Menütervezés - ahogy én csinálom

Orbán Szilvi | január 09, 2017

Az újévi terveim között első helyen szerepelt egy jól átgondolt, megszervezett heti menüsor összeállítása. Ahogy azt ebben a bejegyzésben is írtam, sokszor a munka könnyebbik részét fogtuk meg, azaz sokat rendeltünk (Netpincér for president!), s ha főztem is, csak a nagyon alap fogásokat készítettem el, amikre hamar rá is untunk, és valljuk be, egyáltalán nem volt változatos. 
Na ebből lett elegünk (közös döntés), és elhatároztuk, hogy ebben az évben ezt másképp fogjuk csinálni, minden szombaton nekiülünk, átnézzük a kedvenc ételeinket, majd összeállítunk egy menü tervet a következő hétre. Már korábban is volt ilyen próbálkozásom, akkor készítettem is egy menü táblácskát, egy ideig működött, de végül abba maradt. Ott rontottuk el, hogy minden nap főzni akartunk, ami őszintén szólva elég sok pénzbe kerül, s akkoriban nem úgy álltunk anyagilag, hogy ezt megengedhessük magunknak. Mert biza elég könnyedén otthagyhat az ember 20 ezer forintot is egy-egy nagy hétvégi bevásárlás alkalmával. 

Most, hogy már én is dolgozok, könnyebb lett a dolog, de most is van egy nehezítő tényező, mégpedig az idő (na meg néha a lelkierő). Háromműszakos munka mellett egy kicsit nehezített pályára léptem, de ha a munkatársaim (mind tapasztalt háziasszony) meg tudják oldalni, akkor nekem, aki jópár évvel fiatalabb, miért ne menne?!?

Szóval fogtam magam, leültem a szakácskönyveim, a kedvenc tollam és egy jegyzettömb társaságában és elkezdtem kidolgozni A RENDSZERT :) Semmiképp sem szerettem volna naponta főzni, így lesznek olyan napok, amiken az előző napi maradék (nincs erre valami szebb szó?) lesz terítéken, illetve elhatároztam, hogy olyan ételeket is kifogok próbálni, amiket egy-egy megmaradt étel újragondolásából születtek. Előre szólok, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt, biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akiknek nem mondtam semmi újdonságot, de elképzelhető, hogy vannak olyanok, akiknek segítség lehet ez a bejegyzés, ahogy nekem is ez a "rendszer" :)

Készítettem egy úgymond ULTIMATE listát, amihez az ebben a posztban elkészített kártyákra írt ételeket gyűjtöttem össze, illetve ki is egészítettem még új receptekkel, amiket azóta megszerettünk, valamint ki szeretnénk próbálni. Ez a lista azért jó, mert így legalább nem kell minden menütervezés alkalmával az összes szakácskönyvet átnézni, itt minden egy helyen van és csak akkor kell recept után nyúlni, ha már az elkészítésnél tartunk (ha esetleg kell még valakinek a mankó vagy egy új receptet szeretnénk kipróbálni).

A kategóriák a következők:
- levesek
- baromfi
- 4 lábúak (marha, sertés)
- tésztaételek
- egytál ételek 
- főzelékek
- köretek (ha esetleg valamihez még ezt is ki kell találni)

A RENDSZER


1. Nézd meg, hogy hogyan dolgozol azon a héten, illetve milyen programok vannak

Nálam ez kulcsfontosságú kérdés, hiszen nem mindegy, hogy milyen ételeket tudok elkészíteni. Nagyobb kaliberű, hosszabb elkészítési idejű fogásokat nem tehetek be délutános hétre, hiszen eleve késő este érek haza (fél 11 körül), akkor már nem állok neki, reggel 7-8, de van, hogy 9 körül kelek fel, így ilyenkor inkább a könnyebb és gyorsan elkészíthető ételeket preferálom a legjobban. A legtöbb időm a reggeles és éjszakás héten van, ilyenkor nyugodtan lehet kísérletezgetni is. 

2. Nézd meg, hogy milyen alapanyagok vannak itthon

Elsőként a kamrában és a hűtőben nézek szét, hogy mik vannak itthon,hogy ha lehet ne kelljen boltba menni, valamint elkerüljük a felhalmozást. Általában ügyelek arra, hogy minden általános alapanyag/hozzávaló legyen itthon, de azért előfordul, hogy venni kell egy-két dolgot (ezek legtöbbször a hűtőből hiányoznak, másokkal ellentétben nálunk nincs mindig tejföl, tejszín, tojás vagy vaj/margarin, zöldség itthon).

3. Idézd fel, hogy általában mekkora adagot szoktál készíteni

Ez nagy segítség a menü összeírásánál, ugyanis ha tudod, hogy nem tudsz kis adagokat főzni, akkor valószínűleg marad másnapra, esetleg harmadnapra is, így nem kell minden nap főznöd. Ha nem szeretsz egy ételt 2-3 napig enni, akkor dönthetsz amellett is, hogy fagyasztasz le belőle egy-két adagnyit, így ha nincs időd vagy energiád főzni, akkor csak kiveszed a fagyóból és kész.  

4. Törekedj a változatosságra

Én igyekszem egy kis változatosságot belevinni, ezért, hogy ne mindig csak húst együnk, lesznek olyan napok, amikor csak tésztaételeket eszünk, valamint ügyelek arra is, hogy legyen főzelék, egy kicsivel több leves (nagyon kevés levest eszünk, pedig van pár jó receptem, amit még ki sem próbáltam, de majd most). Így néz ki a heti beosztásunk:

Hétfő: maradék vasárnapról
Kedd: sertés
Szerda: tésztaétel
Csütörtök: maradék / egytál
Péntek: főzelék
Szombat: maradék
Vasárnap: baromfi

Ezután már csak a megfelelő ételeket kell beírogatni ;) 

5. Ha valami nincs otthon, írj bevásárló listát

A bevásárló listáról tudjuk, hogy milyen hasznos, a segítségével tudatosan, célirányosan tudunk vásárolni, elkerülhetjük, hogy ne kerüljenek a kosárba felesleges tételek (bár néha azért így is bepottyan valami, de lényegesen kevesebb), illetve nehogy a legfontosabb hozzávaló maradjon le. 
 
6. Lapozd fel a reklámújságokat, nézd meg, van-e valami, ami akciós

Mi mindig átnézzük a reklámújságokat, hátha van valami, ami épp akciós és így még spórolni is tudunk. Előfordul, hogy így 3-4 boltba is el kell menni, és van, hogy az egész délelőttünk/délutánunk, de van, hogy az egész napunk rámegy a bevásárlásra, de akkor is jobb így, mint egy boltban sokkal drágábban megvenni a dolgokat. 

Ez a rendszer egyelőre úgy tűnik, hogy működik, de mindig jöhetnek olyan események, élethelyzetek, amik miatt alakítani kell rajta. A bejegyzésnek lesz folytatása is, amiben megmutatom majd, hogy hogyan néz ki a mi menü táblánk, ugyanis a régit olyannyira felszámoltam, hogy már csak a csipeszek vannak meg :D 

Ti is megtervezitek a heti menüt? Szerintetek hasznos egy ilyen terv, vagy nincs értelme?

4 megjegyzés:

  1. Szia. nagyon jó kis poszt, és követhető is a dolog. És igen kell a rendszer. Nem nagyon szeretek rendelt kaját enni, vagy étteremben enni, ha megtudom én is főzni, akkor minek adjak ki érte pénzt? De ami igaz, néha jól esik kényezteti magát az embernek, és szép helyen belakmározni. Nagyon tetszenek a régi a menükártyáid, és kíváncsian várom az újakat. A maradék étel lefagysztását én is alkamazom, és eddig hasznosnak bizonyult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A menükártyák nem változnak, csak a táblán végzek egy kis ráncfelvarrást (amúgy is ráfér arra a posztra, ahogy a képeket elnézem...) :)Örülök, hogy tetszett a poszt :)

      Törlés
  2. Szia! Muszáj megosztanom a spanyolviaszt! Megjegyezném, hogy mi nem eszünk mindig levest, csak azért meg nem főzök, hogy legyen a második előtt valami meleg lé, inkább a tartalmas, egytálétel-szerű levesek mennek, után desszert.
    Szóval első nap sütök fél kg darált húsból kicsi fasírtokat, hozzá nagyobb adag tört krumpli (tejjel és vajjal), savanyúság. Másnap zöldségleves, abba rakom a maradék fasírtgolyókat betétnek, a maradék krumplipürét pedig megmérem, és fele mennyiségű liszttel és 1 tojással (esetleg kevés sóval) mákos nudlivá alakítom át.
    Még akartam ilyen ételeket fejleszteni, de még nem jutott más az eszembe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is inkább a tartalmas főfogásokat preferáljuk, de néha olyan jó (lenne) egy tányér meleg leves előtte :) Nagyon jó, hogy ilyen változatosan főzöl, nekem sajnos ezt a képességet még nem sikerült bevonzanom, de rajta vagyok az ügyön :D Köszönöm, hogy megosztottad a tippedet velünk ;) :*

      Törlés