Hüp-hüp-hüp, Barba (Blogger) trükk, avagy hogyan varázsoljuk a szerzőt és a dátumot a bejegyzés címe alá?

Orbán Szilvi | szeptember 02, 2014

Jó, egy kicsit hosszú lett a cím, de rögtön ez jutott eszembe :D Ez ismét egy Bloggeres trükk lesz, amit már régóta kerestem a neten. Mindig azt hallom, hogy a Blogger jó, de nem lehet annyira személyre szabni, nem lehet rajta változtatni, pedig ez nem igaz. Ha hiszitek, ha nem, most is a Blogger saját, egyszerű sablonját használom, nem pedig egy valahonnan letöltöttet. Próbáltam már sokat, de valami miatt egy sem volt az igazi. Így inkább magam nézek utána, hogy mit hogyan lehetne megváltoztatni. Nora írta egyszer egy hozzászólásban, hogy bloggerbúvár vagyok, s ezen jót nevettem :D S bevallom, igaza van. Nagyon szeretek új lehetőségeket kutatni a neten, kipróbálni új kódokat. Imádom, hogy a külföldi bloggerek/webszerkesztők sokkal jobban beleássák magukat ebbe a blogos témába és a tapasztalataikat, tudásukat meg is osztják a nagyérdeművel. Így bukkantam rá én is erre az oldalra, amin a szerző szépen és érthetően leírja, hogy mit is kell tennünk. Mivel angolul van, így nem biztos, hogy mindenkinek érthető, hogy mit kell csinálni, így úgy gondoltam, hogy segítek egy kicsit és - jó szokásomhoz híven - képekkel is illusztrálom, hogy még könnyebb legyen megcsinálni :)

Már megint ezzel jövök, de higgyétek el, hasznos: ha szeretitek bütykölgetni a blogot és nem szeretnétek, hogy bármi baja legyen, jobb, ha létrehoztok egy próba vagy tesztblogot, amit ha privátba tesztek, csak ti fogjátok látni. Itt úgy bíbelődhettek a kódokkal és beállításokkal, ahogyan csak akartok. Ha pedig valami nem működik, csak visszaállítjuk a sima sablont. Bár az is megoldás, ha minden ilyen művelet előtt csinálunk egy biztonsági mentést és letöltjük a blog sablonját, én mégis biztonságosabbnak és kevésbé stresszesnek tartom egy privát tesztblog létrehozását :) De mindenki döntse el maga, hogy melyik megoldást tartja egyszerűbbnek ;)

Ha van próbablog (ígérem ez az utolsó, hogy leírtam), akkor nem kell lementeni a sablont, ha nincs, akkor először csináljunk egy biztonsági mentést. 

Nyissuk meg a Tervezőben a Sablont és válasszuk ki a HTML-kód szerkesztését.  Kattintsunk be valahova a kódmezőbe, de ne nyomjunk le semmilyen billentyűt. Hívjuk elő a CTRL+G kombinációval a keresőt és keressük be az alábbi kódrészletet: 

<div class='post-header-line-1'>

Ha valami miatt nem találja (ahogy nekem sem), próbálkozzunk meg ezzel (ezt már megtalálta):

<div class='post-header'>


Ebből a részletből kettő van, így üssünk még egy entert, hogy odaugorjon a második ugyanilyen kódhoz. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem működik a kódunk. Tehát a második ilyen kódunk alá (oda, ahová a nyíl mutat a képen) kell beilleszteni az alábbi kódrészletet:
<font style='background:transparent url(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3-ct-zeybBcnRS-m-ROGRSDt-BGZjMrBBnODJZAVT0UWDkHz_r1187HHX8Lisk1M63UOVLZwoUJwsmS1rlho07w32Q92jPikHLQhX6FMH2BLmO_pnn3DXWt6Bzd88NT_eSoHqFVOZiiyL/s1600/author.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:25px;font-size:11px;'><data:post.author/></font> | <font style='background:transparent url(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_kvu1aPQxpYU1yFMyNW2KfYpooNV9N7rlVS9C4WRSj4xhy1sa6xQqW1nSYrfkLLSIlBDTXq7RpjHWGFM_B-QYhVMHxu2mW7ydUy9Iu3NvmOR5E9yL5KO7Yzm3KJQXVHT_Z9ZetQXJQmb6/s1600/clock_icon.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:25px;font-size:11px;'><data:post.timestamp/></font> | <font style='background:transparent url(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKQGlL-tQIyDzlHf0U7Uk2d_DL11x3KxkzYBEoaBgqp3k7GeMNWSgen6gL9k013etWHgOPqUKLnHh4tqYVJOV3OjHlTLpKhyphenhyphenz-hmgfsK7-P1w0FpQJZliU7fStd2tfimg1cY9cwrn7o8Fq/s1600/tag+icon.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:25px;font-size:11px;'><b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url + &quot;?max-results=8&quot;' rel='tag'><data:label.name/></a>
<b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>|</b:if>
</b:loop>
</b:if></font>
<span class='post-comment-link' style='Float:right;'>
        <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
          <b:if cond='data:post.allowComments'>
            <a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick' style='background:url(https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3_udofPYkpp-iGp98olajJ4Hia0egUffjp9bd5JoK_IY9FAgz7sYd53lMHN4HKsHpQslDcrn9pGQPWuHUBSvcviDbtC3FrRH4ui1m_NvbxE0F4d9Jnlg2rAP6EG7YLrC9RUQgv2X4Be46/s1600/comment-icon.png) no-repeat;Padding-left:20px;'><b:if cond='data:post.numComments == 0'>Be the first to comment!<b:else/> <b:if cond='data:post.numComments == 1'><data:post.numComments/> Comment so far<b:else/><data:post.numComments/> Comments so far</b:if> </b:if></a>
          </b:if>
        </b:if>
      </span>

Miután beillesztettük, nézzük meg a Sablon előnézete gombra kattintva, hogy hogyan néz ki, működik-e. Így kell kinéznie, ha mindent jól csináltunk. Mentsük el a sablont, de maradjunk még itt.


Ha nem szeretnénk, hogy a címkék is itt jelenjenek meg (a hely szűkössége miatt nem mindig jó ötlet, pláne aki sok címkét használ egy-egy bejegyzéshez), akkor a kódból töröljük ki a lilával kiemelt kódrészletet.


Íme, előnézetben így néz ki. Ha okés, akkor mentsük el a sablont. 


Én nem szeretem az angol szöveget a blogon, így átírtam magyar szövegre, ehhez nem kellett mást tennem, mint a kijelölt részt átírtam magyarra. Ez a szöveg minden bejegyzéshez automatikusan hozzáadódik. Mivel link formátumot kap, így ha rákattintunk, akkor egyből odaugrik, ahol el tudjuk őket olvasni. Ugyanez a helyzet, ha meghagyjuk a címkéket is. Ja és ha rendben van, mentsük el ismét a sablont. Ezzel be is zárhatjuk a HTML-kód szerkesztőt, ezzel már nem lesz dolgunk.


Mivel már nincs szükségünk a dátum fejlécre a cím felett, így ezt ki kell kapcsolnunk. Ehhez nyissuk meg a Tervezőt, s válasszuk ki az Elrendezés menüpontot. Menjünk a bejegyzés alatti Szerkesztés gombra.


Ahová a nyíl mutat, ott vegyük ki a pipát, valamint az alatta levő részben, a dátumnál beállíthatjuk a dátum formátumát is. Ahol pedig a nagy nyíl mutat, ott az elrendezés így legyen. Ha azt szeretnénk, hogy látszódjanak a megosztási gombok, akkor azt a pipát benn hagyhatjuk (én kivettem). Ezután mentsük el, majd az ablak bezáródása után az Elrendezés mentése gombra menjünk rá.


Így ni, ezzel készen is vagyunk, szerintem így sokkal jobban néz ki, mint a sima, Bloggeres alapbeállítás, nem? :)

UPDATE

Elfelejtettem még azt leírni, hogy ha már fenn szerepel a hozzászólások száma, akkor a láblécben már nincs rá szükség - köszi Nóri, hogy eszembe juttattad :))

Nyissuk meg a Tervezőt, ezen belül a Sablont és a HTML-kód szerkesztőt. Ott keressük be a következő kódrészletet:

<span class='post-comment-link'> 

Bekereteztem, hogy mit kell kitörölni. Ha sok a hely, ami maradt, nyugodtan törölhetjük, amíg össze nem érnek a sorok, de figyeljünk, hogy ne töröljünk bele a kódba, inkább egyenként nyomogassuk a törlés gombot ;) Ha ezt kitöröltük, előnézetben nézzük meg, hogy jól dolgoztunk-e (azaz eltűnt-e a láblécből a megjegyzések száma), és ha igen, mentsük el a sablont.

Eredeti kép innen.

19 megjegyzés:

  1. Nagyon megörültem, hogy beleírtad a bejegyzésbe az általam rád akasztott "becenevet", de azt hiszem mindenki beláthatja, hogy igaz. Teljes erőbedobással, lelkesen (gondolom hosszú perceket) kutakodsz, és ez a nemsemmi! :)
    *lö bloggerbúvár :)

    A bejegyzéshez pedig annyit szólnék, hogy nem tudom mi lehet a probléma az én oldalam HTML-ével, de nekem egyik kombinációt se találta meg a Ctrl+G kereső. Baj van?:s

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mi lehet a probléma, elvileg minden sablonnak tartalmaznia kell. Ha jól látom, te is a Blogger simpla sablonját használod, most megnéztem és benne kell, hogy legyen. Esetleg annyit tudok segíteni, hogy egy szövegszerkesztőbe másold át a sablonod kódját és küldd el nekem mailben, megnézem, hogy mi lehet a gond. Hátha sikerül valamit kiokoskodni :)

      Törlés
    2. Na végre nekem is sikerült!:)
      Még annyi kérdésem lenne, hogy: hogyan tudom megoldani, hogy alul ne legyen ott, hogy hozzászólás, de felül igen.
      Rámentem arra hogy elrendezés->blogbejegyz. szerk.-> kivettem a hozzászólások pipáját, de akkor felül és alul egyaránt eltűnik.
      Ez orvosolható? :))

      Törlés
    3. Igen, orvosolható, hiszen látod, nálam sincs ott :) Mindjárt frissítem ezt a bejegyzést, és le lesz írva minden :)

      Törlés
    4. Frissítettem, próbáld meg így :)

      Törlés
  2. Megcsináltam a próba blogomon, és nekem a dátum helyett a posztolás időpontját írja ki, az órát meg a percet. Nem értem miért.
    Böngésztem a kódot, de szerintem már túl álmos vagyok ehhez, majd holnap tiszta fejjel megnézem újra. Amúgy köszi megint, te vagy az én hősöm az ilyen posztjaiddal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megoldva: a timestamp-et átírtam date-re és működik. Nem tudom nálam miért csinálta ezt.

      Törlés
    2. Azt én sem tudom, de örülök, hogy sikerült megcsinálni :)
      Nagyon szívesen, még lesz pár ilyen poszt ;)

      Törlés
  3. Az a helyzet, hogy amit a Ctrl+F kombinációval meg kell keresni (és kitörölni) abból nekem kettő is van. Ilyenkor mi a teendő?:D

    VálaszTörlés
  4. Köszi a tippet, működik. :)

    VálaszTörlés
  5. Szilvi, mit gondolsz, sikerült eltüntetnem a lábléc tartalmát? :D Bingó, nem... nem egészen így néz ki nálam az a kódrészlet... viszont ha a hasonlóan kinézőt törlöm, előnézetben még mindig ott van a lábléc mindenféle tartalmával együtt. Help please :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írj mailt, hátha meg tudjuk oldani valahogy :) mutasd majd meg, hogy nálad hogy néz ki :)

      Törlés
    2. Köszi előre is, esti altatás után nekiveselkedem, asszem el fogom küldeni kompletten a kódom azon részét :)

      Törlés
  6. Szia! Kis segítséget kérnék. :) A kódrészlet beillesztése összejön, de ugyan hogy varázsolok egy elválasztóvonalat a bejegyzés szövege alá? Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés