5+1 dolog, amit rendszerint elfelejtünk a takarításnál...

Orbán Szilvi | január 10, 2014

Vannak tárgyak, amik a hétköznapjaink, rutinjaink részévé váltak az idők során, s amiket néha elfelejtünk megtisztítani, pedig annyira evidensnek tűnik, hogy tele vannak bacikkal, illetve a napi használat folyamán be/el koszolódnak. Sokan - köztük én is - megállnak a portörlésnél, porszívózásnál, felmosásnál egy-egy takarítás esetében, mondván, hogy szép rend és tisztaság van. De vajon biztos végeztünk-e? 
Természetesen nem kell túlzásba esni és patikatisztaságba vágni a lakást, fertőtlenítővel végigtörölni mindent, hogy akár még a padlóról is enni lehessen, mindezt megcsinálni minden egyes nap. :) Hetente egyszer azért nem árt ezeket átmosni, lepucolni, ráadásul ez sok időt sem vesz igénybe, nyugodtan be lehet építeni a takarítási szokásokba.

1. Távirányítók + játékkonzolok

Na igen, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne minimum egy (nálunk 4 van) távirányító. Kell a tévéhez, dvd lejátszóhoz, a DIGI-hez és egy a hifihez. Bár naponta többször is kezet mosunk, azért néha előfordul, hogy maszatos kézzel sikerül csatornát váltani, de volt már olyan is, hogy a leesett távirányítót Beni megnyalta. Persze akkor áttöröltem fertőtlenítő kendővel, de néha felejtésbe merül az áttörlésük.
Ha megtehetjük, szedjük le az előlapokat és ecetes vízzel töröljük át. Ha nem tudjuk szétszedni, egy nedves mikroszálas kendővel alaposan töröljük át a gombokat, majd fültisztítóval töröljük körbe a gombok közötti részeket. Közvetlenül NE fújjunk, öntsünk rá semmit, hiszen az meghibásodáshoz vezethet (de gondolom, ezt mindenki tudja :))
A játékkonzolokkal ugyanez a helyzet, alaposan töröljük át őket is.  


2. Fogkefék, poharak + a fogkefetartó

A fogmosás is a mindennapi rutin része, de mégis csak akkor foglalkozunk vele, ha már elhasználódott a fogkefénk. Fogmosás után áztassuk egy picit ecetes vízbe, szórhatunk bele egy kis szódabikarbónát is. Az áztatás után alaposan öblítsük át, nyugi nem lesz sem ecet szaga, sem pedig az ecet íze sem fog érződni a fogkefén :) Akik használnak fogmosó poharat és nem a csapból öblögetnek, a poharakat sem árt ecetes vízzel átmosni, valamint a fogkefe tartót is áttörölni ecetes ronggyal.

3. Fürdőpamacsok, szivacsok

Nekem ez sem jut sűrűn eszembe, hiszen minden nap fürdünk vele, használunk tusfürdőt, szappant, vagy bármi mást, így miért kellene ezt is tisztítani?
/A törölköző is bekoszolódik, pedig a tiszta kezünket töröljük bele.../
Ezeknél is bevált tisztítószer az ecet, egy akkora tálba engedjünk vizet, amibe kényelmesen elférnek a pamacsok, adjunk hozzá 1 bögrényi ecetet és hagyjuk benne állni egy éjszakát, reggel pedig meleg vízzel öblítsük át őket. Adhatunk hozzá pár csepp teafaolajat is, hogy biztosra menjünk :)

4. Telefon + mobilok

Bár a mai modern világban szinte mindenkinek érintőképernyős mobilja van, így azokat egy mikroszálas kendővel vagy egy arra alkalmas, speciális tisztítókendővel töröljük át. Sokszor már csak akkor jutunk el ide, amikor már alig látható a kijelző, annyi ujjlenyomat, folt van rajta, ezért ezt jó, ha naponta, főként este, amikor már lefekvéshez készülődünk, elvégezzük. Egy pillanat az egész :)
Akinek van otthon vezetékes telefonja, az ugyanúgy járjon el, mint a távirányítónál, csak ne szedje szét :)

5. Fésűk, hajkefék

Töredelmesen bevallom, ezt nagyon sokszor el szoktam mulasztani és már csak akkor szoktam vele foglalkozni, ha már nagyon dzsuvásak a fésűk...fúj. Ezért most szentül elhatároztam, hogy minden héten kitakarítom őket, azaz beáztatom őket egy tál ecetes, szódabikarbónás (esetleg plusz teafaolajos) vízbe egy egész éjszakán át, hogy reggelre minden kosz és csúnyaság eltűnjön róluk.
 
+1. Fülhallgatók

Igen, ezeket sem árt néha áttörölni, ha nem akarunk egy jó kis fülgyulladást összeszedni. Mikroszálas kendővel, vagy ecetes vízbe mártott ronggyal töröljük át, közvetlenül erre se öntsünk semmilyen folyadékot.

Mint ahogyan azt észrevettétek, én az öko tisztítási változatot javasoltam, de akinek sokkal egyszerűbb egy fertőtlenítőkendőt használni, az nyugodtan használhatja azt is, illetve aki nem szereti az ecet szagát, tökéletesen megfelel a citromsav is helyette :) 

Ti milyen gyakran szoktátok ezeket tisztítani? Ha szoktátok, akkor hogyan és mivel?

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A törölközőt gyakran cseréljük, szivacsunk nincs, ahogy távirányítónk (TV-nk) meg konzolunk sincs, de azt hiszem a billentyűzet/laptop is ez a kategória. Na meg a fééésűűű... :D Köszi, hogy felhívtad a figyelmet rá! :)
    (Én bio-tisztítószeres kendővel tisztítom az ilyesmit (nem szeretem az ecetszagot, de a tisztítószeremnek kellemes illata van és 100% lebomlik), illetve telefonkosz, billentyűkosz sűrített levegővel való kifújása...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Téééényleg, a billentyűzet! Köszi, az kimaradt :)

      Törlés