelez, hogy el van tömődve a szűrő. Olyankor szétszedjük a szűrőt, de semmit sem találunk benne, ami miatt a dugulás lenne. Ezért már csak annyit teszek, ha ilyen van, hogy átugrom az öblítés szakaszt és áttekerem centrifugára és szivattyúzásra. Nem halnak bele a ruhák (meg mi sem), ha nincsenek öblítve. Minden mosás után nyitva hagyom a tetejét, hogy szépen kiszáradjon, ne büdösödjön be.

Havonta szoktam egy főzőmosással egybekötött vízkőoldást végezni a mosógéppel. Ilyenkor egy egész flakon 10 vagy 15%-os ecetet - attól függ, hogy éppen mi van itthon - beleöntök a dobba, majd elindítok egy 95 fokos főzőmosást. Ez egy 2 órás program, amit félúton lekapcsolok (kihúzom a konnektorból anélkül, hogy kikapcsolnám), és egy éjszakán át benne hagyom a gépben. Másnap ugyanonnan folytatom, ahol abbahagyta. Amikor végez, az adagolókat veszem kezelésbe, szépen le lehet pattintani tetőről. Mosószódás vízbe beáztatom, majd ecetes-mosogatószeres tisztítóval jól befújom, s hagyom állni. Ezután egy fogkefével alaposan átsikálom (az öblítős része a legmacerásabb, arra sajna nem találtam megfelelő eszközt, aki tud valamit, az írja meg nekem :)), majd leöblítem és készen is vagyok vele.


Mosni tavaly október óta házi mosószerrel (1.) mosok, ami nagyon bevált szerencsére. Már rengeteg pénzt megspóroltunk vele, hiszen egy 4 literes bolti folyékony mosószer 1 vagy 2 hónapig volt elegendő, az ára meg a csillagokban. A házi mosószer sem tart tovább, viszont havonta csak egy mosószappant kell hozzá vennem, ami 199 Ft. Szódabikarbóna, mosószóda pedig mindig van itthon.
Vannak, akik a dobba öntik a mosószert (vagy a csukott dobra), én egy adagolóban szoktam a ruhákhoz tenni, amit még a Persilhez adtak. Beleöntöm a szert és beteszem a dobba a ruhák közé. Ha valaki mosószódát használ, az is nyugodtan beszórhatja.  Nemrég azonban a fórumon felvilágosítottak, hogy a mosószódát fel kell oldani vízben és úgy a ruhákhoz adni, mert akkor nem maradnak fehér foltosak a ruhák.
Öblítőnek pedig ecetet (2.) szoktam használni, hol illóolajjal (3.), hol pedig mosóparfümmel (4.) illatosítva. Az ecetet egy mérőpohárba öntöm, pont annyit, amennyi kell a gépbe, s ahhoz adom az illatosítót, majd jól elkeverem és úgy öntöm a tartályba.
Mivel nem sok ruhánk van, s azok sem kényesek, általában csak a fehérneműket mosom külön, 60 fokon. A törölközőket és konyharuhákat meg szoktam várni, hogy egy adag összegyűljön, mert azokat 95 fokon szoktam mosni. A sima ruhákat együtt mosom, ha tudom, hogy van köztük olyan, ami fog, akkor teszek be 1-2 színfogó kendőt, hogy ne legyenek balesetek :)

1 darab szárítónk van, plusz a fregoli a fürdőben, ezekre szoktam teregetni, a bugyiknak-zokniknak csipeszes szárítót vettünk. Télen a vastagabb ruhák a fürdőben lógnak, mivel a kád alatt van a fűtőcső (minden tusolásnál áldom azt az embert, aki ezt kitalálta), s a felszálló meleg levegő miatt gyorsabban száradnak. Ha többen lennénk, valószínűleg több helyre és szárítóra lenne szükségünk, otthon volt, hogy az ajtókon is lepedők meg ágyneműk lógtak :) de egyelőre ez bőven megfelel nekünk.

Nektek milyen gépetek van? Volt valami fontos szempont, ami alapján választottatok? Mivel és hogyan mostok?

7 megjegyzés:

  1. Válasz helyett, inkább gyorsan kérdeznék, ha nem gond :) Már korábban akartam, de most ez a bejegyzés kapóra jött. Szóval: a mosószappan érzékeny bőrűeknek sem okoz problémát? Van erre valami tapasztalata akárkinek? Szeretnék én is átállni házi mosószerre, de kicsit parázok a váltás miatt, érzékeny a bőröm, meg a kislányomé is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akitől ez a recept származik 4 gyermekes anyuka, ő is ezzel mos, úgyhogy szerintem nyugodtan lehet használni :)

      Törlés
    2. Köszi, ki fogom próbálni, mert sokat spórolhatnék vele. :)

      Törlés
  2. Az első mosógépünket tavaly vettük, és a méret volt nálunk is a fő döntő. A konyhapult alatt volt a lefolyó kialakítás, meg a hely, így elöltöltős mosógépet vettünk. Nekünk indesitünk van,és fontos volt az is, hogy jó sok ruhát belepakolhassak. Így egy olyan indesit gépünk lett amibe 7kg ruha is belefér. 1400 centriz, de ez csak bónusz volt, a 7kg ruhához nem pedig feltétel. Elégedett vagyok vele, bár az üzletekben az eladók nagyon szeretnek azzal riogatni, hogy "az indesiteknél nagy a meghibásodások száma" bla.. bla... Aztán az egyik ismerősöm aki ilyen helyen dolgozik felvilágosított, hogy 3x annyit adnak el indesit márkából, mint mondjuk Bosch mosógépből (ránk azt akarták tukmálni és egy vagyon volt az a gép) szóval amiből több kerül eladásra ott persze hogy több hiba is jön elő, ugyan ez lenne ha Boschból adnának el sokat. A mosásról meg húhh, rengeteget tudnék mesélni. :D De röviden: kevés, alig koszos holminál én is 30 perces 30fokos mosást használok, egyébként meg 40 fokon mosok szinte minden mást kivéve a törcsiket meg a konyharuhákat, ezeket 60fokon. Ezeknél mindig megvárom míg összegyűlik egy nagyobb adag. Most a törölközőket is elkezdem szépen lassan sima fehérekre lecserélni, hogy tudjak magasabb hőfokon is mosni, meg nem kell tartani akkor a kifakulástól. Egyébként nekünk sincsenek kényes ruháink max 1-2 pulóver, vékony kabátka.. de én inkább a természetes anyagokat kedvelem, a műszálat kerülöm. Mosószert most egyenlőre vennem kellett, de egy ideje házi mosószert használok amit saját magam készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor elmentünk mosógépet venni (annyira izgalmas volt, teljesen be voltam zsongva :D), a bőség zavara fogadott bennünket. Bosch, Candy, Whirlpool,Indesit, Hajdú, stb. Leszűkítettük a kört a felültöltősökre, mert a fürdőbe csak olyan fér be. Utána az ár jött és végül úgy kötöttünk ki a mostaninál. Akkor még az 1000 fordulat nagyon jónak számított, azóta vannak jobbak is, kb. ugyanannyiért...de teljes mértékben meg vagyok eddig vele elégedve :)

      Törlés
  3. Szinte ugyanilyen gépünk van! Whirlpool, felültöltős, hasonló elvárásokkal vettük: férjen be a fürdőszobába. :) Használtan, de újszerű állapotban szereztük. A programokat nem igazán néztük át előre, de most, hogy megvan, már tudom, hogy a vasaláskönnyítő program egy áldás! Nem mondom, hogy nálam vasaláshelyettesítő, mert eddig sem vasaltam... Inkább szégyenűző, mert már nem látszik a ruhákon, hogy nem vasalom őket. :P Tíz perccel hosszabbítja meg a mosási időt, de még így is feleannyi idő alatt végez, mint a régi gép, ami apánál van. A többi program még egyelőre misztikum a számomra. Én bolti folyékony mosószerrel és öblítővel mosok, mindent negyven fokon, színesek és világosak külön. Kivétel a nagyon igénybevett dolgok, és amikre nem kell annyira vigyázni - felmosórongyok, lábtörlők, rongyszőnyegek, a kutya holmijai. A szennyest a hálóban két kosárban gyűjtük, világosak és színesek eleve külön, amikor megtelik egy kosár, mosunk. A teregetést összecsukható szárítón oldjuk meg a lakásban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nem szoktuk külön gyűjteni, egy szennyestartónk van, ami már nagyon cserére szorul :( Abba vegyesen dobáljuk a ruhákat, s a mosásnál szoktam szelektálni.
      Én a kutya cuccaival vagyok gondban. Fekete szőrű és iszonyatosan hullik neki. A mosógépben szoktam mosni, viszont néha megül a szőr a gépben és a következő mosásnál az összes a ruhákon köt ki. Kézzel mosni meg nem tudom tisztára.

      Törlés