Blogger tutorial - Menüsor kialakítása

Orbán Szilvi | október 08, 2013

UPDATE: ez a bejegyzés frissült, az újat ITT olvashatjátok el! :)

A fórumon felmerült egy kérdés a Bloggerrel kapcsolatban, miszerint hogyan lehet menüsort létrehozni a
blogon, ami nem úgy működik, mint egy bejegyzés (sima Oldal funkció), hanem több bejegyzést pakolhatunk be alá :) Mát többször kérdezték tőlem, s szerencsére mindig sikerült érthetően elmagyaráznom, pedig nem erősségem a magyarázás, nem lenne belőlem jó tanár :)
Viszont hátha másnak is hasznos lenne, ezért úgy gondoltam, hogy írok róla itt a blogon is, megmutatom képekben is a lépéseket, hogy könnyebb legyen eligazodni. Én már akkor kezdtem el blogolni, amikor a Blogger új kinézetet kapott, a neten is szinte csak a régi felülethez lehet találni tutorialokat, az újhoz nagyon ritka a használati útmutató.

Az egész akkor működik a legjobban, ha már vannak bejegyzések. Mielőtt mindenhez hozzáfogunk, gondoljuk ki a menüsor elemeit, hogy milyen "kategóriákat" szeretnénk létrehozni, amik alá majd becsoportosítjuk a bejegyzéseket. Mivel a lényeg a címkézésben rejlik, ezért fontos, hogy a bejegyzéseket is lássuk el olyan címkékkel, amik a kategória nevét viseli, s a későbbi bejegyzéseket is címkézzük fel aszerint, hogy melyik kategóriába szeretnénk, hogy tartozzon.

Első lépésként nyissuk meg a blogunknál a "Tervező"-t, lehetőleg új lapon, hogy könnyebben tudjunk az oldalak közt navigálni. Később se zárjuk be, legalábbis addig ne, míg nem végeztünk és meg nem bizonyosodtunk róla, hogy működik minden.



Ezután a bal oldalon válasszuk ki az "Elrendezés" opciót, aminek következtében megjelenik a blogunk szerkezete modulokra lebontva. Ott válasszuk ki a "Modul hozzáadása" menüpontot.


Ekkor felugrik egy ablak, ahol keressük ki a "Címkék"-et, majd a + jelre kattintva adjuk hozzá a modult.


A következő ablakban választhatjuk a "Lista" nézetet illetve a "Felhő" nézetet is, teljesen mindegy, melyiket választjuk, a végén úgyis törlésre kerül :) Ha kiválasztottuk, kattintsunk a "Mentés" gombra.


Ha ezzel megvagyunk, mentsük el az "Elrendezés mentése" gombra kattintva.


Ezután menjünk vissza arra a lapra a böngészőnkben, ahol a blogunk van megnyitva és nyomjunk egy F5-öt, hogy frissüljön. Ha jól csináltunk mindent, a jobb oldalsávban megjelent a Címkefelhő vagy lista, attól függően, hogy mit választottunk. A címkék közül válasszuk ki azt a címkét, ami a leendő kategória nevét is viseli, nálam ez az Esküvő címke. Az egér jobb gombjára kattintva, a listáról válasszuk ki a "Hivatkozás címének másolása" opciót.


Ennyi volt a címkézés, innentől kezdve jön a lényeg, az oldalak létrehozása :)

Ehhez menjünk vissza a "Tervező"-be, s ott a bal oldalon válasszuk ki az "Oldalak" menüpontot és adjunk hozzá "Új oldal"-t. A lenyíló menüben válasszuk ki az "Internetcím" hozzáadását.


Az oldal címének olyan nevet válasszunk, ami a kategória nevét viseli. A címhez pedig nyomjuk meg a Ctrl+V-t, bemásolva ezzel az előzőleg kimásolt címkék URL-jét. (Én véletlenül kétszer írtam be a http://-t azért van lehúzva, de erre mindenki figyeljen, hogy helyesen legyen bemásolva, mert különben nem fog működni!)
Ha kész, kattintsuk a "Mentés" gombra.
Ezt a műveletet végezzük el annyiszor, amennyi kategóriát szeretnénk létrehozni :) 


Ezután az új oldalunk megjelenik a listán, amit oda pakolhatunk, ahova csak szeretnénk, le vagy fel. Ha felülre szeretnénk a menüsort, akkor válasszuk a "Megjelenítés"-nél a "Felső lapok" lehetőséget :)
Végül mentsük el az "Elrendezés mentése" gombra kattintva.


Lépjünk át arra a lapra, amin a blogunk van nyitva és ismét nyomjunk egy F5-öt. Ha mindent jól csináltunk, megjelenik fenn a menüsor.


Hogy megnézzük, működik-e, kattintsunk rá valamelyik kategóriára, s ha minden ok, akkor egy ilyen oldal fog megnyílni:


Ha már nincs szükségünk a Címkefelhőre, az "Elrendezés" menüben törölhetjük a modult.

Remélem sikerült jól érthetően leírnom, ha valamit kihagytam, vagy nem érthető, nyugodtan kérdezzetek, szívesen segítek :)

17 megjegyzés:

  1. Már régóta szemezek ezzel a bejegyzéseddel, és ma elhatároztam megcsinálom a blogomon én is a menüsort. Hozzáteszem már régóta szerettem volna megcsinálni, de ilyen érthető leírást eddig nem találtam, csak ezt. És voilá..egykettőre sikerült is. Azonban kérdésekből kifogyhatatlan vagyok :) A menüsoron a legördülő menüket hogy csinálod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a menüsor már egy kicsit bonyolultabb :) ehhez külön CSS Menu Maker-t használtam, amivel egy kicsit egyszerűbb, mintha nekem kellett volna kódolnom. Az még nem megy :D A tutorialt az alábbi linken találod, nem nehéz (legalábbis szerintem) megcsinálni, bár eléggé el lehet vele szöszmötölni :)
      Elsőként azt javaslom, hogy fejben és írásban tervezd meg a menüt, hogy milyen kategóriákat és alkategóriákat szeretnél, mert máskülönben sokkal több időbe telik (tapasztalat), ha közben gondolkozol rajtuk :)

      Itt a linkje, ahol a tutorialt találtam (angol): http://www.nosegraze.com/how-to-add-a-drop-down-menu-navigation-in-blogger/

      Törlés
  2. Köszi a segítséget, de úgy érzem ennek nem fogok nekiállni :D Nagyon rendes tőled, hogy ilyen segítőkész vagy.

    VálaszTörlés
  3. hát, nem sikerult. az uj oldal létrehozásánál elakadtam, mivelhogy én ott nem találtam más lehetoséget, csak uj oldalt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem én is, hogy miért nem sikerülhetett és tényleg csak az új oldal van :/ ezek szerint belenyúlt a blogger a dolgokba és megszüntette ezt a lehetőséget...nagyon szuper... :/ amikor ez a bejegyzés készült, még aktív volt ez a funkció és meg lehetett csinálni, nem értem, hogy miért kellett megszüntetni...

      Törlés
  4. Wow, Szilvi ez hatalmas segítség volt!! Ha tudnád milyen régóta szerettem volna ilyen "menü"-t létrehozni a blogon.
    Nagyon köszönöm, életmentő segítség volt!!! :)))

    VálaszTörlés
  5. Szia! Nagyon örülök neki, hogy sikerült, pedig korábban jelezték, hogy átalakult a blogger ezen része és nem sikerült megcsinálni :) én azóta nem próbáltam, de nagyon szuper, hogy sikerült segítenem ezzel a bejegyzéssel :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem miért nem gördül le az "új oldal"? :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos korábban a Blogger megszüntette azt a funkciót, hogy az oldalhoz linket lehessen kapcsolni, így már nem lehet külön oldalakon csoportosítani a kategóriákat :( Csak szerkeszthető oldalakat (mint egy sima bejegyzés) lehet létrehozni, nem tudom, hogy ebbe mi a fenének kellett belenyúlniuk...hülye fejlesztők...

      Törlés
    2. Nem hagyott nyugodni a dolog és utánanéztem, azt hiszem megvan a megoldás, ma vagy holnap egy új bejegyzésben frissíteni fogom :)

      Törlés
    3. Ajj de gonosz ez a blogger..:S
      Nagyon drága vagy, kíváncsi vagyok mit találtál! :)) *.*

      Törlés
    4. A bejegyzés elején ott a megoldás linkje :)

      Törlés
  7. Szia! Hogyan lehetne eltávolítani az a kis ablakot ami mindig előjön ha egy címkére kattintok? Nekem nagyon zavaró hogy ott van a bejegyzés címe felett: "A következő címkéjú bejegyzések mutatása: Címkenév."

    Válaszod előre is köszi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tetszik a neved :D De, hogy a kérdésedre is válaszoljak, van róla bejegyzés a blogolás fül alatt megtalálod, de ide is belinkelem:
      http://eletespillecukor.blogspot.hu/2014/09/blogger-tutorial-cimke-uzenet.html

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a dícséretet és a segítséged is! ( alterego ;))

      Törlés