Mosogatófényesítés - ahogy én csinálom

Orbán Szilvi | június 21, 2013
Aki ismeri a Via-féle Fly Lady programot, az tudja, hogy az első lépés a mosogatófényesítés. Anno, mikor elkezdtem ezt a programot csinálni (kb. 1 éve) nagyon nehezen álltam neki ennek a műveletnek. Annyira ramaty állapotban volt a mosogatónk, hogy csuda. Ez az én hibám, hiszen én voltam az, aki elhanyagolta, de ennek ellenére még élünk, s betegséget sem kaptunk el, szóval azért annyira nem volt rossz a helyzet.

Aztán tegnap, a legnagyobb forróság közepette eszembe jutott, hogy - ha törik, ha szakad - én biza kifényesítem a mosogatót, úgy, ahogy az le van írva. De aztán mégsem pontosan úgy csináltam, mert nem ugyanaz volt a sorrend, valamint nem használtam Domestost és más vegyszert sem. Egy ideje száműztem a vegyszereket a lakásból, inkább a természetes tisztítószereket részesítem előnyben. Igaz, a sütőhöz még mindig a hideg zsíroldót használom, de már arra is megvannak a kiváltó szerek, de ami van még belőle azt azért elhasználom :) Ja és beszereztem tisztítókendőt is, ami szintén nem öko, de a szinten tartáshoz tökéletes (WC, fürdő, konyhapult), sőt immáron ablakpucoláshoz is ezt használom :))

Itt elolvashatjátok (ha valaki esetleg nem hallott volna még róla) Via mosogatófényesítési leírását, most pedig leírom, hogy én hogy csinálom.

1. Mivel tele volt a mosogató (ez nálunk megszokott dolog, akárcsak otthon, anyáéknál, míg nem vettek mosogatógépet), azzal kezdtem, hogy a száraz edényeket elpakoltam a helyére, a koszosakat pedig kipakoltam a konyhapultra.Lavór híján nem áztattam be őket.
2. Elővettem a két kedvenc csodaszeremet: az ecetet és a szódabikarbónát. Ezekkel csodát lehet művelni, imádom őket :) Először is pasztát készítettem belőlük, a szódabikarbónához annyi ecetet adtam, hogy paszta legyen belőle. Fogtam egy dörzsis szivacsot majd ezzel végigsikáltam a mosogatót, ahol csak tudtam. Ahol nem fértem hozzá (pl. a csaptelep körül, vagy maga a csaptelep), ott fogkefét használtam.Ugyanerre a sorsra jutott a két dugó, valamint a hozzájuk tartozó lánc is.

3. Kb. 5 percet hagytam állni, majd egy spriccnis flakon segítségével lefújtam az egészet ecettel. FIGYELEM: ABLAKOT NYISSUNK! :) Tök jó volt hallani, ahogy pezseg az egész :)
4. Ezután fogtam a 2 literes mérőedényemet és szépen leöblítettem meleg vízzel a mosogatót és a csaptelepet.
5. De hogy ne csak tiszta legyen, hanem biztosan bacimentes, bevetettem a teafa olajat is. Egy rongyra csepegtetve végigtöröltem az egészet. Elég pár csepp is belőle, mert nagyon intenzív szaga van és így is hatásos.
6. A lefolyót is kezelésbe vettem: egy maréknyi szódabikarbónát beleszórtam, ráöntöttem az ecetet, majd hagytam pezsegni. Addig forraltam vizet, majd nyakon öntöttem vele a lefolyót. A házi szemetes szagtalanítóból pedig dobtam egyet a rácsba és engedtem rá vizet, megszüntetve ezzel az esetleges kellemetlen szagokat.
7. Utolsó lépésként pedig még egyszer leöblítettem a mosogatót és papírtörlővel szárazra töröltem.

Egy kicsit gyönyörködtem az eredményben, beálltam a ventillátor elé, hogy lehűljek egy kicsit, majd visszamentem elmosogatni :)

Innentől kezdve már elég csak szinten tartani, minden mosogatás után szárazra törölni.

A képen pedig az előtte-utána állapot :) /a mosogató már az utáni, előtte sajna elfejtettem fotót készíteni/

 

Ti kiszoktátok fényesíteni a mosogatót? Mivel szoktátok kitakarítani? 

2 megjegyzés:

  1. Szoktam bezony!
    Domestost én sem használok, de amit te említettél (szódabikarbóna, ecet, teafaolaj), azt mindet.
    Illetve nekem van egy speckó tisztítószerem: 1 citrom leve, 1 dl ecet (változó, hogy 10 v. 20 %-os), és 6 dl víz. Ez bele egy spricnis flakonba, és a mosogatótól a WC-ig mindenre ezt használom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól hangzik ez a tisztítószer recept :) Köszönöm, hogy megosztottad, ki fogom én is próbálni :)

      Törlés