Diétás iránytű epebetegeknek

Orbán Szilvi | augusztus 14, 2013
Akik régebbről olvasnak (miket beszélek, hiszen még egy éves sincs a blog), azok tudják, hogy nemrég ismét gondok voltam az epémmel, s ami miatt ismét el kellett töltenem néhány napot a kórházban. Azért írom, hogy ISMÉT, mert 2 éve már megműtöttek az epémmel, s akkor ki is vették a gyulladt epehólyagomat. A műtét után 6 hétig egy direkt epebetegekre szabott diétát kellett tartanom, s folyamatosan kellett visszaszoktatnom a szervezetemet a normális ételekhez. Kb. 6 hétre van szüksége az epevezetéknek, hogy kellően kitáguljon és átvegye a hólyag szerepét. Az első napokban csak folyékony vagy teljesen átpasszírozott ételeket lehetett enni. Kb. egy hét után már be lehetett iktatni más ételeket is, de a zsír-, és rosttartalomra oda kellett figyelni. Ehhez kapott mindenki a kórházban egy ún. iránytűt, amiben felsorolják, hogy milyen ételek, italok ajánlottak és miket érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk újabb görcsöket átélni. Mert hiába nincs hólyag, a máj még mindig termeli az epét, az epe pedig továbbra is tud követ képezni (nekem is ilyen epém van, ezért próbálom tartani folyamatosan a diétámat). De ha odafigyelünk egy kicsit az étkezésre (mert ehhez még nem is kell annyira durva életmód váltás, szerencsére), nem lesz gond :)

Első hallásra ijesztő lehet a diéta szó. Én is arra gondoltam, hogy na innentől kezdve vége a jó világnak, most már minden jóból kimaradok. Ez nem egy fogyókúrás diéta, itt nem kell számolni semmilyen kalóriát, elég ha a zsírra és a ch-ra odafigyelünk.

Tegnap a nagy iratrendszerezés közben (erről írtam is itt), megtaláltam az elveszettnek hitt iránytűmet, s hogy meg maradjon az örökkévalóságnak - no meg ezzel hátha másnak is segítek -, összegyűjtöm itt is a fogyasztható és a kerülendő ételeket/italokat.

Húsok 
Lehet: sovány húsok, sertés-, marha-, borjú-, bárányhús, tonhal, busa, csirke, tyúk, fiatal kakas, pulyka, galamb, fácán. Ezeket mindet lehet, ha teljesen megszabadítottuk őket a zsíros részektől.
Nem ajánlott: zsíros húsok, sertés-, marha-, borjúhús, ponty, keményre sütött húsok, panírozott és zsírban kisütött hússzeletek, kövér baromfi (kacsa, liba), nyers vagy félig elkészített hús.

Felvágottak 
Lehet: virsli, szafaládé, gépsonka, pulykasonka, csirkesonka (ebből is a soványabb), baromfipárizsi, baromfivirsli, sonkaszalámi, Zalai, baromfi pástétom.
Nem ajánlott: minden egyéb zsíros vagy erősen fűszerezett virsli és kolbászféleségek, felvágottak, disznósajt, fűszeres szalámik, főtt csánk, főtt sonka.

Levesek, főzelékek, mártások 
Lehet: zsírtalan húsleves (ha nagyon zsíros lett, a zsírt fel szoktam itatni róla papírtörlővel, vagy még hidegen leszedegetem róla egy szedőkanállal), zöldséglevesek, vékonyan rántott levesek, tejes vagy kefires habarással készített levesek, főzelékek és mártások.
Nem ajánlott: zsíros húsleves, tejfölös habarással készített kevert főzelékek, mártások, majonéz, vajas mártások. 

Zsiradékok 
Lehet: ezeket mind csak KORLÁTOZOTT MENNYISÉGBEN szabad. Növényi eredetű zsiradékok, pl. margarin, növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, kukoricacsíra olaj, olíva olaj).
Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (disznózsír, kacsa-, libazsír, vaj faggyú, szalonna, tepertő).

Burgonya, köret 
Lehet: főtt burgonya, főtt burgonyából készített burgonyagombóc, héjában sült krumpli, krumplipüré, petrezselymes krumpli, párolt rizs, zöldséges rizs.
Nem ajánlott: olajban sült burgonya, burgonyafánk, majonézes burgonyasaláta, rizi-bizi.

Zöldségek, saláták 
Lehet: zsenge sárgarépa, spenót, zöldbab és zöldborsó (passzírozva csak!), tök, cékla, hámozott paradicsom, brokkoli, spárga, patisszon, padlizsán, sütőtök.
Nem ajánlott: nyers vagy zsírban pirított hagyma, szárazhüvelyesek, zöldpaprika, káposztafélék, gomba, karalábé, csemege kukorica

Tojásételek 
Lehet: lágytojás, tükörtojás (teflonsütőben, tűrőképesség szerint)
Nem ajánlott: szalonnás tükörtojás, rántotta, tojásomlett.

Gyümölcsök 
Lehet: inkább hámozva: alma, őszibarack, kompótok, gesztenye, banán (óvatosan, egyszerre mindig keveset, mert sok a rosttartalma)
Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szeder ribizli, egres, szőlő), éretlen gyümölcsök, szilva, körte, dió, mogyoró, mandula, mák.

Tej és tejtermékek 
Lehet: zsírszegény tej (1,5%-os), zsírszegény joghurt, kefir, sovány vagy félzsíros túró, sovány vagy félzsíros sajtok (Túra, Óvári, Tenkes, Anikó, Tolnai sovány sajt).
Nem ajánlott: zsíros (3,6%-os) tej, tejszínes joghurtok, tejszín, gomolya, zsíros tejföl, fűszeres vagy füstölt sajtok.

Gabonatermékek, keményítőt tartalmazó ételek 
Lehet: liszt-, zab-, búza-, rozs-, rizs-, árpapehely, kukoricapehely, zabkorpa, búzadara, pudingpor, száraztészták (levesbetétnek). Figyeljünk a rosttartalomra is, ne vigyük túlzásba.

Kenyér, péksütemény 
Lehet: szikkadt fehér kenyér, zsemle és kalács, pirítós, kétszersült, kevert tészta (pl. piskóta), kekszek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, gabonamagvas kenyér, rozskenyér, Graham kenyér, egyéb barna kenyerek.
Nem ajánlott: friss, meleg kenyér, zsemle, kifli, kalács és egyéb kelt tészták, levelestészták, bő zsírban kisütött tésztafélék (fánk, lángos).

Cukor, édesítőszerek, édességek 
Lehet: cukor, lekvár, méz, folyékony, vagy poralakú és tablettás édesítőszer.
Nem ajánlott: csokoládé, fagyi, torták, habos, krémes sütik.

Fűszerek, ízesítő anyagok 
Lehet: csemege pirospaprika, kapor, petrezselyem és zellerzöld, kömény, majoránna, borsikafű, babérlevél, citromlé és héj, tűrőképesség szerint pedig mehet a paradicsompüré is.
Nem ajánlott: csípős pirospaprika, feketebors, curry és chilipor, fokhagyma, vöröshagyma, csípős mustár, torma, ecet.

Italok 
Lehet: világosra főzött tea, gyógyteák, sovány tej, tejeskávé, szűrt és rostos gyümölcslevek, zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz
Nem ajánlott: szénsavas üdítőitalok, alkoholos italok, erős feketekávé.

Amiket itt felsoroltam, mindenkinél más-más lehet, próbálgatni kell, hogy kinél mi okoz görcsöket. Van, aki nem bír semmilyen tejterméket, van aki meg bírja. Ha valami görcsöt okoz, azt egy ideig hagyjuk ki, majd kb. 2 hét után lehet ismét próbálkozni.

Ha mindenből a light-ot választjuk, kerüljük a zsírban tocsogó ételeket, valamint visszaveszünk az adagokból, nem lesz gond :) Ha ügyesek vagyunk és még egy kis mozgást is beiktatunk, megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól is, ezt tapasztalatból mondom :))

1 megjegyzés:

  1. nagyon szuper amit irtal! nekem is kivettek 12eve 23eves koromban az epeholyagomat. ezzel a listaval letisztult bennen minden😁 most mar tudom miert fujodom annyira... epebetegeknek nem jok a ma nagyon divatos rostban gazdag paleo lisztek sem. csak ezekrol nem irnak sehol.... megegyszer koszonom. kiemelt helye lesz a huto ajtajan😀 egy fontos manko!

    VálaszTörlés