Hogy bírjátok?

Orbán Szilvi | július 26, 2013

Este fél kilenc elmúlt már, minden ablak nyitva és még így is baromi meleg van a lakásban. Hiába, 4. s egyben legfelső emelet, nem elég, hogy már a falak is átforrósodtak (mert szigetelés nuku), de a tető is iszonyatosan nyomja a meleget. Megy az egy szem ventilátorunk is, de szegénykém csak a meleg levegőt kavarja fel. Amikor már egy kicsit hűl a levegő, kinyitjuk az összes ablakot, az sem baj, ha lobog az egész lakás és nekünk már az asztalba-székbe-vagy bármibe kell kapaszkodnunk, hogy ne vigyen ki bennünket a huzat (igaz ez sem a legegészségesebb módszer), de legalább valamennyire hűvösebb levegő jön be.

Persze erre egyből lehetne azt mondani, hogy szereltessünk be klímát, minek szenvedünk. A klímával én hadilábon állok, egyrészt mert költséges a beszerelés, s az ára sem egy kis összeg, megnyomja a villanyszámlát is, de ami a legfontosabb, hogy nekem nagyon szárítja a szemem, nagyon hamar olyan érzésem van, mintha homokszem lenne a szememben. A boltokból is igyekszek minél hamarabb kijönni, mert nem sokáig bírja a szemem, pedig olyan jól esik benn hűsölni egy kicsit.

A hőséget bő folyadékfogyasztással és a megszokottnál is több tusolással igyekszünk átvészelni. Mióta rátaláltam az almás-fahéjas víz receptjére, azóta csak azt iszom, 4 decis nagy korsóból :)) Így bőven megvan a 2 liter folyadék naponta, s nálam ez már nagy szó :) Hogy ellenőrzés alatt tartsam, hogy mennyit iszok, segítségemre van a hűtőre feltett papírpoharam, ami fel van osztva 8 részre (mindegyik rész 4 dl-t tesz ki), s minden egyes pohár után lekerül egy kis csík. Ha esetleg valaki nem tudná elképzelni, ebben a bejegyzésben már megmutattam, s most a 7 kedvencei között is az első helyen szerepel :) Hiába na, meleg van :))

Ha elmegyünk itthonról, mindig viszünk magunkkal itókát, ilyen melegben egyáltalán nem kívánom a cukros üdítőket, ilyenkor csakis a víz vagy ez az almás-fahéjas víz jöhet szóba. Sokszor csak mosolygok az embereken, akik egymás után veszik, isszák a kólát és más cukros társait, s csodálkoznak, hogy még mindig szomjasak. Csak egy pillanatra nyújt enyhülést, utána úgyis szomjas lesz ember.

Szegény Beni is csak szenved, igyekszik megtalálni a hűvös helyeket a szobában. Ha levisszük sétálni, neki is viszünk le vizet, s ha játszás is van a haverokkal odalenn, akkor a lent hagyott vödörbe engedünk vizet nekik a játszótérről. Az összes kutya olyan jóízűen lefetyel belőle, öröm nézni őket :)

Ti, hogy viselitek ezt a meleget? Milyen praktikáitok vannak ellene? Ugye gondoskodtok a megfelelő folyadékbevitelről? 

2 megjegyzés:

  1. Nálunk szerencsére még nincs nagy meleg. Bent a lakásba még csak 25 fok van. ezt még nahyonjól elviselem. Most éjszakára már szerencsére lehűlt a levegő, így majd én is mindent kinyitok, had jöjjön be a hűvös. reggel 7 körül meg már zárok be mindent, akkor sikerül letornázni a hőfokot 22-23 fokra. Egész nap be van sötétítve. Redőny híján reluxával. Este főzök másnapra, mert a pára is borzasztóan sokat nyom a meleg még elviselhetetlenebb lesz tőle. A múltkori melegbe volt bent 30fok is :S Azt most nem szeretném.
    Légkondit egyébként hosszabb távon én sem bírom, de nincs is. Kitartást nektek és hűvösebb napokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk nincs hőmérő a lakásban, de szerintem jobb is :) valószínűleg rosszul lennék, ha számszerűsítve is látnám ezt a meleget, de szerintem 30 fok simán van idebenn is. Ha este kinyitjuk az ablakot, és egész éjjel nyitva marad, reggelre már semmit nem érzünk a jó időből, már reggel 8kor meleg van idebenn. :/

      Törlés