Természetes tisztítószerek #1 - Házi mosószer

Orbán Szilvi | október 10, 2012
Bár ma az ecetet szerettem volna bemutatni, mint természetes tisztítószert, de (ember tervez, Isten végez ugye) szombaton elfogyott a mosógélünk. A Fly Lady csoportból (a Facebook-on) az egyik csajszi (remélem nem haragszik meg, ha csajszinak hívom ;)) megosztott egy remek mosószer receptet. Gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam, veszteni nem vesztek vele semmit sem, hiszen nem sok hozzávaló kell hozzá, legalábbis ami kell, abból van most bőven itthon (mosószappant kivéve, mert csak egyet vettem, én lüke).


Hozzávalók
  • 3-4 liter víz (1) bár itt a mérce üres :D
  • 150 g mosószappan reszelék (2)
  • 150 g mosószóda (3)
  • 6 ek szódabikarbóna (4)
  • illóolaj vagy mosóparfüm (nekem AHIMSA – tavaszi szellő van) (5)

1. Egy 4-5 literes fazékban a szappanreszeléket feloldottam 3 liter vízben. A recept 10 perc főzési időt ír, de az én gáztűzhelyemen kellett neki a 20 perc, mire teljesen feloldódott.


2. Miközben főtt a szappan, 4 dl forró vízben feloldottam a mosószódát. Elvileg 2 dl-t ír, de elbénáztam, mert nem volt elég forró a víz és nem oldódott fel rendesen a mosószóda. Akkor jó, ha teljesen áttetsző lesz (az enyém először fehér lett…).
Ezeket (a mosószappanos vizet és a mosószódás vizet is) hűlni hagytam.


3. Miután kihűltek, összeöntöttem őket.


4. Ezután hozzájuk kevertem a szódabikarbónát is.


5. Botmixerrel (direkt ezért szereztem be egyet) jól összeturmixoltam és félretettem. 24 óráig kell állni hagyni. 


A végeredmény ilyen lett. 


(Ha hígabbat szeretnénk, lehet még hozzáönteni vizet.)

Mikor arra járunk, turmixoljunk rajta egyet. Majd mielőtt flakonba töltenénk, illatosítsuk az illóolajjal vagy a mosóparfümmel. 

Adagolni ugyanúgy kell, mint a boltiakat, bár – ha nem annyira koszosak a ruhák – elég kevesebb is. Használat előtt rázzuk fel a flakont. 

A nagyon foltos, piszkos ruhákat előző este áztassuk be mosószódás vízbe, és másnap mehet a mosásba a megszokott módon. 

Fontos, hogy mielőtt először használnánk ezt a mosószert, egy ecetes (20%-os) főzőmosást végezzünk el a gépen, hogy az esetleges vízkövet feloldja, hogy az ne a ruhákra rakódjon le, beszürkítve azokat.

Az öblítőt is ki lehet váltani :) 1 dl 20%-os vagy 15%-os ecetet öntsünk az öblítő tartályába, majd a mosóparfümből nyomjunk bele 2-3 nyomásnyit. Az ecet fertőtleníti és puhítja a ruhákat. Mellesleg olcsóbb, mint a legtöbb öblítő és még irritációt sem okoz :).

11 megjegyzés:

  1. Köhm köhm... mosószappan: Epeszappan a legjobb - DMben is lehet kapni. Ugyanott 200 ml mosóparfüm 1700 ft.
    Mosószódánál hatékonyabb az úgynevezett természetes fehérítő, a nátrium - perkarbonát. :) Drágább, mint a nátrium karbonát, de hatékonyabb! :) Csak ennyit akartam hozzáfűzni, kedved Pille! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tökmag anyu! :P :D Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az epeszappan inkább folttisztításhoz jó (pl. a foltot bedörzsölöd vele), a mosószerhez jó ez is. A parfüm lehet, hogy olcsóbb, de nem biztos, hogy olyan jó minőségű. Persze ezzel nem akarok reklámot csinálni és nem csak az általam (is) használt parfümöt ismerem el :) De egyszer lehet, hogy kipróbálom :) A fehérítőt pedig fehér ruhákhoz ajánlom (elárulom, később jött volna erről kiegészítés ehhez a bejegyzéshez) inkább.
      Köszönöm , hogy megosztottad velem ezeket! :)

      Törlés
  2. most akadtam a bejegyzesedre, nagy oromomre,mivel lassan 1 eve en sem hasznalok mosopor-oblitot. Mosodioval mosok,kiegeszitve szodaval es szodabikarbonaval, ecettel a obliteshez. Gondoltam kiprobalom ezt a szappanos megoldast. Viszont en is szeretnem picit illatositani,de mosoparfumot nem talalok. Milyen illat olaj a jo mosashoz? gondolom a parologtatokhoz valo nem. vagy igen? Udv.Rozsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszöntelek az oldalon :) Mosóparfümöt a DM-ben is találsz, ahogy illóolajokat is :) Én a DM-es közül a szappan illatosításút használom (200 ml-s és 2000 Ft körül van), drága de nagyon sokáig elég. De van még abból a parfümből is, amit a zoldbolt.hu-ról rendeltem, ez az AHIMSA - Tavaszi szellő illata. Nekem még van abból a mosószerből, amit ebben a bejegyzésben készítettem el, pedig ez még októberben volt :) Mondjuk mi ketten vagyunk, hetente egyszer mosunk. Mint említettem a Dm-ben, de a Rossmannban is lehet kapni illóolajokat, én a Naturland-os vagy Aromax-os illóolajokat ajánlom, mosáshoz a citrus, teafa (ebből a Naturland-os, mert annak jobb az illata), levendula illatúak, de gyakorlatilag rád van bízva, hogy neked melyik tetszik :)

      Törlés
  3. koszonom a gyors valaszod.most epp szappant reszelek.30 dkg- s ez tul nagy szerinted? :-) eleg a fele, vagy mehet az egesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 30 dkg szappan dupla annyi mosószerhez elég, mint amit a recept ír :) Ha sokat akarsz készíteni, akkor nem sok a 30 dkg, viszont akkor a többit hozzávalót is duplázd meg :) Én azért használtam csak ennyit, mert csak 5 literes lábasom van, ha lenne nagyobb is, akkor többet készítettem volna én is :)

      Egy adag mosáshoz én 1 dl-t szoktam. Van egy Persil-es adagolópoharam, abban szoktam kimérni. Egyszerűbb beleönteni, mint a mosógép adagolójába. A pohárba öntöm és beleteszem a dobba a ruhák közé, de van olyan is, aki közvetlenül a ruhákra önti, vagy először összezárja a dobot és úgy önti bele a mosószert. Embere válogatja, én jobban szeretem a dobba adagolni :) Elvégre azért adták egyszer a gélhez azt a poharat, nem? :)

      Ja és nem kell tőle megijjedni, ha sűrűsödik, olyankor én öntök hozzá még vizet, használat előtt pedig rázd fel a flakont, vagy ha pl. vödörben tárolod, keverd át, hogy ne legyen annyira sűrű. A makacsabb foltos ruhákat azért előtte való este áztasd be mosószódás / a fehéreket perkarbonátos vízbe, vagy dörzsöld be marhaepe szappannal. Másnap mehet a mosásba a többi ruha közé.
      Ha van még valami kérdésed, ne tartsd magadban ;)

      Törlés
  4. ja,es meg egy kerdes. pontosan mennyi kell belole egy mosashoz? 1 dl kb?

    VálaszTörlés
  5. jelentem elkeszitettem, de sajnos mixerre nincs szuksegem,ugyanis a szodabikarbona belekeverese utan valmi kicsapodott es lett egy 5 liter aproszemcses feher vizem. :-( szappan+ mososzoda egyvelegig teljesen jo volt.....mihez kezdjek egy fazek szappanos levessel? :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm. Nem tudom, hogy mi lehetett a baj, nekem egyből elkezdett besűrűsödni, miest hozzáöntöttem a szódabikarbónát.
      - Feloldódott rendesen a mosószóda (tehát átlátszó volt a víz)?
      - Kihűlt rendesen a mosószappanos víz és a mosószódás víz? Langyosnak ill. majdnem hidegnek kell lennie.
      - Milyen szódabikarbónát használtál? Az étkezési nem biztos, hogy ugyanúgy működik, mint az ipari, amit a bioboltokból lehet beszerezni.
      - Lehet, hogy csak a víz a sok és hagyni kell állni. Elvileg ezt is állni kellett volna 24 óráig és közbe-közbe néha megkevergetni. De én nem hagytam, jó sűrű lett, egyből ment a flakonba.

      Nekem gyakorlatilag (ahogy a képen is látszik) már a mosószappanos lötty is sűrűbb volt. Én 3 liter vízben oldottam fel a szappant.

      Nem tudom, hogy mi lehetett a baj. Hagyd állni 24 óráig, hátha besűrűsödik :)

      Törlés
  6. valoszinu a turelmetlensegem miatt lett lottyos a mososzer,mert nem vartam meg mig kihul,ugy kevertem ossze. nem surusodott be, viszont mostam vele, minden ok. csak tobbet tettem a mosodobba belole. a mososzappan enyhen citrom illatu volt igy nem volt szukseges a mosoparfum. amit azota sem talalok. koszonom a mososzer receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült végül, vagy legalábbis rendesen végzi a dolgát :) Az enyém folyamatosan sűrűsödik, ha már olyan sűrű, hogy alig tudom felrázni, akkor öntök hozzá egy kis vizet, hogy híguljon, viszont a mosási hatékonyságából nem veszít semmit sem.
      Nagyon szívesen, örülök, hogy idetaláltál :)

      Törlés