Laza vasárnapi program: mosógép puceválás

Orbán Szilvi | szeptember 15, 2013
Sokan nem is tudják, hogy milyen dzsuva tud összegyűlni az idők folyamán a mosógépben. Kis naivként azt gondolhatnánk, hogy mivel mindig használva van, sok vízzel és mosószerrel, biztos tiszta belül is. Hát márpedig mennyire, hogy nem. Míg otthon laktam, eszembe sem jutott, hogy egy kicsit ki kellene pucolni az öblítős részt, csak akkor vakarta mindenki a fejét, ha már nem folyt le az öblítő a tartályból. Amikor megnéztem tüzetesebben, még a gyomrom is fordult egyet "örömében", tiszta fekete, penész szerű trutyi volt benne. Ecetbe mártogatott fülpucival álltam neki, s addig törölgettem, sikáltam, mostam, öblítettem, míg tiszta, fehér, trutymó mentes lett az egész. A következő mosásnál pedig tűkön ülve vártam, hogy megtudjam hasznos volt-e az az órányi pepecselés. És hasznosnak bizonyult, mert az öblítőnek hűlt helye volt, szépen lefolyt oda, ahova kellett :) Azóta nem tudom, hogy elvégezték-e ezt a műveletet újra meg újra - nem hiszem - mert azóta elköltöztem és már nekem is van mosógépem és már nekem is van miről gondoskodnom :)

Ahogy ma támasztottam az asztalt a könyökömmel, nehogy összedőljön, s böngészgettem a neten, nem tudom hogy honnan, de villámcsapásként nyilallt belém (biztos ti is voltatok már úgy, hogy a semmiből eszetekbe jut valami), hogy ki kéne már nekem is pucolni a gépet, mert már lassan 1 éve bámul rám a tartályon az a ronda szürke folt, s csak nem akart magától odébb állni. Ecetes főzőmosást szoktam csinálni, de az közel sem szedi le onnan azt a mocskot.

Gyorsan szét is kaptam, könnyen le lehet pattintani a tartályt a mosógép tetejéről. A látvány, ami fogadott, felbecsülhetetlen. Még egy kis penész is volt benne. És én ezzel mostam???!!! Azt hittem elsüllyedek.
Miután túl voltam az első sokkon, fogtam a kis mosogatófényesítő pasztámat (itt írtam róla), s nekiestem hol szivaccsal, hol pedig fogkefével. Láss csodát, nemcsak a mosogató lesz tőle fényesebb, hanem a mosógép fehér tartálya is :) Olyan szép tiszta lett, mintha most hoztuk volna haza a boltból *.*






 

De ez még csak a tartály külső borítása volt - ez ugyanis lepattintható róla - a neheze eztán következett. Gondolom senkinek sem kell bemutatnom a felültöltős mosógépek csodáját, az öblítős tartályt. Azt, aki ezt kitalálta tuti sok háziasszony szidja, biztos rengeteget csuklik az édesanyukájával egyetemben.
Ehhez az én jól megszokott ecetes-mosogatószeres csodaszeremet vetettem be, alaposan lefújtam, majd - miután sikerült jól letüdőzni az ecetszagot -, kimenekültem a fürdőből és magára hagytam kb. 1 órát, hogy szépen feloldódjon a trutyi és nekem már csak ki kelljen öblíteni.

Amíg ázott, és végre levegőt is lehetett venni a fürdőben (panelfürdő, ablak nélkül, nyammi) nekiálltam a mosógépnek a gumis részét lesikálni a bóraxos-citromos pasztámmal. Olyan jó lett volna, ha ki lehetne ezt a gumis részt szedni, de nem lehet, mert az úgy túl egyszerű lenne...Na mindegy, valamennyire tiszta lett :)


Az öblítős tartály is szépen kiázott, jól átöblítettem, egyszer átsikáltam fogkefével is, meg üvegmosóval (másra úgysem nagyon használjuk) is, hogy biztosra menjek. Nem lett teljesen tiszta, ahol nem fértem hozzá semmivel, ott egy icipici lerakódás maradt, de attól már nem megy senki sem a falnak, nem oszt, nem szoroz. Ugye?! :))


Hogy teljes legyen a folyamat, miután összeraktam és visszatettem a tartályt, este elindítok rajta egy ecetes főzőmosást, s magára hagyom, majd reggel találkozunk :))

Ugye milyen jó vasárnapi elfoglaltság? Igazi pihentető program :D

Ha valaki nem találkozott még az ecetes főzőmosás mikéntjével, annak egy kis segítség: egy egész flakon ecetet (10-15%-os) beleöntünk a dobba (nem kell tőle megijedni, nem lesz semmi baja a gépnek), elindítjuk a főzőmosást, majd az öblítő fázis előtt lekapcsoljuk és egy éjszakát pihenni hagyjuk. Másnap reggel folytatjuk a félbehagyott programot, vagy ha nem olyan a gépünk, hogy onnan folytatja, ahol abbahagyta (a minénk folytatja), akkor a legrövidebb programot elindítjuk rajta, s üresen hagyjuk, hogy végigmenjen.
Az ecetszag egyáltalán nem fog érződni, nem kell tőle félni (sokakat csak ez tart vissza ettől a művelettől).

Ti kiszoktátok takarítani a mosógépet? Ha igen, milyen időközönként? Szoktátok alkalmazni az ecetes főzőmosást?

9 megjegyzés:

  1. Nálam pont ez maradt el ma, viszont a kamra és a mosogató alatti szekrény ragyognak és a fürdőben is lomtalanítottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, nagyon ügyes voltál akkor ma! A lomtalanításon én már túl vagyok a kihívásnak köszönhetően, már csak szinten kell tartanom ezt az állapotot :)

      Törlés
    2. Azzal én is mindig próbálkozom, de munka és két kisgyerek mellett nehéz bármit is szinten tartani.

      Törlés
    3. Hát igen, gyerekekkel "kicsit" nehezebb a dolog, nekünk még nincs :)

      Törlés
  2. Homlokracsapáááás!
    Száz éve (na jó, nem, csak 2...) gondolkodom, hogy mivel/hogyan tudnék belemászni az öblítős tartályba. Üvegmosó!
    Nem ígérem, hogy ma, de holnap kipróbálom.
    Ráadásul lassan elfogy a hagyományos öblítőm, áttérek ecetre, úgyhogy remélem, egy időre elfelejthetem az öblítős trutymákot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De abból is lehetőleg minél kisebb, mert nekem nagy van és azt csak nagy nehezen tudtam beleszuszakolni a tartályba. Talán akkora már elég, mint amivel a cumisüveget szokták mosni.

      Törlés
  3. Akinek van mosogatógépe, az nyugodtan beteheti az egész tartályt, tiszta lesz (húgom szokta). Azért én a szárítással csínján bánnék, nehogy eldeformálódjon a drága műanyag. Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lenne mosogatógépem, tuti kipróbálnám ezt a trükköt, köszi Móni :)

      Törlés
    2. Én már próbáltam egyszer, de az évek alatt lerakódott trutymákkal nem boldogult.
      (nem új volt a mosógép, amikor hozzám került, hanem egy óvodai selejtezésből kaptam. ott meg nem sokat foglalkoztak a trutyi-mentesítéssel, mivel tudták, hogy 1 éven belül új helyre, új eszközök közé költöznek)

      Törlés