Kísérlet | Hogyan alakítsunk ki rutint a háromműszakos munkarend mellett? - Bevezetés & a hét feladatai

Orbán Szilvi | március 21, 2016

Talán emlékeztek rá, hogy beszereztem Gretchen Rubin Boldogságterv c. könyvét és elkezdtem én is összeállítani az enyémet. Januárban már megmutattam nektek a vázlatot, s most azt hiszem eljött az ideje, hogy beszámoljak arról, hogyan is állok vele durván két hónap elteltével. 

Őszintén? SE-HOGY! Már az első pontnál elakadtam, azaz az OTTHON fejezetnél. 3 műszakos munkarendben dolgozom már lassan egy éve és töredelmesen bevallom, még mindig nem sikerült egy élhető és könnyen fenntartható rutint kialakítani. Éppen ezért elhatároztam, hogy - a boldogságterv keretében - nekiülök és kidolgozok egy olyan tervet/rutint, amit 3 műszak mellett is könnyen, megerőltetés nélkül véghez lehet vinni. 

Előre leszögezem, hogy nem feltétlenül kell ehhez ragaszkodni, az a legjobb a szabályokban, hogy fel lehet rúgni, ha valami nem megy - mert beteg vagy, vagy közbe jött valami -, nem kell eröltetni, majd megy máskor ;) 

Abba most nem mennék bele, hogy ha lehet, kerülje mindenki a váltott műszakozást, mert rendkívül rossz hatással van a szervezetre, sőt kutatások még a rákkal is összefüggésbe hozták... De mi van akkor, ha az ember mégis belecsöppen egy ilyen szituációba, míg mások éjjel a másik oldalukra fordulnak, addig ő dolgozik, másnap pedig pont fordítva, ő alszik, míg más dolgozik? Tapasztalatból mondom, nagyon nehéz ilyenkor a háztartással is foglalkozni, pedig nálunk még nincs is gyerek (az majd egy másik projekt lesz).

E kísérlet keretében jómagam leszek a laborpatkány, de bárki beszállhat, aki ugyanezekkel a problémákkal küzd, biztos nem én vagyok az egyetlen, aki nem a normális munkarend szerint élik mindennapjaikat :)
A cél egy tiszta, rendezett háztartás, aminek fenntartása egyáltalán nem szívja el a maradék energiámat, s nem kell azon kattognom, hogy már megint nincs elmosogatva, elpakolva. 

A körülmények

 
Egy 50 négyzetméteres panellakásban élek a párommal és egy kutyussal. A párom minden hétköznap 08:00 -16:30-ig dolgozik, én pedig váltott műszakban. A délelőttös műszak 06:00 - 14:00-ig, a délutános 14:00 - 22:00; az éjszakás pedig 22:00 - 06:00-ig tart. Szerencsére nekem csak 10 percre van busszal a munkahelyem, így viszonylag hamar itthon vagyok, Ő viszont vonattal jár be, így ő minden nap fél hatkor kel és délután fél hat körül ér haza. 

Tehát nekem ezek alapján kell beosztanom az időmet, ezek alapján kell összeállítanom a rutinokat, amik segítségével remélhetően rendben és olajozottam tudom majd vezetni a háztartást :)

A rutin kialakításakor A, B és C heti beosztást használok majd, az 'A' hét a reggeles, a 'B' hét az éjszakás, a 'C' hét pedig a délutános hetet jelenti. Ezalatt a 11 hónap alatt kitapasztalhattam már, hogy egyes műszakokban mikor vagyok a legenergikusabb, mikor a legfáradtabb, hogyan tudok a legtöbbet pihenni, mit mikor tudok a leghatékonyabban elintézni, így valamilyen szinten van egy alapom, amire építkezhetek. 

Hogyan kezdjünk neki?

Amire szükség lesz:
◻ papír (lehet színes vagy fehér, teljesen mindegy)
◻ toll (szintén lehet színes vagy kék, fekete, ami nekünk tetszik)
◻ idő (sokszor ezt a legnehezebb előteremteni) 

Először is egy lapra írjuk össze azokat a teendőket, amiket minden héten el kell végezni ahhoz, hogy a háztartás olajozottan működjön. Nézzük meg, hogy mely napokon mennyire vagyunk aktívak (én pl. a hét elején vagyok aktívabb, ahogy közeledik a péntek, úgy vagyok egyre fáradtabb, így a nehezebb, nagyobb volumenű teendőket vettem előre), milyen gyakran főzünk, mikor intézünk ügyeket általánosságban, stb. s e szerint állítsuk össze a hét feladatait. 

Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a rutinok. Egy másik lapra írjuk össze azokat a tennivalókat, amiket mindenképp el szeretnénk végezni, hogy a lakás bármikor vállalható legyen, ha esetleg váratlan vendégek toppannának be. Olyan látványos házimunkára gondolok itt, mint pl. a portörlés, porszívózás, tükrök lemosása, wc-fürdő áttörlése, szellőztetés, stb. 

Ha ez is kész, ezeket a teendőket osszuk el a hét napjaira, a hét feladatai mellé írjuk fel a rutinokat is, minden napra ugyanúgy, hogy rögzüljön a későbbiekben :) Ahogy lentebb látni fogjátok, nálam a lakáskényeztetés napján kapott helyet a porszívózás, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor természetesen előkerülhet egy másik nap is a porszívó ;) 

Ezek után nincs más dolgunk, mint A, B és C hetekre felosztani a hónapokat és annak megfelelő időbeosztás szerint beosztani a tennivalókat. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de majd az én példáimon keresztül világossá válik majd, legalábbis remélem :D
 
A listákat kitűzhetjük egy parafatáblára vagy kitehetjük a hűtőajtóra, a lényeg, hogy jól látható helyen legyenek, lelaminálhatjuk őket, hogy könnyebb legyen pipálgatni, de persze ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy irodai műanyag bugyiba (remélem tudjátok, mire gondolok :D) is belebújtathatjuk. 

A hét feladatai lényegében a többi héten is ugyanazok, csak a lista elemeit kell más időpontban elvégezni, ha így egyben látom majd, talán könnyebben megy a rutin kialakítása is. A rutin kialakításakor Via 30 napos programját vettem alapul és azt szabtam személyre az én életritmusomnak megfelelően. 
 

A hét feladatai

Hétfő - Lakáskényeztetés

- portörlés
- ajtók lemosása
- ablakpárkányok letörlése (az ember nem is gondolná, hogy egy fehér ablaknál mennyire látványos tud lenni)

Kedd - Ügyintézés, tervezés & szervezés

- heti menü összeállítása
- bevásárló lista összeállítása 
- bevásárlás

Szerda - Főzés


Csütörtök - Ruhaneműk

-  tiszta ruhák leszedése
- elpakolása
- vasalás

Péntek - Ráadás

- ha esetleg valami kimaradt az egyik nap, azt most még lehet pótolni

Szombatra már kellően fáradt vagyok, így az a nap részemről inkább a pihenésé, olyankor Ő szokott felporszívózni, illetve a nagybevásárlást (ha valami olyasmit kell venni, ami nehéz, vagy annyi mindent, amit egyedül a keddi beávásárlás során nem tudok hazacipelni) is ilyenkor intézzük, hála a vasárnapi zárva tartásnak.

A következő részben a rutinokat mutatom meg nektek az éjszakai hétre szabva, hétvégén pedig érkezik majd a beszámoló, hogy mindebből mit sikerült megvalósítanom :) 

Ti milyen munkarend szerint dolgoztok? Dolgozik valaki még 3 műszakban? Ki hogyan osztja be az idejét, hogy jusson idő mindenre a munka mellett?

6 megjegyzés:

  1. Én egyetemista vagyok. Szerdától péntek délutánig Brassóban vagyok, a hét többi napjait itthon a szüleimnél töltöm. Édesanyám külföldön dolgozik, ezért rám marad a házimunka. Péntek délután hulla fáradtan épp csak vacsorát főzni marad sokszor energiám. Szombaton mindig főzök délelőtt és közben elindítok mosást, meg a porszívózás, felmosás és portörlés is ekkor szokott megtörténni. Vasárnap általában pihenek, vendégek jönnek,stb. Hétfőn és kedden megint újult erővel vetem bele magam a takarításba, ablakpucolásba, főzésbe. Ezeken a napokon annyi ételt kell főzzem,hogy péntekig amíg hazaérek a család férfi tagjai ne haljanak éhen :D, illetve én is viszek magammal kaját. Mindeközben mivel konziba járok ezért próbálok napi 3 óra gyakorlást beiktatni a fuvolámmal kisebb nagyobb sikerekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor még otthon laktam nálunk is állandó szombati program volt a takarítás, de mióta elköltöztem valahogy nem sikerül tartani :D majd kiderül, hogy ezt sikerül-e :)

      Törlés
  2. Nem tervezel bejegyzést a főzésről is? Megfőzöl egy hétre? vagy hétvégén főzöl úgy, hogy szerdáig kitartson, és szerdán meg, hogy hétvégéig? :)
    Nekem mostanában ezzel van gondom. Eddig főztem minden nap, de mostanában nagyon nehezen veszem rá magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A főzés még nálunk is reformra vár, de általában úgy szoktam, hogy több napra megfőzök. Mi olyanok vagyunk, hogy nem igényeljük, hogy minden nap más legyen a kaja, egy-két (de van, hogy három) napig is ugyanazt esszük :)

      Törlés
  3. Szia. :)
    A napokban megkaptam életem első blogos díját, melyet ezúton is szeretnék neked is tovább adni, hiszen az egyik kedvenc bloggerem vagy. :) Nem várom el, hogy posztot készíts belőle, azonban szívesen olvasnám a válaszaidat a kérdéseimre, ha mást nem, akkor az eredeti posztom alatt, melyet alább belinkelek.
    További kellemes blogolást kívánok! :)

    Niki ( Emlékbuborék )
    http://emlekbuborek.pe.hu/szemelyes/dorothy-blog-award/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Gratulálok a díjhoz és örülök, hogy rám is gondoltál :) Szívesen vàlaszolok majd a kérdésekre, de tovább adni szerintem nem fogom, hiszen már szinte körbe járt a blogvilágban :)

      Törlés