Így tölts meg egy üres jegyzetfüzetet tartalommal

Orbán Szilvi | május 05, 2016

Egy rendrakás, lomtalanítás alkalmával szembesültem azzal a ténnyel, hogy kicsivel több jegyzetfüzetem van, mint amennyi indokolt lenne :) Egy részük használatban van, de van egy, aminek még nincs semmilyen funkciója, egyelőre csak ott csücsül a hi-fi mellett arra várva, hogy valamire felhasználjam. 

Dóri blogját mát régóta követem, s megakadt a szemem azon a bejegyzésén, amiben összegyűjtött néhány ötletet, hogy mire is használhatjuk fel a lakásban kallódó, sokszor indokolatlanul sok, szép jegyzetfüzetünket. Nagyon jó ötleteket adott, de nekem egy kicsit hiányos volt a lista, így vettem a bátorságot és kiegészítettem még pár lehetőséggel. Ki gondolná, hogy ennyi mindenre használhatóak ezek a kis drágaságok :)

1. Textilek kategorizálása: varró tündéreknek lehet hasznos, ha a lakásban fellelhető anyagdarabokból kivágunk egy kb. 3x3-as kis darabkát, majd felragasztjuk a füzetbe, mellé/alá/fölé pedig felírunk olyan hasznos infókat, mint pl. honnan szereztük be, mennyibe került, milyen anyagból van, milyen kezelést igényel, stb., így lesz egy kézzelfogható adatbázisunk arról, hogy milyen textilekkel dolgoztunk már, illetve milyen anyagaink vannak itthon. Ha pedig elfelejtettük, honnan is szereztük be, innen könnyen kikereshetjük (már csak abban bízhatunk, hogy lesz készleten). 

2. Körömlakkok kategorizálása: miért ragadnánk le a körömmargarétáknál és a körömpálcikáknál, ha egy szép jegyzetfüzetbe is gyűjthetnénk ezeket a mintákat? Sokkal több információt írhatunk fel egy-egy szín/árnyalat mellé, nem is beszélve arról, hogy kevesebb helyet is foglal ;) 

3. Kedvenc receptek gyűjteménye: tele az internet jobbnál jobb receptekkel, s csak egy mozdulat kinyomtatni vagy a tabletet kitenni a konyhapultra. De mindenki tudja, hogy a nagymama, dédnagymama receptes füzetkéje aranyat ér, így ha valamit szeretnénk átörökíteni az utódainknak, egy szép füzetbe gyűjtsük össze a kedvenc receptjeinket, talán a mi unokáinknak is olyan felbecsülhetetlen értéket jelent majd, mint nekünk. 

4. Fonalak kategorizálása: ahogy a textilekről, úgy a fonalakról is készíthetünk egy adatbázist, az elv ugyanaz :) 

5. Kalligráfia - rajzolás gyakorlása: a füzetben szabadon gyakorolhatjuk a kalligráfia művészetét, szabadon engedhetjük a fantáziánkat, s később visszanézhetjük, hogy mennyit fejlődtünk az idő folyamán. Ugyanitt gyakorolhatjuk a ma oly divatos bullet journaloknál használható "firkákat" is, hisz nem mindenki születik mesteri tehetséggel ezen a téren, van akinek egy egyszerűnek tűnő szalag is igazi kihívást jelent (pl. nekem). 

6. Inspirációs napló: Ide gyűjthetjük a különböző magazinokból kivágott, weboldalakról kinyomtatott képeket, inspiráló szövegeket, csak hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk, kreativitásunk. 

7. Hangulat napló: ebben a naplóban az épp aktuális hangulatunkat örökíthetjük meg, s ennek megfelelően gyűjthetünk össze képeket, idézeteket, de akár rajzolhatunk, festhetünk is bele. Jó kis önismereti utazás lehet később visszaolvasni :)

8. Bloginspiráció: a blogolással kapcsolatos ötleteinket gyűjthetjük össze, gyűjthetünk ide inspiráló képeket, idézeteket, blogposzt ötleteket, vázlatokat, hogy később, ihlethiány esetén legyen mihez nyúlnunk. 

9. Olvasónapló: általános iskolában volt szokás olvasónaplót vezetni, de szerintem még felnőtt korban is izgalmas lehet, már csak azért is, mert most nem kötelező :D Az e célra kinevezett füzetkében feljegyezhetjük gondolatainkat az adott könyvvel kapcsolatban, a szereplőkről alkotott véleményünket, milyen érzelmet váltott ki belőlünk az olvasmány, stb. 

10. Különleges bélyegek/pecsétek gyűjteménye: "Gyere fel és megmutatom a bélyeggyűjteményemet!" - ugye mindenkinek ismerős ez a csajozós szöveg? :) Nos, a bélyeggyűjtemény nemcsak a pasik kiváltsága, miért ne készíthetnénk mi, lányok (nők) is ilyet? Egy szép notesz pedig tökéletes eszköze lehet ennek a gyűjtőhelynek, igaz csereberéről szó sem lehet ebben az esetben, hiszen ha már egyszer beragasztottuk, nincs lehetőség kivenni onnan (bár a tapasztalt gyűjtőknek biztos megvannak a bevett szokásai). 
Ha pedig egy szép nyomdára, pecsétre tettünk szert, azokat a lenyomatokat is itt gyűjthetjük, de akár egy teljesen új füzetet is rendszeresíthetünk számukra ;) 

11. Háztartási napló: a kockás füzet helyett... :) Ide jegyezhetjük fel a fontosabb telefonszámokat, szolgáltatók elérhetőségeit, szerződésszámokat, ügyfélazonosítókat, de vezethetjük a bevételeket, kiadásokat, óraállásokat, ruhaméreteket, stb. is. 

12. Dalszöveg gyűjtemény: mindenkinek vannak kedvenc számai, amiknek kívülről fújja a szövegét, ezeket le is jegyezhetjük, csak úgy, magunknak. 

13. Álomnapló: ha reggel még emlékszünk arra, hogy mit álmodtunk, megörökíthetjük egy füzetben, s  ki tudja, talán még meg is fejthetjük, hogy mit jelent, minek lehet az előjele.

14. Titoknapló: ha sokszor vagyunk "érzelmi szemetesládák" a barátaink körében, gyakran osztanak meg velünk bizalmas titkokat, előbb-utóbb besokallunk és úgy érezzük, hogy jó lenne valaki másnak is elmondani, vagy egyszerűen csak kibeszélni, kiírni magunkból, mert már a mi lelkünket (is) nyomja. Egy noteszbe mindent leírhatunk, már ezzel is megkönnyebbülünk, de persze vigyázzunk, hogy ez a kis titoknapló ne kerüljön illetéktelen kezekbe! ;) 

15. Emlékek gyűjteménye: ha kis zsebeket alakítunk ki a füzetben, olyanokat is eltehetünk emlékbe, mint pl. egy szárított (préselt) virág, egy mozijegy, egy buszjegy egy kirándulásunkról, utazásunkról, stb. mellé pedig jegyzetelhetünk is, hogy mi is az az emlék, honnan van, miért tettük el.

SZERK.: Niki, az Emlékbuborék című blog írója összeírta, hogy ő mire használja a szép jegyzetfüzeteit, érdemes ezt a bejegyzését (is) elolvasni :) 

Kép: innen.
Ti is szeretitek gyűjteni a szép jegyzetfüzeteket? Meddig kerülgetitek, mire fel meritek avatni? Mire szoktátok használni? Kinek mekkora gyűjteménye van?

20 megjegyzés:

  1. Nekem imanaplóm van, jó leírni az imádságokat amelyeket bibliai ígéretek alapján fogalmazok meg. Hálalistával kezdek (lehet külön hálanaplót is vezetni)minden nap 3 dologért (amit kiemelek aznap, a valóságban sokkal több is van) hálát is adok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon király ötlet... :) Lehet"lopom"...

      Törlés
    2. Ez egy nagyon szép megoldása annak, hogy hasznossá tegyél egy füzetet, szuper ötlet, bár én nem vagyok annyira vallásos :)

      Törlés
  2. Idézeteket gyűjtök évek óta. Több füzet be is telt már. Újabban egy kérdések és válaszok jellegű füzetecske is megszületett. Az engem foglalkoztató kérdésekkel és megtalált válaszokkal együtt. Például:
    - Miért olyan nehéz és bonyolult az élet?
    - " Van-e szemed hogy lásd a naplementét és van-e lábad amely érezni tudja a földet."
    De Csilla imanaplója is jó ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó ötlet ez is, hányszor előfordult már velem is, hogy érdekelt valami, meg is néztem a választ rá, de később már el is felejtettem, hogy mi volt az. Az ilyen esetekre lehet nekem is kellene egy noteszt rendszeresíteni :D Köszi az ötletet :)

      Törlés
  3. Nekem inspirációs idézet noteszem van, az idézetekkel havonta jelentkezem egy bejegyzéssel a blogomon: http://veressanita.blogspot.sk/. nagyon jó ötleteket soroltál fel, és szerintem lesz egy új noteszem...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet ez az idézetes notesz is, honnan szoktad gyűjteni őket? :)

      Törlés
    2. Innen-onnan.ahol epp rajuk lelek:.ujsag,net,mas blogrol vagy konyv.nagyon jo oket a kesobbiekben visszaolvasni.☺

      Törlés
  4. Szilvi, köszönöm szépen az említést a poszt elején! Csudajó bejegyzés lett, szuperek az ötleteid :)

    VálaszTörlés
  5. Határozottan jó ötletek. :)
    Én már jó ideje a munkám során kapott pozitív visszajelzéseket szeretném vezetni, hogy rosszabb napjaimon, mikor esetleg nem úgy alakulnak a dolgok, elővehessem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Megkérdezhetem, hogy mit dolgozol? Jó, ha az embernek van miből töltekeznie ;)

      Törlés
    2. Gyógytornász vagyok. :)

      Törlés
    3. Ott tényleg lehet töltekezni :) Emlékszem amikor én jártam gyógytornára, együtt örült velem a gyógytornász, ha valamilyen új mozdulatot sikerült megcsinálnom, annyira jó érzés volt :)

      Törlés
    4. Valóban így van. Én is (meg a két kolléganőmre is igaz) tiszta extázisban vagyok mindig ilyenkor. :) Pont ezért szeretném ezeket a dolgokat magamnak felírni, hogy máskor is meglegyen, s ne hagyjam, hogy a rossz elfeledtesse.
      Bár szuper dolog, de remélem, már kevésbé van szükséged gyógytornára. :)

      Törlés
    5. Porckorongsérvvel műtöttek tavaly novemberben, mára már elhagytam a gyógytornát, de mindig jó szívvel emlékszek vissza a gyógytornászomra :)
      Csak támogatni tudlak abban, hogy összeírd a pozitív tapasztalatokat, biztos sok nehézségen segítenek majd át :)

      Törlés
  6. "Kicsivel több mint indokolt." Így is lehet mondani. :D A múltkor főiskolai jegyzeteket kerestem a padláson, szinte elborzadtam, mennyi érintetlen vagy alig használt jegyzetfüzetem van. /o\ Egyet most befogok munkahelyi bullet journalnak, hogy a többivel mi lesz?!... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha az ember nem is veszi észre, hogy milyen "alattomosan" kúsznak be ezek a jegyzetfüzetek az otthonunkba :D
      Nézegetem a BJ-os bejegyzésidet, az instás képeidet és a Pinteresten is szoktam látni a pinjeidet, olyan jó nézegetni, olvasni őket, én magam nem tudom, hogy meddig tudnám ezt csinálni, tehetségem 0%, kitartásom kb. a béka feneke alatt, de ennek ellenére egyszer lehet teszek egy próbát :)

      Törlés
  7. Azt hiszem beállt az a ritka szitu, hogy több az ötletem, mint a notesz ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sosem baj, noteszt bármikor be lehet szerezni ;) :D

      Törlés