Marie Kondo - Tiszta öröm | Boldogságterv #6

Orbán Szilvi | január 12, 2017

A boldogságtervemben a január az OTTHON hónapja, így ebben a hónapban csakis erre fókuszálok majd. Ehhez egy kis segítséget is szereztem magamnak, hátha így könnyebben megy majd, bár Lorelai és Emily Gilmore biztos nem ezen a véleményen lenne :D (Múlt héten néztem meg az új évadot a Szívek szállodájából, ez még annak a hatása, aki látta, az tudja, miről beszélek :D)

Aki otthonosan mozog a blogger világban, annak (talán) nem ismeretlen a Marie Kondo név, illetve a KonMari módszer. A japán hölgyemény tökéletesre fejlesztette a szelektálás és a rendrakás művészetét, ha követjük az útmutatóit, nemcsak a lakásunk lesz rendezett, hanem az életünk is. 

Az első könyvét (Rend a lelke mindennek) nem olvastam, egy akció miatt úgy alakult, hogy a másodikat sikerült hamarabb megszereznem, de ez egyáltalán nem számít, ugyanis a könyv elején röviden összefoglalja a KonMari-módszer lényegét, szóval nem maradtam le semmiről, és ahogy ő is írja a könyvben:

Az első könyvemmel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaimat is olvashatod ebben a könyvben. Akik pedig szeretnék átugrani személyes történeteimet, és türelmetlenül el akarnak jutni a remdrakás részletkérdéseihez, azoknak ez a könyv egyedül is elég lesz.

Szuper, akkor végül is nem vesztettem semmit sem, a szelektálást ennek a könyvnek a segítségével is el lehet kezdeni, most leginkább a rendteremtéssel kapcsolatos útmutatói érdekelnek, úgy érzem, hogy azokat tudnám most a legjobban hasznosítani. 

Ha valakinek mégsem ismerős ez a módszer, azoknak röviden: KonMari első könyvében megtanít bennünket szelektálni, hogy csakis olyan dolgokat tartsunk meg, amik örömet okoznak. Mindegy egyes darabot kézbe kell venni, megfogni, megtapogatni, s figyelni kell testünk reakcióját: ha örömteli bizsergés fog el, miközben a holmit fogjuk, akkor tartsuk meg, de ha a testünk elnehezül, s rossz érzések kerítenek hatalmukba, akkor váljunk meg tőlük. De még mielőtt kidobnánk, mondjunk neki köszönetet, hogy eddig része volt az életünknek. Nekem elég fura, hogy egy tárgyhoz, ruhadarabhoz beszélünk, de ha ez kell... ám legyen :D 

A rendrakás 6 alapszabálya


Már a bevezetésben rávilágít olyan hibákra, amiket biza rendszeresen elkövettem egy-egy rendrakás alkalmával, s így utólag belegondolva, nem is csoda, hogy mindig visszaestem ezen a téren. KonMari megalkotta a rendrakás hat alapszabályát, amit ha betartunk, biztosan nem fullad kudarcba a  dolog, s a jövőben is segíteni fog a rend fenntartásában. 

1. Kötelezd el magad a rendrakás mellett! - KonMari többször is kihangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a KonMari-módszer sikeres legyen, teljes mértékben el kell határozni magunkat, hogy nekiállunk és végigvisszük, különben garantált lesz a kudarc. 

2. Képzeld el a számodra ideális életteret!  - Itt a képzelőerőnkre van szükség, az ügyesek, akár le is rajzolhatják, hogy hogyan is néz ki számukra a tökéletes otthon. Ez abban segít, hogy letisztázzuk, miért szeretnénk rendet, hogyan szeretnénk élni a nagy rendrakás után. 

3. Először végezz a selejtezéssel! - sajnos az nem jelent megoldást, hogy csak elpakoljuk azokat a holmikat, amik egyáltalán nem okoznak örömöt, ezek csak gyűlnek és gyűlnek, különböző tárolókban foglalják a helyet, a számunkra igazán fontos dolgok pedig csak ide-oda kallódnak a lakásban. Először meg kell szabadulni azoktól, amik feleslegesek, majd utána lehet azon gondolkodni, hogy hogyan is tartsuk rendben, hogyan tároljuk a megmaradt dolgainkat. 

4. Rendezz kategóriánként, fajtánként, ne a hely szerint! - Na azt hiszem én itt rontottam el korábban. Sokáig csináltam úgy, hogy szobáról szobára, területről területre haladtam és azt vettem észre, hogy csak egy másik helyre pakolgattam át a dolgokat. KonMari viszont azt mondja, hogy inkább haladjunk kategóriánként, azaz egyszerre csak azokkal foglalkozzunk, amik egy kategóriába esnek. Példának a ruhákat hozza fel, azaz gyűjtsük össze egy helyre az összes ruhaneműnket és egyszerre csak rájuk fókuszáljunk, így egy objektív képet kapunk arról, hogy mennyi ruhánk van valójában. Így elkerülhetjük, hogy megvegyük a 10. fekete felsőnket, holott a szekrényben már ott lapul 9, csak épp elfeledkeztünk róla, mert nem voltak szem előtt. 

5. Kövesd a megfelelő sorrendet! - Itt a következő hiba, amit szerintem nemcsak én, hanem még jó sokan elkövetnek :D Veletek is előfordult már, hogy nekikezdtetek a rendrakásnak, jó nagy kupit csináltatok magatok körül, majd a kezetekbe került egy-egy fénykép, régi jegyzet, vagy olyan, aminek kapcsán elfogott a nosztalgia? Belefeledkezel, majd egyszer csak azt veszed észre, hogy már órák óta ott ülsz a káosz közepén. KonMari erre azt javasolja, hogy egy bizonyos sorrendet követve haladjunk, így elkerülhetjük ezt a frusztráló jelenséget (mert engem igenis frusztrál). 

A helyes sorrend a következő: 
Ruhaneműk ➝ Könyvek ➝ Papírfélék ➝ Komono (vegyes apróságok, bigyók) ➝ Érzelmileg fontos holmik. 


A ruhák válogatásánál begyakorolhatjuk a KonMari-módszert, s az érzelmileg fontos holmikat hagyjuk a végére (ez kölönösen akkor fontos, ha még nem fejlesztettük tökélyre a szelektálást). 

6. Tedd fel a kérdést magadnak, örömmel tölt-e el a tárgy! - Ez az első könyve alapja, erre épül az egész KonMarni-módszer. Minden egyes tárgyat fogjunk meg, figyeljük meg, hogy hogyan reagálunk, milyen érzések jönnek elő. Ha jók, akkor maradhat, ha rosszak, akkor mennie kell. 

Egyelőre itt tartok a könyvben, hiszen még csak ma hozta a futár, de máris írni szerettem volna róla. Igazából nekem még aludnom kellett volna, hiszen este vár a következő műszak... de kit érdekel? :D

Nem tudom, hogy milyen sűrűn lesznek bejegyzések ezzel a könyvvel kapcsolatban, úgy érzem, erre a könyvre - és úgy az egész rendrakásra - nem lesz elegendő a január (főleg így, hogy már 11 nap eltelt belőle), de úgy vagyok vele, hogy ha már elkezdtem, be is fejezem (erre tanít KonMari is), s csak azután kezdek bele a második hónap témájába, ami a Test & lélek címet viseli. 

Ti olvastátok már Marie Kondo könyveit? Mi a véleményetek róla?

8 megjegyzés:

  1. Ezeket a cuki illusztrációkat is a szerző rajzolta? :) Vagy volt külön illusztrátora a könyvnek?

    VálaszTörlés
  2. Már nagyon régóta tervezem olvasni valamelyik Marie Kondo könyvet, bár az is igaz, hogy, a rendrakás, rendszerezés pár éve nálam egész komoly szenvedéllyé/betegséggel nőtte ki magát. Akkor kb. a cuccaim 2/3-át kiszelektáltam, a világ legfelszabadítóbb érzése, azóta is könnyebben veszem a levegőt.
    Kíváncsi vagyok, hogy haladsz majd a könyvvel és a rendrakással!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az első részt kihagytam, de ahogy olvasom a könyvet, nem is vesztettem sokat, ennek a segítségével is lehet szépen szelektálni :) Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan haladok majd, remélem sikerül végig vinni :D

      Törlés