30 napos lomtalanítási kihívás

Orbán Szilvi | december 06, 2016

Egyszer már volt a blogon ilyen lomtalanításos megmozdulás, akkor 20 nap alatt mentünk végig a lakáson és gyűjtöttünk össze minden olyan dolgot, ami lejárt, nem használjuk, stb. A végére szépen felszabadult a lakás, de azóta eltelt 3 év és ismét ráfér egy ilyen akció. 

Ezúttal egy kicsit részletesebb listát készítettem, az autón és a pincén kívül (autónk nincs, pincénkben még nem tudunk pakolni) mindenhol kiszelektáljuk a nem használatos holmijainkat. A karácsonyi kívánságlistámon szerepel Marie Kondo könyve, nagyon örülnék neki, ha megkapnám, de ha mégsem, megveszem majd magamnak, mert úgy érzem, túl sok mindenhez ragaszkodunk (ok nélkül) és szerintem ez a könyv segítene abban, hogy meg tudjak válni a sokáig a polcon porosodó vagy a szekrényekben helyet foglaló tárgyaktól, ruháktól. 

A boldogságtervem megvalósítása januárban indul, amiben szerepel a lomtalanítás is (Menjen a régi, jöjjön az új!), de nem tudtam addig várni és már most kidolgoztam a tervet, hátha valaki másnak is hasznos lesz és nem akar még egy hónapot várni :) A lényeg itt is az, hogy minden nap csak egy területre fókuszálunk, s ha minden jól megy, 30 nap alatt a végére is érünk, az eredmény pedig egy minden lomtól mentes, jól funkcionáló otthon lesz ;)


7 kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak lomtalanításkor


Mielőtt nekiesünk a lomtalanításnak és ész nélkül kihajigálunk mindent, érdemes egy kérdéssort feltenni magunknak egy-egy tárggyal kapcsolatban, ami (talán) segít abban, hogy valóban attól váljunk meg, amitől szükséges. Ezeket a kérdéseket feltehetjük ruháknál, edényeknél, lakberendezési tárgyaknál, egyszóval mindennél, ami csak a kezünkbe kerül a lomtalanítás során. 

1. Használtam / hozzányúltam / megfogtam az elmúlt egy évben? 
2. Ha most mennék vásárolni, megvenném?
3. Fűznek hozzá érzések? Jók vagy rosszak?
4. Van más olyan tárgy/eszköz, ami ugyanazt a célt szolgálja, mint ez?
5. Illik hozzám és a lakáshoz?
6. Javítható? Ha igen, megjavítom a közeljövőben?
7. Miért tartogatom? Mert jó lesz még valamire, vagy mert nem akarom megbántani azt, akitől kaptam?

Értelemszerűen, ha NEM a válasz, akkor szabaduljunk meg az adott dologtól, illetve akkor is, ha rossz érzésünk támad tőle, ha a kezünkbe vesszük. Ha ismerjük magunkat annyira, hogy nincs kézügyességünk, illetve biztosak vagyunk abban, hogy valamit nem tudunk megjavítani, nincs pénzük a javításra, esetleg többe kerülne a javítás, mint újat venni belőle felesleges tartogatni ezeket a tárgyakat, a legjobb, ha kidobjuk őket. 
Bár manapság már divat összemosni a stílusokat, figyeljünk arra, hogy hozzánk mennyire illik, mennyire illik be az ízlésvilágunkba, nem kötelező a trendeket követni. 


A listát bárki nyugodtan lementheti, kinyomtathatja (a kép formátuma PNG), ha esetleg valaki szintén részt venne és a folyamatokat képben is megörökítené, ezen a közös hashtegen keresztül én is látni fogom: #pillecukroslomtalanítás30 ;)

5 megjegyzés:

  1. A Boldogságterv az egyik kedvenc könyvem. Engem is nagyon inspirált. DE (és ez nem kritika, hanem személyes vélemény): néhány itt felsorolt területre nem elég egy nap. Ilyen pl az iratok, régi papírok, emailek, social media, vagy a számítógép, beleértve a képeket. Lehet, hogy ezt csak én látom így, eleve két gyerekes család vagyunk, rengeteg dologgal, képpel, stb. Abban viszont igazad van, hogy a környezetetek rendbetételével kezded a változásokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad a személyes véleményedet :) Ez a lista nem a szentírás, nem is muszáj 30 nap alatt véghez vinni, ha több időre van szükség, lehet több nap is. Sőt, ha egy napra olyan dolog van, amit kb. 5 perc alatt el lehet végezni, akkor lehet lomtalanítani egy másik, nagyobb volumenű területen is, mindenkinek szíve joga, hogy hogyan végzi el :) Nekünk nincs sok papírunk, fényképünk, ezekre elég egy nap (jelenleg), de mire odajutok, ki tudja :D

      Törlés
  2. Nagyon tettszik az ötlet, tuti részt veszek benne, már csak azért is mert terveztem egy ilyen bejegyzést is . Nagyon sok felesleges cucom van néha, így jól jön egy kis rend :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szilvi! Csak egy észrevételt szeretnék írni. A 2-es pontban a digitális képek feliratból hiányzik a t betű.

    VálaszTörlés